ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ούτε βήμα πίσω από τις πολιτικές λιτότητας!

Στόχος της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για «πάτημα» των λαϊκών στρωμάτων, ώστε να ζητήσει νέο «κούρεμα» του χρέους

Θεματοφύλακας και εγγυητής των πολιτικών σκληρής λιτότητας εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, ενόψει της επίσκεψης της τρόικας στις αρχές Ιούνη και στο φόντο των εντυπώσεων που επιδιώκουν να καλλιεργήσουν ορισμένες πλευρές για επικείμενη... χαλάρωση των αντιδραστικών μέτρων. Το γεγονός, βέβαια, ότι η κυβέρνηση θέλει γονατισμένους και οικονομικά τσακισμένους τους εργαζόμενους, καθόλου δεν εμποδίζει τον Γ. Στουρνάρα να δώσει συμπληρωματικές διαβεβαιώσεις στους βιομήχανους της Β. Ελλάδας, για παροχή νέων προνομίων, όπως η μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στη μεταποιητική βιομηχανία, τη στιγμή που αυξάνουν συνεχώς τα οικιακά τιμολόγια, προκειμένου να διασφαλίσουν την υψηλή κερδοφορία στους μελλοντικούς κατόχους της ιδιωτικής ΔΕΗ.

Βήμα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ από τη σκληρή και ανάλγητη οικονομική πολιτική λιτότητας, που εφαρμόζεται μέσω των μνημονίων και έχει οδηγήσει σε εξαθλίωση και οικονομική ασφυξία εκατομμύρια εργαζόμενους της χώρας. Για να αποδειχτεί και με τον τρόπο αυτό, πόσο ψευδεπίγραφες, δημαγωγικές και λαϊκίστικες είναι οι κυβερνητικές διακηρύξεις περί επερχόμενης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας και βελτίωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων.

Λίγες μέρες πριν από την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, ο υπουργός μέσω δηλώσεών του σε αθηναϊκή εφημερίδα, έσπευσε να εκφράσει τις «ανησυχίες του» για πιέσεις που ασκούνται για χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας. Ο ίδιος εξέφρασε την προσήλωσή του στο εφαρμοζόμενο πρόγραμμα λιτότητας, στο όνομα της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος «ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε έτσι ένα κούρεμα του χρέους το 2014».

Αν αφαιρέσουμε το ψευτοδίλημμα συνέχιση της λιτότητας με προοπτική ένα νέο «κούρεμα» του χρέους, οι δηλώσεις Στουρνάρα εκφράζουν την καθαρή θέση ότι η συγκυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή πρόθεση, όχι να αρνηθεί, αλλά έστω να... χαλαρώσει τις βάρβαρες πολιτικές λιτότητας, τις οποίες προτίθενται να εφαρμόσουν και το 2013, αλλά και τα επόμενα χρόνια. Καταρρίπτεται έτσι όλο το προπαγανδιστικό οικοδόμημα της συγκυβέρνησης και η προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής ευφορίας, περί του τέλους της λιτότητας και της αρχής της ανάκαμψης... σε ό,τι βέβαια αφορά τα δοκιμαζόμενα λαϊκά στρώματα.

Από την άλλη μεριά, ο αμύντορας των σκληρών πολιτικών λιτότητας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, ήταν ιδιαίτερα γαλαντόμος προς τους επιχειρηματίες. Μιλώντας την προηγούμενη Παρασκευή στους εκπροσώπους του Συνδέσμου των Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, αφού εμφάνισε την τάξη των βιομηχάνων σαν... καταδιωκόμενη από αυτούς που εχθρεύονται την επιχειρηματικότητα, εξέφρασε την εκτίμηση, ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, «θα υπάρξει μείωση του ενεργειακού κόστους προς όφελος κυρίως των μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας», ενώ πρόσθεσε ότι «διερευνούμε το ενδεχόμενο και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών ή τους συντελεστές στις μεταβιβάσεις ακινήτων». Αποκάλυψε, επίσης, τις κυβερνητικές προθέσεις να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των εκθεσιακών δραστηριοτήτων της ΔΕΘ, ενώ μίλησε και για την ανάγκη αξιοποίησης του λιμένα της Θεσσαλονίκης ως διαμετακομιστικού κόμβου σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων...

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ο παγετός «έκαψε» την παραγωγή

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Τεράστιες είναι οι ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί φρούτων στην Κεντρική Μακεδονία λόγω παγετού που έπληξε την περιοχή στην αρχή της άνοιξης, ωστόσο τα καταστροφικά αποτελέσματα φάνηκαν πολύ αργότερα, όταν αποκαλύφθηκε η πολύ μεγάλη πτώση της καρποφορίας, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να τους αποζημιώσει.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης ζητώντας την αποζημίωση των παραγωγών και μάλιστα προσκόμισε βεβαίωση από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η οποία βεβαιώνει ότι οι ζημιές όντως οφείλονται στον παγετό.

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Χαρακόπουλος, ισχυρίστηκε υποκριτικά ότι και ο ίδιος θα επιθυμούσε την αποζημίωση των παραγωγών, αλλά η καταστροφή δεν οφείλεται σε παγετό και ο ΕΛΓΑ «δεν μπορεί να βαφτίζει το κρέας ψάρι» και παρέπεμψε τους αγρότες στα ΠΣΕΑ.

Ο Ν. Μωραΐτης στην παρέμβασή του κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική που μεταξύ άλλων χαρατσώνει τους αγρότες, καλώντας τους να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ, που θα καλύπτει τις ζημιές στο 100% της παραγωγής και του κεφαλαίου.

Ο υπουργός αναφερόμενος στο χαράτσι του ΟΣΔΙΕ είπε ότι σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η σύμβαση με την ΠΑΣΕΓΕΣ είναι ξεκάθαρη αφού αναφέρει ότι «οι αγρότες δεν υποχρεούνται να πληρώνουν επιπλέον χρήματα για τη δήλωση καλλιέργειας». Πρόσθεσε, επίσης, ότι όπου υπάρχουν καταγγελίες για τέτοια περιστατικά, τα χρήματα θα επιστρέφονται στους αγρότες από τους οποίους παρακρατήθηκαν και θα αφαιρούνται από τον ανάδοχο.

Κατά το υπουργείο, εντός του μήνα θα γίνει η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες για τους οποίους δεν παρατηρείται υπέρβαση εσόδων από τα παραστατικά σε σχέση με την κανονική αξία της παραγωγής. Για όσους παρατηρηθούν αποκλίσεις θα γίνει έλεγχος από το ΣΔΟΕ και τα χρήματα θα καταβάλλονται μέσα σε ένα μήνα από τη λήξη των ελέγχων.

ΕΣΠΑ
Δάνεια για τον τουρισμό

Με αρκετή καθυστέρηση ανακοινώθηκε χτες από την κυβέρνηση η ... οσονούπω ενεργοποίηση του προγράμματος του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό στα νησιά. Το πρόγραμμα είχε εξαγγελθεί τον περασμένο Φλεβάρη και γι' αυτό θα κρίνονται επιλέξιμες προς χρηματοδότηση ακόμη και ενέργειες που έχουν γίνει από τις 21 του περασμένου Φλεβάρη και έπειτα. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 80 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί από τις τράπεζες μέσω ΕΤΕΑΝ και αφορά δάνεια από 10 έως 30 χιλ. ευρώ, είτε ως κεφάλαιο κίνησης, είτε για επένδυση. Το επιτόκιο θα είναι 2,8% και δεν απαιτούνται εξασφαλίσεις, πέρα από την εγγύηση κάποιου φυσικού προσώπου. Στα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων τα δάνεια θα είναι άτοκα. Προϋπόθεση είναι το 30% της συνολικής δαπάνης να καλυφθεί από τον κάθε ενδιαφερόμενο.

Είναι δεδομένο ότι με τέτοιες χρηματοδοτήσεις, με τις τράπεζες να έχουν τον πρώτο λόγο, αλλά και την παράλληλη άσκηση μιας εχθρικής πολιτικής απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις, περιορίζονται κυρίως στο να στηρίξουν μια παραπλανητική εικόνα για τις πολιτικές προθέσεις κυβέρνησης και τρόικας. Κερδίζουν χρόνο και ανοχή στη λήψη μέτρων που θα αφανίσουν τις μικρές δραστηριότητες σε κάθε τομέα. Αλλωστε, όταν μιλάμε για κονδύλια χρηματοδότησης που στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσουν τα 80 εκ. ευρώ, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό των υποχρεώσεων που έχουν αναγκαστεί να αναλάβουν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι μικροί επιχειρηματίες του κλάδου. Ενας κλάδος που, για να έχουμε αίσθηση των μεγεθών, ξεπερνάει τα 35 δισ. το χρόνο.

Σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις από τον γγ Επενδύσεων Γ. Γιαννούση και τον πρόεδρο του ΕΤΕΑΝ Γ. Γεροντούκο, οι δράσεις που υπάγονται στο πρόγραμμα μπορούν να αφορούν από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, έως θαλάσσιο τουρισμό, καταστήματα λιανικής, τροφίμων, εστιατόρια, ακόμη και επιχειρήσεις μεταποίησης τοπικών προϊόντων. Οι τράπεζες, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής, θα δέχονται μετά την πρώτη βδομάδα του Ιούνη τις αιτήσεις και αφού τις αξιολογούν θα τις προωθούν στο ΕΤΕΑΝ το οποίο θα εγκρίνει ή όχι το δάνειο. Τη στιγμή της εκταμίευσης θα πρέπει να εμφανιστεί στην τράπεζα, σε μετρητά, το 30% της συνολικής δαπάνης.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Αύριο το συλλαλητήριο για τη «ΔΩΔΩΝΗ»

Στις 11.30 το πρωί, με πρωτοβουλία Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων

Πανηπειρωτικό αγροτικό συλλαλητήριο ενάντια στην ασφυκτική κατάσταση που διαμορφώνει για τους χιλιάδες φτωχούς μικρομεσαίους κτηνοτρόφους της περιοχής το απλήρωτο γάλα δύο και πλέον μηνών από τη διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗΣ διοργανώνεται αύριο, Τετάρτη 29 Μάη και ώρα 11.30 το πρωί, στη γαλακτοβιομηχανία από τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας - Αρτας - Αιτωλοακαρνανίας και τον Αγροτικό Σύλλογο Ζίτσας.

Οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου με αυτή την κινητοποίηση κλιμακώνουν τον αγώνα τους. Είναι αποφασισμένοι να κάμψουν με τον οργανωμένο αγώνα την αδιαλλαξία της πολυεθνικής εταιρείας που τους απειλεί και από πάνω επειδή υπερασπίζονται τα αυτονόητα, να πληρωθούν για το γάλα που δίνουν. Κλιμάκια σε όλη την Ηπειρο προχωρούν σε συσκέψεις στα χωριά, απευθύνουν το αγωνιστικό κάλεσμα στα παραληπτήρια γάλακτος, μαντρί το μαντρί. Οι διοργανωτές της κινητοποίησης καλούν τους παραγωγούς εκείνη τη μέρα να μην παραδώσουν γάλα. Να εκφραστεί η πλατιά στήριξη και αλληλεγγύη από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Στην κοινή τους ανακοίνωση - κάλεσμα οι οργανώσεις:

-- Καταγγέλλουν τη διοίκηση της επιχείρησης που, ενώ επικαλείται «έλλειψη ρευστότητας» για τη μη πληρωμή, προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους που μπαίνουν μπροστά στον αγώνα.

-- Καταγγέλλουν τον εμπαιγμό της διοίκησης προς τους φτωχούς παραγωγούς, που βρίσκονται σε απελπιστική πλέον κατάσταση, μια και δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τις απαραίτητες τροφές για τα ζώα.

«Να γιατί - τονίζουν - η θέση της ΠΑΣΥ, που παλεύτηκε από το κίνημα, για αποκλειστικά κρατικό έλεγχο στη γαλακτοβιομηχανία, τότε που όλοι έψαχναν να βρουν τον "καταλληλότερο" αγοραστή, σήμερα δικαιώνεται πλήρως! Οι συνεταιριστικές μορφές προηγούμενων δεκαετιών, αν και ποτέ δεν φτιάχτηκαν για να εξυπηρετήσουν τον φτωχό παραγωγό, σήμερα οδηγούνται στην καπιταλιστικοποίηση. Και αυτό αφορά ΟΛΕΣ τις συνεταιριστικές βιομηχανίες στην αγροτική παραγωγή!».

Οπως τονίζεται στο κάλεσμα, οι παραγωγοί διεκδικούν άμεσα:

  • Κάθε 1η και 15η του μήνα πληρωμή παραγωγών και εργαζομένων - πρώτα θα εξοφλούν εμάς και μετά θα αποταμιεύουν!
  • Αύξηση στην τιμή του γάλακτος στον παραγωγό - χωρίς να μετακυλίεται το κόστος στον καταναλωτή - αφού το κόστος παραγωγής έχει πολλαπλασιαστεί. Το ίδιο να συμβεί με όλα τα αγροτικά προϊόντα που κατευθύνονται στη βιομηχανία (πτηνά κ.λπ.).
  • Καμία επιβάρυνση των αγροτοκτηνοτρόφων κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων του ΟΣΔΕ. Η κυβέρνηση να μην κάνει πλάτες στην κοροϊδία, στα τερτίπια και τα νταβατζιλίκια των Ενώσεων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ