ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Η καπιταλιστική βαρβαρότητα βασική αιτία των εργοδοτικών εγκλημάτων

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η καπιταλιστική βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και η κερδοφορία των μονοπωλίων αποτελούν τη βασική αιτία των τραγικών εργατικών ατυχημάτων. Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στη συζήτηση σχετικά με δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις «Συνθήκες εργασίας και πρότυπα υγείας και ασφάλειας μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές σε εργοστάσια και την κατάρρευση κτιρίου στο Μπαγκλαντές». Στην τοποθέτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε τα εξής:

«Η τραγωδία με την κατάρρευση του οκταώροφου κτιρίου που στέγαζε βιοτεχνίες ενδυμάτων, στα κάτεργα της Ranna Plaza στο Μπαγκλαντές και οδήγησε στο θάνατο πάνω από 1.000 εργάτες, αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα των αμέτρητων εγκλημάτων του καπιταλισμού σε βάρος της εργατικής τάξης. Οπως αυτά που συμβαίνουν καθημερινά κατά χιλιάδες στις καπιταλιστικές χώρες, στην ΕΕ, στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία κ.α. και βαφτίζονται προκλητικά "εργατικά ατυχήματα".

Η εργοδοτική τρομοκρατία, η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης με 12 - 16 ώρες δουλειά τη μέρα κατά την περίοδο της αιχμής της παραγωγής, σε επικίνδυνες υποδομές στους χώρους δουλειάς, χωρίς κανέναν έλεγχο, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η κερδοφορία των μονοπωλίων, αποτελούν τις βασικές αιτίες των τραγικών εργατικών ατυχημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ένας εργαζόμενος ανά τριάμισι λεπτά χάνει τη ζωή του από εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια.

Οι προτάσεις του κοινού ψηφίσματος των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, που καλεί τους καπιταλιστές να εφαρμόσουν την "εταιρική κοινωνική ευθύνη", δηλαδή να "ελέγχουν" οι ίδιοι τον εαυτό τους, αποσκοπούν να διαιωνίσουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.

Τα κροκοδείλια δάκρυα της πλουτοκρατίας και του πολιτικού της προσωπικού αποτελούν πρόκληση για τους συγγενείς των θυμάτων και την εργατική τάξη.

Η οργάνωση της αντιμονοπωλιακής αντικαπιταλιστικής πάλης της κοινωνικής συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα μπορεί να ανοίξει το δρόμο για να ληφθούν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, να ανατρέψει το σάπιο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, την εξουσία των μονοπωλίων, για την κατάκτηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, βασική προϋπόθεση για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η «τρομοφοβία» στο προσκήνιο

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Η Βρετανία θα συνεχίσει να αντιπαρατίθεται με αποφασιστικότητα στην τρομοκρατία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης της επιτροπής εθνικής ασφαλείας στην οποία προήδρευσε, καθώς οι βρετανικές αρχές αντιμετωπίζουν ως τρομοκρατική ενέργεια τη δολοφονία ενός στρατιώτη στα νότια του Λονδίνου από δύο άνδρες, Βρετανούς με καταγωγή από τη Νιγηρία, μουσουλμάνους στο θρήσκευμα.

Η σπουδή των βρετανικών αρχών να χαρακτηρίσουν το αιματηρό περιστατικό ως τρομοκρατική ενέργεια, δεν ξαφνιάζει. Η Βρετανία μαζί με τις ΗΠΑ, χρόνια ηγούνται του «αντιτρομοκρατικού αγώνα» παγκοσμίως. Ετσι, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στην Βοστόνη όπου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εισήγαγε τον όρο «νέα τρομοκρατία» που φυσικά βρίσκεται εντός των πυλών των χωρών, άρα πρέπει να ενταθούν περαιτέρω τα μέτρα παρακολούθησης και καταστολής, το αιματηρό περιστατικό στο Γούλιτς στο νοτιοανατολικό Λονδίνο αντιμετωπίζεται από τις βρετανικές αρχές ως τέτοιο, ενώ γίνεται λόγος για «ριζοσπαστικοποιημένους μοναχικούς λύκους», που έχουν αντίθεση με την εμπλοκή της Βρετανίας στους πολέμους του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Λιβύη και αλλού... Σε απόλυτο συντονισμό και τα ΜΜΕ εισάγουν όρους όπως «Τρομοκρατία στους δρόμους».

Στο μεταξύ ηρεμία επικρατεί μετά τα πρώτες ανησυχητικές ενδείξεις περί αντιποίνων κατά της μουσουλμανικής κοινότητας από μέλη της ακροδεξιάς βρετανικής οργάνωσης English Defence League. Τη νύχτα της Τετάρτης περίπου 100 μέλη της EDL ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία του Γούλιτς την ώρα που στο διαδίκτυο κυκλοφορούσε έκκληση για «αυθόρμητη» πορεία. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και στο Εσσεξ, στο Κεντ και αλλού.

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Υποκριτικό ... ενδιαφέρον ΟΗΕ

KINΣΑΣΑ.--

«Η ασφάλεια πρέπει να συμβαδίζει με την ανάπτυξη. Μία ειρηνική συμφωνία πρέπει να αποδώσει τα απαραίτητα της ειρήνης, όπως υγεία, εκπαίδευση, θέσεις εργασίας και ευκαιρίες» δήλωσε μεταξύ άλλων χτες στη μεγαλύτερη πόλη του ανατολικού τμήματος της ΛΔ Κονγκό, Γκόμα, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν. Ωστόσο, πίσω από τις μεγαλόστομες δηλώσεις του Μπαν βρισκόταν ο απώτερος στόχος της διήμερης επίσκεψης που ολοκλήρωσε στη ΛΔ Κονγκό που δεν είναι άλλος από την προώθηση και την προπαγάνδα στήριξης της «Ταξιαρχίας Επέμβασης» του ΟΗΕ που αναμένεται να συσταθεί τις επόμενες βδομάδες ή μήνες από περίπου 4.000 Αφρικανούς στρατιώτες με απώτερο στόχο την πάταξη των δεκάδων ένοπλων ομάδων και οργανώσεων που δρουν κυρίως στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό (όπου υπάρχουν και τεράστια κοιτάσματα χρυσού, διαμαντιών, χαλκού, και σπάνιων ορυκτών που χρησιμοποιούνται από πολυεθνικές για την κατασκευή κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών κ.λπ.).

Λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στη Γκόμα ένοπλοι της αντικυβερνητικής οργάνωσης Μ23 σταμάτησαν τις επιθέσεις που ξεκίνησαν πριν ένα 10ήμερο κατά θέσεων του κογκολέζικου στρατού ενώ ταυτόχρονα κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Κογκολέζου Προέδρου Τζόζεφ Καμπίλα για «αδιαλλαξία» μετά την απόφασή της να αποχωρήσει από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας, Καμπάλα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Απολογήθηκε, χτες, στη γαλλική Δικαιοσύνη η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για την απόφασή της να συναινέσει από τη θέση της υπουργού Οικονομικών το 2007 σε ιδιωτική διαμεσολάβηση προκειμένου να «επιταχυνθεί» η επίλυση της διένεξης μεταξύ του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και της τράπεζας «Credit Lyonnais», την οποία ο πρώτος κατηγορούσε ότι τον εξαπάτησε όταν ανέλαβε να πουλήσει την εταιρεία «Adidas» που του ανήκε. Η Λαγκάρντ κατηγορείται για συνενοχή σε πλαστογραφία και υπεξαίρεση.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Συνεχίζονται οι πολύμορφες κινητοποιήσεις για την Παιδεία κυρίως στις μεγάλες πόλεις της Ισπανίας ενάντια στον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο «για τη Βελτίωση της Ποιότητας της Εκπαίδευσης», όπως το ονόμασε η ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, που αφορά όλες τις βαθμίδες της Δημόσιας Παιδείας. Νόμος που προωθεί την περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της Παιδείας με στόχο την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Ξεκίνησε χτες στο Κάλι της Κολομβίας η Σύνοδος ηγετών των χωρών της «Συμμαχίας του Ειρηνικού» -Μεξικό, Κολομβία, Χιλή και Περού- με τη συμμετοχή εννέα ηγετών κρατών της Λατινικής Αμερικής αλλά και του Καναδά και της Ισπανίας και άνω των 400 επιχειρηματιών και διευθυντικών στελεχών πολυεθνικών στην πρώτη παράλληλη «Σύνοδο των Επιχειρηματιών της Συμμαχίας». Η Συμμαχία του Ειρηνικού είναι μία ακόμη οικονομική ένωση καπιταλιστικής ολοκλήρωσης στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής, με το βλέμμα όμως στραμμένο στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Παρά τις επιδοτήσεις 10 δισ. δολαρίων που έδωσε μέσα στην τελευταία επταετία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας για την ενίσχυση των αυτοκινητοβιομηχανιών, η «ΦΟΡΝΤ» ανακοίνωσε χτες το κλείσιμο των δύο εργοστασίων που διαθέτει στην πολιτεία της Βικτώρια ως τον Οκτώβρη του 2016 δείχνοντας το δρόμο της ανεργίας σε περίπου 1.200 εργαζόμενους...

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Σωρεία παραβιάσεων στο Ράνα Πλάζα

ΝΤΑΚΑ.--

Σωρεία παραβιάσεων των κανόνων ασφαλείας και παραλείψεων αποκαλύπτει κυβερνητική έκθεση στο Μπαγκλαντές, όσον αφορά το κτήριο Ράνα Πλάζα, στο οποίο λειτουργούσαν -μεταξύ άλλων- πέντε εργοστάσια υφαντουργίας και η κατάρρευσή του, στις 24 Απρίλη, είχε σαν αποτέλεσμα επίσημα 1.127 άνθρωποι (εργάτες, εργάτριες και παιδιά) να χάσουν τη ζωή τους, 2.500 να τραυματιστούν ενώ δεν είναι σαφές ούτε πόσοι άνθρωποι τελικά ήταν μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την αναφορά των 400 σελίδων, το κτήριο είχε κατασκευαστεί με υλικά εξαιρετικά κακής ποιότητας σε ακατάλληλο έδαφος και δεν ενδεικνυόταν για λειτουργία εργοστασίου και βαριών μηχανημάτων.

Χτες συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις των εργαζομένων στα κάτεργα του φασόν, που απαιτούν αυξήσεις μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας, οι οποίοι πραγματοποίησαν νέα πορεία στη βιομηχανική περιοχή της Ασούλια, ενώ οι ιδιοκτήτες των εργοστασίων απειλούν με κλείσιμο για να αποφύγουν «μεγαλύτερες ταραχές». Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μπαγκλαντές που χαρακτηρίζεται ως ο «παράδεισος του φασόν» λειτουργούν περίπου 5.000 εργοστάσια υφαντουργίας, στα οποία κατασκευάζουν ρούχα μεγάλες πολυεθνικές, λόγω του εξευτελιστικού κόστους εργασίας, αλλά και των μηδενικών υποχρεώσεων όσον αφορά την ασφάλεια.

Παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης του Μπαγκλαντές, υπό το βάρος της κατακραυγής που προκάλεσε η κατάρρευση του Ράνα Πλάζα, για καλύτερους ελέγχους και επιβολή κανόνων ασφαλείας, τίποτα δε φαίνεται να αλλάζει στη χώρα.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Καταρχήν συμφωνία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε ένα «συγκεκριμένο, εναρμονισμένο κείμενο» για την υλοποίηση της συμφωνίας της 19ης Απρίλη μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας κατέληξαν, αργά το βράδυ της Τετάρτης, στις Βρυξέλλες, οι πρωθυπουργοί Σερβίας, Ιβιτσα Ντάσιτς, και Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι, με τη μεσολάβηση της επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον.

Ωστόσο, οι δύο ηγέτες δεν βιάστηκαν να βάλουν την υπογραφή τους στο χρονοδιάγραμμα και στο επί της αρχής σχέδιο για την εφαρμογή της συμφωνίας του Απρίλη (με την οποία δίνονται περιορισμένα δικαιώματα αυτονομίας στους Σέρβους του βόρειου Κοσσυφοπεδίου ώστε να αποτραπεί πιθανότητα απόσχισης του σερβικού τομέα του προτεκτοράτου). Ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν από χτες διαβουλεύσεις με στελέχη των κυβερνήσεών τους και να επικοινωνήσουν εκ νέου με την Κάθριν Αστον είτε σήμερα, Παρασκευή, είτε το αργότερο έως αύριο, Σάββατο.

Κληθείς να σχολιάσει την άρνηση εκπροσώπων των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου να δεχθούν τη συμφωνία των Βρυξελλών ο Σέρβος πρωθυπουργός, Ιβιτσα Ντάσιτς, απάντησε ότι «είναι ελεύθεροι» να μη συμμετάσχουν στις εκλογές του Οκτώβρη για τη συγκρότηση της λεγόμενης Κοινότητας δήμων του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, γνωρίζοντας ότι σε τέτοια περίπτωση αυτή θα απαρτίζεται «από Σέρβους - συνεργάτες» του πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ