Παρασκευή 24 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συναντήσεις, προτάσεις και απειλές

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΑΜΜΑΝ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σχετικά με το αν θα γίνει και πότε η Διεθνής Διάσκεψη για τη Συρία που πρότειναν από κοινού ΗΠΑ και Ρωσία έχοντας, προφανώς, ως στόχο τη διαφύλαξη των συμφερόντων τους τα οποία, όμως, λόγω του ότι είναι συχνά αντικρουόμενα θέτουν από μόνα τους εμπόδια στην «κοινή πρόταση». Υπέρ της πραγματοποίησης της συνόδου θέτοντας ως προϋπόθεση το ν' αναλάβει η όποια μεταβατική ηγεσία προκύψει την εκτελεστική εξουσία στη Συρία αλλά και τον έλεγχο του στρατού, τάχθηκαν οι «Φίλοι της Συρίας», που συνεδρίασαν στο Αμμάν.

Στο τελικό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε τα ξημερώματα χτες, οι συμμετέχοντες (αντιπροσωπείες από Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, ΗΠΑ, Κατάρ, ΗΑΕ, Σ. Αραβία, Τουρκία, Ιορδανία) καλούν επίσης το Ιράν και τους μαχητές της λιβανικής σιιτικής «Χεζμπολλάχ» ν' αποχωρήσουν από τη Συρία άμεσα γιατί απειλούν τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Δεν ξεκαθαρίζεται στο ανακοινωθέν τι εννοούν όταν αναφέρονται σε «ιρανική παρουσία».

Για τη Σύνοδο θ' αποφασίσει και η «Εθνική Συριακή Συμμαχία» που συνεδριάζει από χθες στην Κωνσταντινούπολη. Απόφαση δεν αναμένεται πριν το Σάββατο καθώς στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και εκλογή νέου επικεφαλής, μετά την παραίτηση του Μουάζ αλ Κχάτιμπ πριν από λίγες βδομάδες. Ο Κχάτιμπ, πάντως, δημοσιοποίησε, χτες, ένα «σχέδιο ειρήνευσης» 16 σημείων για τη Συρία, που, μεταξύ άλλων, προβλέπει αποχώρηση του Ασαντ από τη χώρα με 500 άτομα του περιβάλλοντός του, ανάληψη της εξουσίας από τον αντιπρόεδρο Φαρούκ αλ Σάραα ή τον πρωθυπουργό Ουάελ αλ Χάλκι, υπό την επίβλεψη των οποίων μαζί με την τωρινή κυβέρνηση, θα αναδιαρθρωθεί ο στρατός και θα διεξαχθούν οι διαβουλεύσεις για μεταβατική κυβέρνηση εντός 100 ημερών.

Συγκεκριμένες προτάσεις ως πλαίσιο συζήτησης για πολιτική λύση στη Διεθνή Σύνοδο θα καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο Αραβικός Σύνδεσμος, που συνεδρίασε χτες στο Κάιρο. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στο γενικό αυτό σχέδιο περιλαμβάνεται πρόταση για «σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας και ανάπτυξη δύναμης κυανοκράνων του ΟΗΕ προκειμένου να εγγυηθεί τη σταθερότητα κατά τη μεταβατική περίοδο».

Η συριακή ηγεσία, πάντως, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο «ΣΑΝΑ» εκτίμησε ότι οι απειλές των «δήθεν Φίλων της Συρίας» ότι θα ενισχύσουν τους αντικαθεστωτικούς, αν η Δαμασκός δεν συμμετάσχει σε πολιτική λύση, «ουσιαστικά θέτουν εμπόδια στην πραγματοποίηση της Διεθνούς Συνόδου». Επίσης, πάντα με βάση το πρακτορείο, ο Πρόεδρος Ασαντ, σε συνάντησή του με τυνησιακή αντιπροσωπεία, δήλωσε αποφασισμένος «να πατάξει τους τρομοκράτες και να συνεισφέρει σε πολιτική λύση».

  • Σε κανονικό πεδίο μάχης, με πυρά, ρουκέτες και όλμους, έχουν μετατραπεί κεντρικές συνοικίες της Τρίπολης του βορείου Λιβάνου όπου για πολλοστή ημέρα χτες συγκρούονταν Λιβανέζοι υποστηρικτές του συριακού καθεστώτος και υποστηρικτές των αντικαθεστωτικών. Μόνο κατά τη νύχτα Τετάρτης προς Πέμπτη σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν 70, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των απωλειών από τις συγκρούσεις σε 15 νεκρούς και περίπου 200 τραυματίες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ