ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2013
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Κρατήθηκε στην κορυφή

Πρωταθλητής Ευρώπης για 2η συνεχόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός

Eurokinissi

Πριν από περίπου ένα χρόνο ήταν η ΤΣΣΚΑ και το -19 (η διαφορά που έπρεπε να καλύψει). Φέτος ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης και το -17. Κανένα πρόβλημα για τον Ολυμπιακό. Με μια ακόμα ανατροπή, διατηρήθηκε στην κορυφή της Ευρώπης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Επικράτησε με 100-88 στον τελικό της Ευρωλίγκας και κατέκτησε για τρίτη φορά στην ιστορία του τον τίτλο. Ο οποίος φέρνει μαζί του και σημαντικές διακρίσεις.

Ο Ολυμπιακός έγινε η τρίτη ομάδα που καταφέρνει να κρατήσει τα σκήπτρα στη διοργάνωση, από την καθιέρωση των φάιναλ φορ, μετά τη Γιουγκοπλάστικα (3 φορες) και τη Μακάμπι Τελ Αβιβ (2 φορες). Ο Γ. Μπαρτζώκας, έγινε ο πρώτος Ελληνας τεχνικός που κατακτά το τρόπαιο. Οι «ερυθρόλευκοι» έγιναν η τρίτη ομάδα (μετά τις Σπάρτακ Μπρνο, Μάκαμπι Τελ Αβιβ) στην ιστορία της διοργάνωσης που φθάνει τους 100 ποντους σε τελικό.

Το... γνωστό σενάριο

Παράδοση τείνει να γίνει για τον Ολυμπιακό το γεγονός να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο σε κρίσιμα παιχνίδια μέχρι να ξυπνήσει και να αλλάξει υπέρ του τα δεδομένα. Οι Πειραιώτες με το μυαλό στη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ και αρκετά αγχωμένοι... δεν μπήκαν στο πρώτο δεκάλεπτο.

Η Ρεάλ, το εκμεταλλεύτηκε και με «εκκωφαντική» ευστοχία από την περιφέρεια (5/7τριποντα, 11/15) έφθασε στο 27-10. Η βελτίωση της άμυνας από πλευράς Ολυμπιακού, ο έλεγχος των ριμπάουντ και ο περιορισμός των Ρουντι Φερνάντεθ - Ροντρίγκεζ στη δεύτερη περίοδο, του έδωσε το δικαίωμα να επανέλθει στο ημίχρονο (41-37).

Το επιθετικό ξύπνημα του Σπανούλη στην επανάληψη (απόντας στο Α', 20 π. στο Β'), ξανά η επιβλητική παρουσία του Χάιντς, οι πολυτίμες βοήθειες των Σλούκα, Λο, συνέθεσαν το επιθετικό κρεσέντο (90 πόντους σε 30 λεπτά), για τον Ολυμπιακό, στα δύο επόμενα δεκάλεπτα και τον οδήγησαν στην νίκη.

Ολυμπιακός: Χάινς 12, Λο 20(1), Αντιτς 10(1), Σπανούλης 22(5), Περπέρογλου 10(2), Σερμαντίνι 3, Σλούκας 11, Πάουελ 2, Πρίντεζης 5, Παπανικολάου 5, Κατσίβελης.

Ρεάλ Μαδρίτης: Ντρέιπερ, Ρούντι Φερνάντεθ 21(3), Σουάρεθ 5, Ρέγιες 4, Μίροτιτς 7(1), Ροντρίγκεθ 17, Μπέγκιτς 6, Κάρολ 5(1), Γιουλ 14(4), Σλότερ 9.

  • Την τρίτη θέση πήρε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας που στο μικρό τελικό επικράτησε της Μπαρτσελόνα με 74-73.
  • Η κατάκτηση γιορτάστηκε δεόντως χθες (με την επιστροφή), στο αεροδρόμιο, στη διαδρομή (προς) και στο ΣΕΦ.
ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Καμιά έκπληξη

Στην παράταση (και με την καθοριστική συμβολή των διαιτητών) κρίθηκε ο τελικός του Κυπέλλου. Ο Ολυμπιακός κέρδισε τον Αστέρα Τρίπολης με 3-1 (42' Φουστέρ, 98' Τζιμπούρ, 119' Αμπντούν πεν. - 14' Ράγιος) αλλά το αποτέλεσμα και η κατάκτηση του 26ου τίτλου πέρασαν (για υγιώς σκεπτόμενους ανθρώπους) στο περιθώριο. Τα όσα έγιναν (και) στο ΟΑΚΑ, καθρεπτίζουν τις «αρχές» και το ποιόν του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου.

Χαρακτηριστικό, των δρώμενων, πως μεγάλη μερίδα των «ερυθρόλευκων» φιλάθλων αποχώρησε πριν την απονομή. Επίσης οι αντιδράσεις τους (ακόμα και σε ιστοσελίδες φίλα προσκείμενες στους νταμπλούχους) για τη στάση όσων (ιδιοκτήτη, διοικούντων, υπαλλήλων τους στην ΠΑΕ Ολυμπιακός) στρουθοκαμήλισαν...

Ενδεικτικά θα παραθέσουμε πέντε από τις κραυγαλέες περιπτώσεις μη εφαρμογής των κανονισμών. Ο διαιτητής Γιάχος δεν απέβαλε τον Χολέμπας (29'), όταν μπροστά του επιχείρησε να χτυπήσει τον Κοντοέ και τον Ντε Μπλάσις (107') για επικίνδυνο παίξιμο στον Αμπντούν. Στην εξόφθαλμη απόκρουση του Μανιάτη με το χέρι πάνω στη γραμμή (68'), δεν καταλόγισε - και με υπόδειξη του επιπρόσθετου διαιτητή Τριτσώνη - πέναλτι (επέφερε και αποβολή). Στη συνέχεια αντί για κόρνερ, έδειξαν άουτ... Στις συμπλοκές παικτών (μετά το 3ο γκολ) αποβλήθηκαν μόνο οι Μοντέστο, Περόνε και όχι 3-4 ακόμα, όπως επέβαλε η στάση τους (άραγε μαζί τους, θ' ασχοληθεί η ΕΠΟ;).

ΠΟΛΟ
Απ' την αρχή

Με το ίδιο νόμισμα πλήρωσε, στο δεύτερο τελικό της Α1 ανδρών, ο Ολυμπιακός τη Βουλιαγμένη. Κέρδισε στην έδρα της (στο Λαιμό) με 8-6, ισοφάρισε τις νίκες σε 1-1 και απέκτησε ξανά το πλεονέκτημα έδρας. Καθοριστικό για τη συνέχεια της σειράς είναι το τρίτο παιχνίδι που θα γίνει στον Πειραιά στις 22 Μάη (αφού μεσολαβεί η διακοπή για το φάιναλ φορ του Κυπέλλου). Υπενθυμίζεται ότι ο πρωταθλητής κρίνεται στις 3 νίκες.

Στην αντίστοιχη κατηγορία των γυναικών, η κανονική περίοδος ολοκληρώθηκε με τις αναμετρήσεις της 14ης αγωνιστικής. Τους Ολυμπιακό, Βουλιαγμένη, Ηρακλή θα πλαισιώσει στα πλέι οφ (15/5 - 2/6) ο Τρίτωνας που κατέκτησε την 4η θέση. Τ' αποτελέσματα: Ολυμπιακός - ΝΕ Πατρών 41-3, Ρέθυμνο - Τρίτων Αμαρουσίου 8-11, Ηρακλής - Εθνικός 15-6, Νηρέας Χαλανδρίου - Βουλιαγμένη 6-14. Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 42, Βουλιαγμένη 36, Ηρακλής 27, Τρίτων Αμαρουσίου 24, Εθνικός 21, Ρέθυμνο 10, Νηρέας Χαλανδρίου 7, ΝΕ Πατρών 0.

Στην αυλαία (Τετάρτη) της πρώτης φάσης των πλέι οφ θ' αναμετρηθούν Ολυμπιακός - Τρίτων Αμαρουσίου, Βουλιαγμένη - Ηρακλής. Στον τελικό προκρίνεται η ομάδα (σε κάθε ζευγάρι) που θα συμπληρώσει πρώτη 2 νίκες.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Και τώρα πλέι οφ

Με τις αναμετρήσεις της 22ης αγωνιστικής, ολοκληρώθηκε η κανονική περίοδος στην Α1 κατηγορία ανδρών στο χάντμπολ. Τ' αποτελέσματα: ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 30-28, Φοίβος Συκεών - ΑΣΕ Δούκα 18-30, Πανελλήνιος - Αρης Νίκαιας 23-28, Ποσειδών Λουτρακίου - ΓΑΣ Κιλκίς 34-21, Φίλιππος Βέροιας - Διομήδης Αργους 20-26, ΧΑΝΘ - Αερωπός Εδεσσας 30-26. Στα πλέι οφ βρίσκονται Διομήδης Αργους (41), ΑΕΚ (40), ΑΣΕ Δούκα (36), ΠΑΟΚ (33), υποβιβάστηκαν Αρης Νίκαιας (8), Πανελλήνιος (4).

Την Τετάρτη ξεκινούν τα πλέι οφ με τις αναμετρήσεις Διομήδης Αργους - ΠΑΟΚ, ΑΕΚ - ΑΣΕ Δούκα. Η ειδική βαθμολογία: Διομήδης Αργους 21, ΑΕΚ 20, ΑΣΕ Δούκα 18, ΠΑΟΚ 17. Οι δύο πρώτες ομάδες θα διεκδικήσουν τον τίτλο (κρίνεται στις 2 νίκες). Οι τελικοί έχουν προγραμματιστεί για τις 25, 29 Μάη και (αν χρειαστεί τρίτος αγώνας) 1 Ιούνη.

Καταγγελία ΑΕΚ
Επιστρέφεται για απόσυρση

Στην ΕΠΟ επέστρεψε η Super League την εξέταση της καταγγελίας που έχει καταθέσει η ΠΑΕ ΑΕΚ κατά της ΠΑΕ Αρης (λόγω άρθρου 99). Ο πρόεδρος της καταγγέλλουσας, Ανδ. Δημητρέλος, εμφανίστηκε αφού η απόφαση είχε παρθεί (ομόφωνα). Γνωστοποίησε πως στη σημερινή ΓΣ της εταιρείας θα αποφασιστεί, αν θα στηριχθεί η υπόθεση. Δίνοντας διαφορετική υπόσταση στις φήμες (;) περί παραγγελίας του επίδοξου επιχειρηματία/«σωτήρα» να αποσυρθεί η καταγγελία.

Η οποία πάντως δεν έχει πλέον νόημα. Αφού χτες, από τη διοργανώτρια, «επικυρώθηκε ομόφωνα στο σύνολό του ο βαθμολογικός πίνακας» για την κανονική περίοδο. Και τυπικά λοιπόν η ΠΑΕ ΑΕΚ υποβιβάζεται (αγωνιστικά) στη Football League. Ακόμα και αν εμμείνει - κερδίσει, θα υποβιβαστεί η ΠΑΕ Αρης και θα προβιβαστεί ομάδα από την (πάλαι ποτέ) Β' Εθνική.

Στο μεταξύ, ορίστηκαν οι διαιτητές που θα σφυρίξουν στην αυλαία (Τετάρτη) των πλέι οφ. Την αναμέτρηση Ατρομήτου - ΠΑΟΚ θα διευθύνει ο Κάκος (συνδέσμου Κέρκυρας) και ΠΑΣ Γιάννινα - Αστέρα Τρίπολης ο Παππάς (Αθηνών).

FOOTBALL LEAGUE
Συνωστισμός για απ' ευθείας άνοδο

Πίσω από τον Απόλλωνα - που διατηρεί μια απόσταση σχετικής ασφάλειας - συνωστίζονται 6 ομάδες με διαφορά 1-2 πόντων, με την ολοκλήρωση της 38ης αγωνιστικής (μένουν τέσσερις ως το τέλος) της Football League. Ντέρμπι θα γίνει και για την αποφυγή της 20ής θέσης (υποβιβασμός).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Θρασύβουλος - Δόξα Δράμας 0-4, Παναχαϊκή - Νίκη Βόλου 0-1, Καβάλα - Λάρισα 1-1, Ηρακλής - Πανσερραϊκός 2-0, Πιερικός - Αναγέννηση Επανομής 1-0, Απόλλωνας - Αναγέννηση Γιαννιτσών 4-2, Βύζας Μεγάρων - Φωκικός 1-0, Καλλονή - Καλλιθέα 2-0, Ολυμπιακός Βόλου - Ηρακλής Ψαχνών 2-0, Παναιτωλικός - Εργοτέλης 1-0. Ρεπό είχε ο Εθνικός Γαζώρου.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Απόλλωνας 70, Ηρακλής 65, Εργοτέλης 64, Παναιτωλικός, Ολυμπιακός Βόλου, Καλλονή, Νίκη Βόλου 63, Πανσερραϊκός 59, Δόξα Δράμας 57, Λάρισα 55, Ηρακλής Ψαχνών 53, Καλλιθέα, Καβάλα 46, Πιερικός 39, Εθνικός Γαζώρου, Παναχαϊκή 36, Φωκικός 35, Αναγέννηση Γιαννιτσών 31, Θρασύβουλος 27, Βύζας Μεγάρων 26, Αναγέννηση Επανομής 15.

Μετά τους Φωστήρα, Αχαρναϊκό και ο Παναιγιάλειος εξασφάλισε (ύστερα από 10 χρόνια) την άνοδό του, δύο αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του 1ου ομίλου στην Football League 2. Τ' αποτελέσματα της 24ης αγωνιστικής: Παναιγιάλειος - Αχαρναϊκός 2-2, Φωστήρας - Καλαμάτα 2-0, Χανιά - Ρούβας 3-2, Προοδευτική - Επισκοπή 1-0, Αστέρας Μαγούλας - Γλυφάδα 2-2, Εθνικός Αστέρας - Πανηλειακός 0-3 α.α. Ρεπό είχε η Κόρινθος. Την πρώτη πεντάδα απαρτίζουν οι Φωστήρας 42, Αχαρναϊκός 40, Παναιγιάλειος 39, Επισκοπή 36, Αστέρας Μαγούλας 36.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ