Παρασκευή 24 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Σωρεία παραβιάσεων στο Ράνα Πλάζα

ΝΤΑΚΑ.--

Σωρεία παραβιάσεων των κανόνων ασφαλείας και παραλείψεων αποκαλύπτει κυβερνητική έκθεση στο Μπαγκλαντές, όσον αφορά το κτήριο Ράνα Πλάζα, στο οποίο λειτουργούσαν -μεταξύ άλλων- πέντε εργοστάσια υφαντουργίας και η κατάρρευσή του, στις 24 Απρίλη, είχε σαν αποτέλεσμα επίσημα 1.127 άνθρωποι (εργάτες, εργάτριες και παιδιά) να χάσουν τη ζωή τους, 2.500 να τραυματιστούν ενώ δεν είναι σαφές ούτε πόσοι άνθρωποι τελικά ήταν μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την αναφορά των 400 σελίδων, το κτήριο είχε κατασκευαστεί με υλικά εξαιρετικά κακής ποιότητας σε ακατάλληλο έδαφος και δεν ενδεικνυόταν για λειτουργία εργοστασίου και βαριών μηχανημάτων.

Χτες συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις των εργαζομένων στα κάτεργα του φασόν, που απαιτούν αυξήσεις μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας, οι οποίοι πραγματοποίησαν νέα πορεία στη βιομηχανική περιοχή της Ασούλια, ενώ οι ιδιοκτήτες των εργοστασίων απειλούν με κλείσιμο για να αποφύγουν «μεγαλύτερες ταραχές». Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μπαγκλαντές που χαρακτηρίζεται ως ο «παράδεισος του φασόν» λειτουργούν περίπου 5.000 εργοστάσια υφαντουργίας, στα οποία κατασκευάζουν ρούχα μεγάλες πολυεθνικές, λόγω του εξευτελιστικού κόστους εργασίας, αλλά και των μηδενικών υποχρεώσεων όσον αφορά την ασφάλεια.

Παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης του Μπαγκλαντές, υπό το βάρος της κατακραυγής που προκάλεσε η κατάρρευση του Ράνα Πλάζα, για καλύτερους ελέγχους και επιβολή κανόνων ασφαλείας, τίποτα δε φαίνεται να αλλάζει στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ