Τρίτη 28 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ο παγετός «έκαψε» την παραγωγή

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Τεράστιες είναι οι ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί φρούτων στην Κεντρική Μακεδονία λόγω παγετού που έπληξε την περιοχή στην αρχή της άνοιξης, ωστόσο τα καταστροφικά αποτελέσματα φάνηκαν πολύ αργότερα, όταν αποκαλύφθηκε η πολύ μεγάλη πτώση της καρποφορίας, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να τους αποζημιώσει.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης ζητώντας την αποζημίωση των παραγωγών και μάλιστα προσκόμισε βεβαίωση από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η οποία βεβαιώνει ότι οι ζημιές όντως οφείλονται στον παγετό.

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Χαρακόπουλος, ισχυρίστηκε υποκριτικά ότι και ο ίδιος θα επιθυμούσε την αποζημίωση των παραγωγών, αλλά η καταστροφή δεν οφείλεται σε παγετό και ο ΕΛΓΑ «δεν μπορεί να βαφτίζει το κρέας ψάρι» και παρέπεμψε τους αγρότες στα ΠΣΕΑ.

Ο Ν. Μωραΐτης στην παρέμβασή του κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική που μεταξύ άλλων χαρατσώνει τους αγρότες, καλώντας τους να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ, που θα καλύπτει τις ζημιές στο 100% της παραγωγής και του κεφαλαίου.

Ο υπουργός αναφερόμενος στο χαράτσι του ΟΣΔΙΕ είπε ότι σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η σύμβαση με την ΠΑΣΕΓΕΣ είναι ξεκάθαρη αφού αναφέρει ότι «οι αγρότες δεν υποχρεούνται να πληρώνουν επιπλέον χρήματα για τη δήλωση καλλιέργειας». Πρόσθεσε, επίσης, ότι όπου υπάρχουν καταγγελίες για τέτοια περιστατικά, τα χρήματα θα επιστρέφονται στους αγρότες από τους οποίους παρακρατήθηκαν και θα αφαιρούνται από τον ανάδοχο.

Κατά το υπουργείο, εντός του μήνα θα γίνει η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες για τους οποίους δεν παρατηρείται υπέρβαση εσόδων από τα παραστατικά σε σχέση με την κανονική αξία της παραγωγής. Για όσους παρατηρηθούν αποκλίσεις θα γίνει έλεγχος από το ΣΔΟΕ και τα χρήματα θα καταβάλλονται μέσα σε ένα μήνα από τη λήξη των ελέγχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ