ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 2013
Σελ. /28
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Μαζικό κάλεσμα ξεσηκωμού ενάντια στα εργασιακά κάτεργα

Χιλιάδες διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα ενάντια στις προσπάθειες κατάργησης των Συμβάσεων

Η συγκέντρωση στην Ομόνοια
Η συγκέντρωση στην Ομόνοια
Μαζικές και μαχητικές ήταν οι κινητοποιήσεις που οργάνωσε χτες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, «σαλπίζοντας» ξεσηκωμό για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Στην Αθήνα, χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, γυναίκες, με μια δυναμική και μαζική διαδήλωση στο κέντρο της πόλης διατράνωσαν την απόφασή τους να υπερασπίσουν το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, να αντισταθούν στα κάτεργα της σύγχρονης σκλαβιάς που διαμορφώνουν κεφάλαιο και κυβέρνηση. Προμετωπίδα τους το πανό του ΠΑΜΕ που ανέγραφε: «Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Εχουμε το δικαίωμα να ζήσουμε με αξιοπρεπείς μισθούς. Εχουμε τη δύναμη να επιβάλλουμε το δίκιο μας», δίνοντας το στίγμα.

Το αγωνιστικό ραντεβού είχε καθοριστεί στις 7 το απόγευμα στην Ομόνοια. Ωστόσο, εργατόκοσμος κατέφθανε από πολύ πιο νωρίς στην πλατεία, συγκροτημένα και οργανωμένα μετά από προσυγκεντρώσεις που έγιναν από την πλατεία Κάνιγγος και Χαλκοκονδύλη, μέχρι τη Βάθης και την Εθνικής Αντιστάσεως. Ξεχωριστό ήταν το στιγμιότυπο όταν στη Ομόνοια κατέφτασε το μπλοκ των απεργών της «ΜΕΒΓΑΛ» τους οποίους οι συγκεντρωμένοι υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα.

Την αλληλεγγύη της εξέφρασε 23μελής αντιπροσωπεία του Γερμανικού Συνδικάτου Παιδείας και Επιστήμης του Μπέλμπιγκεν.

Η πορεία στην Αθήνα ανεβαίνει τη Σταδίου
Η πορεία στην Αθήνα ανεβαίνει τη Σταδίου
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου Βάλσαμος Συρίγος (βλέπε διπλανή στήλη αποσπάσματα από την ομιλία).

Ακολούθησε μαζική πορεία που ξετυλίχτηκε σε όλο το μήκος της οδού Σταδίου. Αμέτρητα τα πανό από τους κλάδους, ενώ ενισχυμένα ήταν τα μπλοκ των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, των εργαζομένων στις Μεταφορές, αλλά και των Λαϊκών Επιτροπών. Στο πλευρό των εργατών οι αυτοαπασχολούμενοι με το μπλοκ της ΠΑΣΕΒΕ. Βροχή τα συνθήματα όπως: «Τσάμπα εργασία για τα αφεντικά - οργάνωση και αντίσταση στη σύγχρονη σκλαβιά», «Απλήρωτη εργασία και κάτεργα παντού - αυτή είναι η σαπίλα του καπιταλισμού» να κυριαρχούν.

Πρώτος σταθμός της πορείας ήταν το υπουργείο Εργασίας, δεύτερος τα γραφεία του ΣΕΒ και τρίτος η Βουλή. Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.


Το μπλοκ των απεργών της «ΜΕΒΓΑΛ»
Το μπλοκ των απεργών της «ΜΕΒΓΑΛ»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πανστρατιά για να μη δουλεύει κανείς χωρίς Σύμβαση!

Μαζική ήταν η διαδήλωση και στη Θεσσαλονίκη
Μαζική ήταν η διαδήλωση και στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη, με ένα μεγάλο και μαχητικό συλλαλητήριο, χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι, νέοι, της μόρφωσης και της δουλειάς, συγκροτημένα πίσω από τα πανό των σωματείων, των λαϊκών επιτροπών, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, διαδήλωσαν την απόφασή τους να δουλέψουν ακούραστα ώστε να οργανωθεί παντού η μάχη για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στο Αγαλμα Βενιζέλου, χαιρέτισαν ο Γιάννης Φραγγίδης, αντιπρόεδρος της ΠΟΕΕΠ και ο Ηλίας Μαυρίδης, από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Ηλιού από τη Γραμματεία Μετάλλου του ΠΑΜΕ.

Συμμετείχαν μαζικά εργαζόμενοι από μια σειρά χώρους δουλειάς που βρίσκονται αντιμέτωποι με την επίθεση της εργοδοσίας στις συλλογικές συμβάσεις. Εργάτριες του «ΦΩΚΑ» που χτες απεργούσαν για τα δεδουλευμένα τους, του «Μαρινόπουλου», του «Αρβανιτίδη», από επιχειρήσεις του επισιτισμού, ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργάτες εργοστασίων, από τον κλάδο των εμφιαλωμένων ποτών, και μια σειρά άλλους χώρους και κλάδους δουλειάς.

Με τα πανό και τα συνθήματά τους, κατήγγειλαν την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή και τα δικαιώματά τους για τα κέρδη των μονοπωλίων και σάλπισαν πανστρατιά στο δρόμο της ταξικής σύγκρουσης, το μόνο που μπορεί να οδηγήσει σε απαλλαγή από τη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης, της υφαρπαγής του πλούτου που παράγουν.


Με την πορεία που πραγματοποίησαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, κάλεσαν σε ξεσηκωμό το λαό. Για να σταματήσει την καταστροφή, να μην επιτρέψει κανείς να δουλεύει χωρίς σύμβαση, να αποτρέψει τις ατομικές συμβάσεις και να παλέψει για να αποκατασταθούν οι μισθοί, να υπερασπιστεί τις ΣΣΕ, βασικό όπλο προστασίας των εργατών από την επιθετικότητα του κεφαλαίου.


Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις

Λάρισα
Λάρισα
Πολύμορφες κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των ΣΣΕ πραγματοποιήθηκαν χτες το απόγευμα σε πολλές πόλεις της χώρας.

Με ανακοινώσεις, μικροφωνικές με τραγούδια και συνθήματα, πικέτες, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι όργωσαν χτες το απόγευμα στις γειτονιές στις πρωτεύουσες των νομών της Πελοποννήσου σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, για να φτάσει παντού το κάλεσμα της συστράτευσης στον αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια κατάργησης των ΣΣΕ. Στη Λάρισα, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία προχτές και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ στο Βόλο οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις στην πλατεία Πανεπιστημίου, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του τοπικού Συνδέσμου Βιομηχάνων.

Μαζική ήταν η συγκέντρωση και η πορεία που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στην κινητοποίηση ξεχώρισε η συγκροτημένη παρουσία των εργαζομένων με το παράρτημα του σωματείου τους από την επιχείρηση «Καρφούρ», το μπλοκ των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και οι εργαζόμενοι με το Σωματείο Πετρελαιοειδών. Μαζική ήταν και η κινητοποίηση στα Χανιά. Νέες παρουσίες συνταξιούχων και νεολαίων «μέτρησαν» χτες οι ταξικές δυνάμεις στη Ρόδο στην πικετοφορία που πραγματοποίησαν το απόγευμα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Συγκεντρώσεις, πορείες και πικετοφορίες πραγματοποιήθηκαν σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, σε νησιά και πολλές ακόμα περιοχές της χώρας.

Πάτρα
Πάτρα
Κάλεσμα σε αγώνα για να μη δουλεύει κανείς χωρίς Σύμβαση και δικαιώματα απηύθυναν και όσοι πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις που έγιναν σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών σε Μακεδονία και Θράκη, αλλά και σε πόλεις της Ηπείρου.


Ρόδος
Ρόδος

Αποσπάσματα από την ομιλία στην Αθήνα

Αναφερόμενος στη σημασία που έχουν οι Συλλογικές Συμβάσεις ο Βάλσαμος Συρίγος σημείωσε: «Πρέπει να έχουμε καθαρό πως οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας δεν αφορούν μόνο οικονομικά ζητήματα, δεν είναι μόνο το μεροκάματο και οι μισθοί, αλλά εμπεριέχουν πλήθος ρυθμίσεων που αφορούν ολόκληρη την εργατική οικογένεια.

Μέσα από το "χτύπημα" των Συμβάσεων οι εργοδότες επιχειρούν όχι μόνο να μειώσουν τους μισθούς που μέχρι σήμερα έπαιρναν οι εργαζόμενοι αλλά και να χτυπήσουν μια σειρά άλλα δικαιώματα, όπως τα ωράρια, τις άδειες, τα μέτρα ασφάλειας. Δικαιώματα που μέσα από την κατάργησή τους η μεν εργοδοσία θα μετρήσει νέα οφέλη, οι δε εργάτες θα μετρήσουν νέα χειροτέρευση της ζωής τους».

Κανένας εφησυχασμός

Για την ανάγκη να ενταθεί η πάλη ενάντια στον εφησυχασμό τόνισε:

«Υπάρχουν κάποιοι κλάδοι, κάποιοι χώροι εργασίας που ακόμα δεν έχουν προχωρήσει οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις από την εργοδοσία. Κανένας εργαζόμενος να μην παραπλανηθεί, να μην υπάρξει εφησυχασμός. Τα μέτρα ήρθαν όχι μόνο για να μείνουν, αλλά και να καλύψουν το σύνολο των εργαζομένων. Αυτό επιτάσσει η ανταγωνιστικότητα και το κυνήγι του κέρδους. Από την καταιγίδα δε θα γλιτώσει κανείς, όλοι θα βραχούν. Πρέπει να αντιμετωπιστεί η άποψη που αναφέρει πως "η επιχείρηση πάει καλά οπότε εμάς δε θα μας πειράξουν". Είναι αντίληψη που δε βοηθάει, καθώς δεν κατανοείται η ολότητα της επίθεσης. Είναι στοιχείο που δυναμώνει την εργοδοσία στα σχέδιά της.

Σε αρκετούς χώρους που οι εργαζόμενοι δεν περίμεναν επίθεση, που δεν είχαν πάρει μέτρα οργάνωσης, δεν απεργούσαν για να μη δείξουν κακό πρόσωπο στην εργοδοσία, η υλοποίηση των μέτρων τους βρήκε απροετοίμαστους».

Νέες αξιώσεις από τους βιομήχανους

Ο συνδικαλιστής επισήμανε ότι η επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου είναι διαρκής:

«Να πάρουμε υπόψη μας τις νέες αξιώσεις των βιομηχάνων που χτες εμφανίστηκαν μέσω διαρροών. Εξετάζουν, λένε, το ενδεχόμενο της αύξησης του επιτρεπόμενου μηνιαίου ορίου απολύσεων και στον ιδιωτικό τομέα, ζητώντας από το υπουργείο Εργασίας να μελετήσει νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Οι βιομήχανοι, δηλαδή, απαιτούν απελευθέρωση των απολύσεων, καθεστώς πλήρους ελαστικότητας για να μπορούν να απολύουν όποτε και όσους θέλουν.

Αυτά σχεδιάζουν, συνάδελφοι και συναδέλφισσες. Οπως επίσης δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο πως στα σχέδιά τους για τις ΣΣΕ σηματοδοτούν τον κίνδυνο ακόμα μεγαλύτερης εγκατάλειψης των ανέργων».

Χρειαζόμαστε οργάνωση και κίνημα αποφασισμένο

Το στέλεχος του ΠΑΜΕ υπογράμμισε ότι «για να είναι οι αγώνες αποτελεσματικοί, για να απαντήσει ο λαός στον πόλεμο που του έχουν κηρύξει, χρειάζεται:

-- Οργάνωση, κίνημα αποφασισμένο, ηγεσίες αφοσιωμένες και ικανές για αγώνα μέχρι τέλους.

-- Κοινωνική συμμαχία και σχέδιο για οργανωμένους αγώνες, μορφές πάλης που θα προφυλάσσουν το κίνημα από τυχοδιωκτισμούς, που θα συσπειρώνουν σε κάθε χρονική στιγμή εργαζόμενους, θα προετοιμάζουν τους συνάδελφους για σύγκρουση με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής (...)

Η δημιουργία ενός μετώπου αντίστασης σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους εργασίας, η οργάνωση στα σωματεία και η συμμετοχή περισσότερων εργαζομένων στη λήψη των αποφάσεων και στην καθημερινή πάλη πρέπει να είναι στόχος, διότι αποτελούν, μαζί με τη γραμμή αντιπαράθεσης που έχει ορίσει το ΠΑΜΕ, τους αναγκαίους όρους για να ανατρέψουμε μέτρα και συσχετισμούς.

Σήμερα, σε διάφορους χώρους εργασίας ανάβουν οι φωτιές του ταξικού αγώνα, με απεργίες που κρατούν μέρες, με αιτήματα που χτυπούν την αντιλαϊκή πολιτική.

Ομως, για να αρχίσουμε να επιβάλλουμε το δίκιο μας και να το κάνουμε νόμο, πρέπει αυτοί οι χώροι να πολλαπλασιαστούν. Να υπάρξουν παντού, σε όλους τους χώρους εργασίας, πυρήνες πρωτοπόρων εργατών, αποφασισμένων, με αντοχή και ανθεκτικότητα. Χρειάζεται να εκλείψουν και να εκμηδενιστούν από τις γραμμές του κινήματος οι θέσεις και οι απόψεις της εργοδοσίας, που εκφράζονται από τις παρατάξεις που πλειοψηφούν στα περισσότερα συνδικαλιστικά όργανα.

Λένε συνάδελφοι, από τα "Εξτρα" που απεργούν για 6η μέρα σήμερα: "Επιτέλους ξυπνήσαμε, σπάσαμε το φόβο και να, είμαστε εδώ έξω και παλεύουμε για το δίκιο μας. Επρεπε να το είχαμε κάνει πιο νωρίς, αλλά έστω και τώρα δεν είναι αργά". Ετσι λέει ο κάθε εργάτης που σπάει το φόβο, νιώθει ότι μπορεί να αντισταθεί και το κάνει πράξη. Φυσικά αυτή η πορεία δεν είναι ευθεία. Υπάρχουν απογοητεύσεις, πισωγυρίσματα, δυσκολίες, παρεμβαίνει συστηματικά και με σχέδιο και η εργοδοσία. Ομως, ο δρόμος του αγώνα είναι η μόνη επιλογή. Διαχειριστικές λογικές δεν μπορούν σήμερα να δώσουν λύση. Απαιτείται ρήξη και σύγκρουση για να φέρουμε τα πάνω κάτω».

Να γίνουμε πιο πολλοί, πιο αποτελεσματικοί

Μεταξύ άλλων ο συνδικαλιστής τόνισε: «Συνάδελφοι, μπροστά μας δεν έχουμε μόνο τις Συμβάσεις. Ο διαχωρισμός σε μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, όπως λένε, έχει κύριο στόχο την απαλλαγή της εργοδοσίας από τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και από άλλες παροχές. Στο σοβαρό αυτό μέτωπο πάλης οι δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας προχωράμε το επόμενο διάστημα με αγωνιστικές πρωτοβουλίες, χτυπώντας καμπανάκι στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους, με στόχο όχι μόνο να περισώσουμε ό,τι μπορούμε αλλά και για να ανοίξουμε το δρόμο για την οριστική λύση του προβλήματος, για το δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία, στην Πρόνοια.

Συνάδελφοι, όπως καταλαβαίνουμε όλοι μας, έχουμε πολύ μαλλί να ξάνουμε, πρέπει να γίνουμε πιο απαιτητικοί από τους εαυτούς μας, να γινόμαστε αυστηροί κριτές του εαυτού μας για να διορθωνόμαστε. Οι απαιτήσεις του αγώνα σήμερα είναι πολλαπλάσιες του χτες, πρέπει να γίνουμε πιο πολλοί, πιο αποτελεσματικοί, να γίνουμε όλοι προπαγανδιστές της υπεράσπισης των συμφερόντων μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ