ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο από το ΚΚΕ

ΕΕ και λαϊκή ευημερία είναι ασυμβίβαστα, είπε ο Γ. Τούσσας, ευρωβουλευτής του Κόμματος, σε συζητήσεις για την ΟΝΕ, την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ενωση και την «έκθεση προόδου» της ΠΓΔΜ

Παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στη συζήτηση σχετικά με δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον «κοινωνικό πυλώνα της ΟΝΕ», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Ο δήθεν "κοινωνικός πυλώνας" της ΟΝΕ είναι ανύπαρκτος, ασυμβίβαστος με τη φύση της και το χαρακτήρα της ΕΕ. Το δικαίωμα στη δουλειά των εργαζομένων το μετατρέψατε σε "απασχολησιμότητα", χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ισοπέδωση της Κοινωνικής Ασφάλισης, 27 εκατομμύρια άνεργοι και 120 εκατομμύρια κάτω από το όριο της φτώχειας, απόλυτη εξαθλίωση για τους λαούς στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Τα σχέδια και οι προτάσεις για εμβάθυνση της Οικονομικής Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα. Αντίθετα, βαθαίνουν ακόμη περισσότερο τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ, μεγαλώνουν την επιθετικότητα των μονοπωλίων ενάντια στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα στα κράτη - μέλη της ΕΕ, στους λαούς όλου του κόσμου».

Σε άλλη παρέμβαση, σχετικά με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ενωση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι κοροϊδία των λαών ότι η τραπεζική ένωση θα επιφέρει ρύθμιση και έλεγχο της χρηματοπιστωτικής αγοράς, του παρασιτισμού και της κερδοσκοπίας των τραπεζών. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ενωση που δημιουργείτε, είναι μηχανισμός μεγαλύτερης συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του τραπεζικού κεφαλαίου, για τη χρηματοδότηση και την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων, καθώς και ελεγχόμενης καταστροφής κεφαλαίων».

Τέλος, στη χτεσινή συνεδρίαση, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε την Εκθεση προόδου του 2012 για την ΠΓΔΜ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «χαιρετίζει την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να εντάξει τις στρατιωτικές δυνάμεις στις κατοχικές δυνάμεις της ΕΕ (EUFOR ALTHE) στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις της ΕΕ, επιδίδεται σε χυδαίο αντικομμουνισμό και σε "κυνήγι μαγισσών", ζητάει την ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και δίνει έδαφος στον εθνικισμό, στο εθνοτικό μίσος και φανατισμό, στο εσωτερικό και με τις γειτονικές χώρες».

Το ΚΚΕ, πρόσθεσε, είναι αντίθετο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, για τους ίδιους λόγους όπως και για την Ελλάδα.

Την Κυριακή η πορεία από την Κερασίτσα

Την συνδιοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου και θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ.

Από παλιότερη Πορεία Ειρήνης στη διαδρομή Κερασίτσα - Τρίπολη
Από παλιότερη Πορεία Ειρήνης στη διαδρομή Κερασίτσα - Τρίπολη
Την Κυριακή 26/5, οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου (Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας και Κορινθίας) διοργανώνουν πορεία ειρήνης από την Κερασίτσα (γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη) μέχρι την Τρίπολη.

Λεωφορεία για την Κερασίτσα θα αναχωρήσουν από τα παρακάτω σημεία: Μεσσηνία: 3 μ.μ. Καλαμάτα, όπισθεν Δημαρχείου. 1.30 μ.μ. Πύλος, κεντρική πλατεία. 2 μ.μ. Γαργαλιάνοι. 2.15 μ.μ. Φιλιατρά. 2.30 μ.μ. Κυπαρισσία, ΟΣΕ. Λακωνία: 2 μ.μ. Μολάοι, Γενικό Νοσοκομείο. 2.30 μ.μ. Γύθειο, Τουριστικό. 3 μ.μ. Σπάρτη, Μουσείο. Αργολίδα: 2 μ.μ. Ναύπλιο, ΟΤΕ. 2.15 μ.μ. Νέα Κίος, Πλατεία. 2.30 μ.μ. Αργος, Λαϊκή αγορά. Κορινθία: 2 μ.μ. Αγιοι Θεόδωροι, φούρνος Καταβάτη (Τσιρικολιά). 2.30 μ.μ. Λουτράκι, Αγροτική Τράπεζα. 2.45 μ.μ. Κόρινθος, πεύκο Σωκράτη.

Το πρόγραμμα είναι το εξής: Στις 5 μ.μ. ανοίγουν οι εκδηλώσεις, με χαιρετισμό από την Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη. Στις 5.30 μ.μ. ξεκινάει η Πορεία Ειρήνης. Στις 7.30 μ.μ. καταλήγει η Πορεία Ειρήνης στην Τρίπολη, στην πλατεία Πετρινού. Ακολουθεί ομιλία από τον αντιπρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και γιο του Γρηγόρη, Γιώργο Λαμπράκη, και οι εκδηλώσεις κλείνουν με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Την ίδια μέρα, οι αντίστοιχες Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ διοργανώνουν πικετοφορίες - λαμπαδηδρομίες σε Πάτρα (8.30 μ.μ., Πλατεία Τριών Συμμάχων), Πύργο (8 μ.μ., πλατεία ΟΤΕ) και Ζάκυνθο (8 μ.μ., Νομαρχία).

Σε Βόλο - Κοζάνη

-- Αύριο, Σάββατο 25/5, η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου οργανώνει Πορεία Ειρήνης. Θα ξεκινήσει από τις Αηδονοφωλιές (Τέρμα 4), στις 6.30 μ.μ., και θα καταλήξει, στις 8 μ.μ., στην παραλία του Βόλου (Ηρώο). Θα μιλήσει ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Θα ακολουθήσει εκδήλωση για τις εξελίξεις στη Συρία.

-- Πορεία Ειρήνης διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης, την Κυριακή 26/5. Θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. από το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην Παναγία και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.

Χάνονται τα λεφτά των Ταμείων στην Κύπρο

Κόλαφος για χιλιάδες συνταξιούχους και ασφαλισμένους το σχέδιο «εξυγίανσης» των τραπεζών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σαρωτική επιδρομή στα αποθεματικά των Ταμείων Πρόνοιας και συντάξεων της Κύπρου ετοιμάζει η κυβέρνηση Αναστασιάδη, προκειμένου να σωθεί ο τραπεζικός τομέας με λεφτά των ασφαλισμένων και του λαού.

Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις ότι το «κούρεμα» αυτών των καταθέσεων (ύψους πάνω από 1,3 δισ. ευρώ σε Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή) θα είναι της τάξης του 60% (όσο θα είναι οι περικοπές των καταθέσεων πάνω από 100.000 στην Τράπεζα Κύπρου), δημοσιεύματα στον Τύπο φέρουν τώρα την κυβέρνηση να μελετά τη διαγραφή του συνόλου των αποθεματικών των Ταμείων Πρόνοιας που είναι κατατεθειμένα στη Λαϊκή Τράπεζα.

Στην επικαιρότητα επανέρχεται και το θέμα των όρων της πώλησης των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Τράπεζα Πειραιώς και τις απώλειες για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Αρτέμης, είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία «κακή και επιζήμια».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, που τροφοδοτούν τον ενδοεπιχειρηματικό πόλεμο και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στην αστική τάξη της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και στο εσωτερικό τους, το δανειακό χαρτοφυλάκιο των κυπριακών τραπεζών πωλήθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, γεγονός που οδήγησε σε εκτόξευση της κερδοφορίας της Τράπεζας Πειραιώς στα 3,6 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2013, όταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 κατέγραφε ζημιές 0,2 δισ. ευρώ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ναυτική άσκηση μεγάλης κλίμακας

Πάνω από το Αγαθονήσι πέταξαν τουρκικά μαχητικά

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ναυτική πολεμική άσκηση υπό τον τίτλο «Denizkurdu-13» ξεκίνησε χτες η Τουρκία στην περιοχή του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και του Μαρμαρά, σε μια περίοδο που πυκνώνει η στρατιωτική παρουσία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή και οξύνονται οι ανταγωνισμοί με αιχμή την Ενέργεια. Η άσκηση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη ρίψη πραγματικών πυρών και εντάσσεται στο πλαίσιο των προγραμματισμένων γυμνασίων της Διοίκησης των Ναυτικών Δυνάμεων στην Τουρκία. Οπως ανακοινώθηκε, θα γίνει σε τουρκικά και διεθνή χωρικά ύδατα, με τη συμμετοχή 5.000 ατόμων και θα ολοκληρωθεί στις 3 Ιούνη.

Στα «προεόρτια» της άσκησης, σχηματισμός 4 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, αποτελούμενος από 2 «RF-4» και 2 «F-16», εισήλθε χτες στο FIR Αθηνών νότια της Σάμου και στις 8.43 π.μ. τα 2 «RF-4» του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπέρπτηση στο Αγαθονήσι, σε ύψος 8.000 ποδών, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ. Ο σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 9.23 π.μ. ανατολικά της Ρόδου, αφού αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε από ελληνικά αεροσκάφη.

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Επιμένει στην κλήση των μελών του ΚΥΣΕΑ

Στην κλήση των μελών του ΚΥΣΕΑ ως μάρτυρες επέμεναν χτες οι συνήγοροι του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου, ζητώντας «να κληθεί ο κ. Σημίτης». Περί ΚΥΣΕΑ ήταν και η παρέμβαση του κατηγορούμενου, πρώην γραμματέα εξοπλισμών του ΥΕΘΑ Γ. Σμπώκου, ο οποίος είπε στο δικαστήριο ότι πριν βάλει την υπογραφή του για την ανάθεση των υποβρυχίων στην εταιρεία Ferrostaal, το ΚΥΣΕΑ είχε ήδη αποφασίσει να τα αναθέσει στη γερμανική εταιρεία, και μάλιστα ότι την εταιρεία την είχαν υποδείξει και τα ελληνικά ναυπηγεία.

Στη Θεσσαλονίκη

Την Κυριακή 26/5, στις 9.30 π.μ., θα ξεκινήσει από το Στρατόπεδο «Κόδρα» στη Θεσσαλονίκη η πορεία ειρήνης που διοργανώνει η ΕΔΥΕΘ και η οποία θα καταλήξει στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη, με ενδιάμεση στάση στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο.

Επίσης, την Τετάρτη 29/5, στις 8 μ.μ., στο Θέατρο «Κήπου», η ΕΔΥΕΘ διοργανώνει καλλιτεχνική εκδήλωση αφιερωμένη στον Γρηγόρη Λαμπράκη, στον Νίκο Νικηφορίδη και τους άλλους λαϊκούς αγωνιστές, μέσα από το ποιητικό έργο του Τάσου Λειβαδίτη. Θα συμμετάσχουν ηθοποιοί της πόλης και μουσικό σχήμα με τον Κώστα Πρατσινάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ