ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 2013
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Συνεχίστηκαν με φυσική και νεοελληνική λογοτεχνία

Eurokinissi

Με Νεοελληνική Γλώσσα θεωρητικής κατεύθυνσης και Φυσική θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης συνεχίστηκαν χτες οι πανελλαδικές εξετάσεις. Η εξέταση στη φυσική ξεκίνησε με καθυστέρηση μιας ώρας περίπου, καθώς σε δεκαπέντε εξεταστικά κέντρα στο Βόρειο Αιγαίο τα θέματα έφτασαν με μία από τις ασκήσεις να μην αποτυπώνεται με ευκρίνεια.

Για τα θέματα της Φυσικής, η Ενωση Ελλήνων Φυσικών είπε ότι ήταν απαιτητικά και δεν είχαν την απαιτούμενη διαβάθμιση, ότι απαιτούσαν αυξημένη μαθηματική επεξεργασία σε βάρος της αξιολόγησης των εννοιών της Φυσικής, ότι οι ερωτήσεις Β2, Δ2 και Δ3 ήταν έξω από το πνεύμα του βιβλίου και ότι προεκλήθη σύγχυση από τη διευκρίνιση που δόθηκε για το θέμα Β2 από την επιτροπή, η οποία θα μπορούσε να μην είχε δοθεί.

Για τη Νεοελληνική Λογοτεχνία η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων σημειώνει ότι διδαγμένο κείμενο ανταποκρίνονταν στις δυνατότητες των μαθητών, ενώ για το αδίδακτο κείμενο κρίνει σκόπιμο να δίδεται και η χρονολογική του ταυτότητα προς αποφυγήν αναχρονιστικών κρίσεων.

Στο μεταξύ, ένας εκπαιδευτικός, συντονιστής στο 35ο Βαθμολογικό Κέντρο στο Αιγάλεω, κατέρρευσε την Τρίτη στο σχολείο όπου ενημέρωνε τους μαθηματικούς. Εγιναν προσπάθειες καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης και μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νικαίας όπου και κατέληξε. Η Β' ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής επισημαίνει ότι στο βαθμολογικό κέντρο, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα της Ελλάδας, δεν υπήρχε γιατρός για την παροχή πρώτων βοηθειών, που ίσως να έσωζαν τη ζωή του εκπαιδευτικού.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Διαμαρτύρονται για την αλλαγή στον τρόπο εξέτασης των παιδιών τους

Η αλλαγή στον τρόπο εξέτασης των μαθητών με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες στις πανελλαδικές εξετάσεις, έχει φέρει αναστάτωση στους υποψήφιους και τις οικογένειές τους. Το θέμα φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Ελένη Γερασιμίδου, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου, που κατέθεσαν προς τον υπουργό Παιδείας αναφορά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Δυσλεξία και Μαθησιακές Δυσκολίες για αυτό το θέμα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία εξηγεί ότι ενώ μέχρι πέρσι δινόταν στους υποψήφιους ικανός χρόνος ανάλογα με το μάθημα και με την κρίση της Επιτροπής Εξέτασης προκειμένου να μελετήσουν, να κατανοήσουν τα θέματα και να κρατήσουν σημειώσεις, πριν προσέλθουν στην Επιτροπή για να εξεταστούν προφορικά, φέτος ορίζεται ότι ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να υπερβεί τις τρεις ώρες. Μάλιστα, οι γονείς διαμαρτύρονται ότι η σχετική εγκύκλιος βγήκε ακριβώς πριν τις διακοπές του Πάσχα, δηλαδή, λίγο πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων και οι περισσότεροι υποψήφιοι το έμαθαν την πρώτη μέρα των εξετάσεων.

Οι γονείς εξηγούν:

«1. Η αργή ανάγνωση, η αργή επεξεργασία πληροφοριών και η αργή απόδοση γνώσεων είναι ένα από τα χαρακτηριστικά ατόμων με δυσλεξία.

2. Πολλοί από τους μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες παρουσιάζουν γλωσσικές δυσκολίες κατανόησης που αφορούν την κατανόηση οδηγιών, την αντίληψη 2 ή πολλαπλών βημάτων, της μεταφορικής χρήσης της γλώσσας κλπ.

3. Μπορεί να περάσουν μέχρι και 3 ώρες, με κλειστά τα πρόχειρα, μέχρι να κληθούν από την επιτροπή να αποδείξουν τις γνώσεις τους όπου θα πρέπει να μπορέσουν να επανακτήσουν το ρυθμό σκέψεών τους. (Χαρακτηριστικό των δυσκολιών τους είναι η αργή ανάκληση πληροφοριών).

Θεωρούμε ότι καταφανώς αδικούνται όταν καλούνται στην Ελλάδα να σκεφτούν για να αποδείξουν τις γνώσεις τους στα ίδια χρονικά χρονικά πλαίσια με αυτά μαθητών χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ο επιπλέον χρόνος τον οποίο χρειάζονται προκειμένου να σκεφτούν και να κρατήσουν σημειώσεις είναι εξίσου αν όχι περισσότερο σημαντικός από τον επιπλέον χρόνο που χρειάζονται για να αποδώσουν προφορικά τις γνώσεις τους».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γονέων απαιτεί άμεση διευκρινιστική ερμηνεία της νέας εγκυκλίου η οποία να επιτρέπει στην επιτροπή να κρίνει το πότε έχει παρέλθει ο απαιτούμενος για την προετοιμασία των μαθητών χρόνος, όπως ορίζονταν στην περσινή εγκύκλιο. Προειδοποιούν ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προσφύγουν σε νομικές λύσεις ενάντια στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ - ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑμεΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εκλογές από 1 - 9 Ιούνη

Εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ θα γίνουν από 1 - 9 Ιούνη στον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής. Την Κυριακή έγινε η εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση με τη συμμετοχή νέων μελών που ανέδειξαν πολλές πλευρές σχετικά με την παρέμβαση και τις διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος.

Σύμφωνα με την Εφορευτική Επιτροπή, οι εκλογές θα διεξάγονται τις καθημερινές 10 π.μ. - 2.30 μ.μ. και 5.30 μ.μ. έως 8.30 μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα 10 π.μ - 3 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).

Οι υποψηφιότητες ή οι συνδυασμοί μπορούν να κατατίθενται μέχρι την Τετάρτη 29 Μάη έως τις 8.00 μ.μ με τους εξής τρόπους: Αυτοπροσώπως στα γραφεία του συλλόγου, με φαξ στο 210 5221.411 ή στις διευθύνσεις info@goneisamea.gr και seaan@hotmail.com.

Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές έχουν όλα τα μέλη του Συλλόγου. Η ψηφοφορία πραγματοποιείται με την επίδειξη Αστυνομικής Ταυτότητας, διαβατηρίου, βιβλιαρίου Υγείας ή διπλώματος οδήγησης. Εγγραφές θα γίνονται μέχρι και την τελευταία μέρα των εκλογών.

Εγκρίθηκαν άλλα τρία διατάγματα του Σχεδίου «Αθηνά»

Αλλα τρία σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, από τα συνολικά 36, που αφορούν το σχέδιο «Αθηνά» κρίθηκαν νόμιμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, φτάνοντας τα 16 εγκριθέντα νόμιμα διατάγματα. Ειδικότερα, τα τρία νέα διατάγματα που επεξεργάστηκε το Ε' Τμήμα του ΣτΕ και κρίθηκαν νόμιμα, αφορούν την ίδρυση Τμήματος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την κατάργηση και συγχώνευση Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το ΤΕΙ Πειραιά.

ΚΝΕ
Εκδηλώσεις στη Νομική

Η Τομεακή Οργάνωση Νομικής Σχολής (ΝΟΠΕ) της ΚΝΕ κάνει εκδηλώσεις αφιερωμένες στην 9η Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, με θέμα: «Η πάλη ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά». Στους χώρους των εκδηλώσεων λειτουργούν εκθέσεις και βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής». Συγκεκριμένα:

Σήμερα Πέμπτη, βιβλιοπαρουσίαση της μπροσούρας - συλλογής κειμένων του Β. Ι. Λένιν «για τον πόλεμο και τη Σοσιαλιστική Επανάσταση» από τον Νίκο Σταματόπουλο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο Α' μαθηματικών.

Αύριο Παρασκευή, εκδήλωση από την πολιτιστική ομάδα ΝΟΠΕ της ΚΝΕ, με τίτλο: «Εμπνεόμαστε - Διδασκόμαστε - Συνεχίζουμε... και θα Νικήσουμε!», στις 3 μ.μ., στο αμφιθέατρο Θεολογικής.

ΝΑΟΥΣΑ
Κάποιοι ενοχλούνται από τις αγωνιστικές παρεμβάσεις στα σχολεία

Κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία τους, κάποιοι γονείς έστειλαν επιστολή στον τοπικό Τύπο της Νάουσας, με την οποία αναφέρονται με ειρωνικό ύφος στην παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας προς τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου ενόψει του αγωνιστικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, αλλά και στις συχνές εξορμήσεις της ΚΝΕ με έντυπο υλικό και τον «Οδηγητή». Οι «γονείς» (όπως υπογράφουν) συστήνουν στους μαθητές «να πετάνε στους κάδους απορριμμάτων» τα έντυπα που μοιράζουν το ΕΚΝ και η ΚΝΕ στα «ανήλικα παιδιά τους».

Αμεσα απάντησαν με ανακοινώσεις τους τόσο το Εργατικό Κέντρο Νάουσας όσο και η ΟΒ Νάουσας της ΚΝΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις, ώστε τα παιδιά να μη διδάσκονται την υποταγή.

Μεταξύ άλλων, το ΕΚΝ ενημερώνει τους επιστολογράφους, ότι παλεύει για να οργανώσει τον αγώνα γονέων και μαθητών ενάντια στην πολιτική που κλείνει σχολεία, μειώνει μισθούς και συντάξεις, μειώνει δραματικά τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων (θέρμανση - βιβλία - καθαριότητα - υλικοτεχνικές υποδομές κ.λπ.).

Η ΚΝΕ σημειώνει ότι το σύστημα που ζούμε, δηλαδή ο καπιταλισμός, δεν περιμένει πιστοποιητικά ενηλικίωσης άνω των 18 ετών, προκειμένου να καθορίζει την μοίρα των παιδιών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Φροντίζει από την πιο μικρή ηλικία να τσακίζει τα δικαιώματά τους, για ολόπλευρη μόρφωση, μόνιμη και σταθερή δουλειά, ικανοποίηση των αναγκών των παιδιών και των οικογενειών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ