ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Καταδικαστική η απόφαση για τις τρεις γυναίκες

Με την καταδίκη των τριών γυναικών κλιμακώνεται η επιχείρηση ποινικοποίησης, διώξεων και τρομοκρατίας σε βάρος του αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής που παλεύουν ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού της «Ελληνικός Χρυσός».

Χθες το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου καταδίκασε από 6 - 7,5 μήνες με τριετή αναστολή, τις τρεις γυναίκες ηλικίας 25, 39 και 40 χρόνων. Κατέπεσε το βασικό κατηγορητήριο της αντίστασης κατά της αρχής και το δικαστήριο τις έκρινε ένοχες μετά από μετατροπή των άλλων κατηγοριών κατά περίπτωση για τα αδικήματα της εξύβρισης, της απρόσφορης απόπειρας απελευθέρωσης κρατουμένου και της πρόκλησης ελαφρών σωματικών βλαβών. Ασκήθηκε έφεση κατά της απόφασης.

Οι τρεις γυναίκες είχαν συλληφθεί την Κυριακή 12 Μάη μετά από επίθεση της αστυνομίας, στην περιοχή «Χοντρό Δέντρο» στο δρόμο προς τις Σκουριές, όπου είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Μητέρας.

Στη διάρκεια της πολύωρης ακροαματικής διαδικασίας, που ολοκληρώθηκε νωρίς το βράδυ, κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας ο διευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, Βάιος Χονδρός, καθώς και άλλοι αστυνομικοί.

Στο πλευρό των τριών γυναικών έξω από τα δικαστήρια βρέθηκαν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση συμπαράστασης και απαίτησαν να σταματήσει η αστυνομοκρατία, ο αυταρχισμός, η τρομοκρατία και οι διώξεις σε βάρος του αγώνα τους. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, καθώς επίσης, του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ.

Νέος γύρος απολογιών

Στον εισαγγελέα Πολυγύρου οδηγήθηκαν χτες τρεις από τους 20 συνολικά διωκόμενους για την προβοκατόρικη εμπρηστική επίθεση που έγινε το Φλεβάρη στις εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές. Οι δύο απολογήθηκαν και αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή τους στην υπόθεση. Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικό όρο την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ, επιπλέον, στον έναν επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 8.000 ευρώ.

Ο τρίτος, ζήτησε και έλαβε προθεσμία από τον ανακριτή για να απολογηθεί την Πέμπτη 30 Μάη.

Θυμίζουμε ότι ήδη δύο από τους 20 διωκόμενους, βρίσκονται προφυλακισμένοι στις φυλακές Διαβατών.

Μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης

Την πολιτική της κρατικής τρομοκρατίας και των διώξεων σε βάρος των κατοίκων που παλεύουνε ενάντια στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου και την καταστροφή του τόπου τους, καταδίκασαν χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, που το βράδυ του Σαββάτου συμμετείχαν στη μεγάλη συναυλία αλληλλεγγύης και κυριολεκτικά πλημμύρισαν την Ιερισσό.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η Κοκκινιά έχει παρελθόν με τους πολιτικούς προγόνους της Χρυσής Αυγής

Την κατάλληλη απάντηση έδωσε ο λαός της Κοκκινιάς στους χιτλερικούς της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι προχτές Κυριακή είχαν το θράσος να διοργανώσουν εκεί εκδήλωση για την «εγκληματικότητα κατά των Ελλήνων»! Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις Κοκκινιάς του ΚΚΕ, ο απλός λαϊκός κόσμος δεν πάτησε στην εκδήλωση, τους γύρισε την πλάτη.

Η συγκέντρωση των χιτλερικών, τονίζουν οι Κομματικές Οργανώσεις, θύμιζε «το μπλόκο του '44»: «Ακροβολισμένοι με στρατιωτική διάταξη σε σημεία γύρω από την πλατεία Δαβάκη (Περιβολάκι), μαυροφορεμένοι, κρανοφόροι, κρατώντας στυλιάρια και ασπίδες, με εκτεταμένη χρήση βαρελότων και κροτίδων, με εμετικά εθνικιστικά και ρατσιστικά συνθήματα (όπως "τσεκούρι και φωτιά στα κόκκινα σκυλιά", "αλήτες προδότες κομμουνιστές", "δε θα γίνεις Ελληνας ποτέ, Αλβανέ - Αλβανέ") θέλησαν να φτιάξουν κλίμα τρομοκρατίας στη μαρτυρική εργατούπολη της Κοκκινιάς. Εδειξαν το αποκρουστικό ναζιστικό πρόσωπό τους».

«Τη συγκέντρωση - συνεχίζει η ανακοίνωση - την έστησαν με μερικές εκατοντάδες μεταφερόμενους από όλη την Αττική. Απλός λαϊκός κόσμος δεν πάτησε στην πλατεία. Δεν μας τρομοκρατεί η συμμορία τους! Ο λαός της πόλης μας έχει πείρα. Η Κοκκινιά έχει παρελθόν με τους πολιτικούς προγόνους της Χρυσής Αυγής: ήταν ο φόβος και ο τρόμος των ναζί στην Κατοχή. Και επειδή λαός χωρίς μνήμη δεν μπορεί να έχει παρόν και μέλλον έχουμε ένα χρέος: Να πληρώσουν τη ναζιστική τους φιέστα. Να μην ξαναπατήσουν το πόδι τους στη Νίκαια».

Οι Κομματικές Οργανώσεις καλούν «το λαϊκό κόσμο που παρασύρεται» να βγάλει συμπεράσματα: «Αυτό το φασιστικό - ναζιστικό μόρφωμα, η Χρυσή Αυγή, είναι μαντρόσκυλο του κεφαλαίου, γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος. Δε μισούνε μόνο τους ξένους. Μισούνε όλους τους εργαζόμενους. Μισούνε όσους αγωνίζονται, όσους σηκώνουν κεφάλι στην αστική τάξη και το σύστημα. Είναι μηχανισμός με αποστολή το τσάκισμα του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στην πολιτική που τους θρέφει. Να δυναμώσει η δράση ενάντια στο σύστημα που είναι η μήτρα του φασισμού και του ναζισμού, να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων. Το κίνημα μπορεί να τους σαρώσει. Κίνημα οργανωμένο και ταξικά προσανατολισμένο. Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι σε αυτή την περίπτωση μπορεί να τους αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και αυτούς και τα αφεντικά τους».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Οι φασίστες πήραν το μάθημά τους

Ενα ακόμη γερό μάθημα έδωσαν οι Ελληνες μετανάστες στα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής, αυτή τη φορά στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια της προβολής του ντοκιμαντέρ «Ταξισυνειδησία» στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, στην Αστόρια, φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής, επιχείρησαν με ντουντούκα, να παρέμβουν, προσπαθώντας να φωνάξουν συνθήματα. Ομως οι Ελληνες μετανάστες αντέδρασαν άμεσα και πριν οι χρυσαυγίτες προλάβουν να φωνάξουν το παραμικρό, κυριολεκτικά τους πέταξαν σηκωτούς έξω από την αίθουσα.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε κανονικά, ενώ μετά την προβολή, της ταινίας ακολούθησε πλούσια συζήτηση με τον ιστορικό Κωστή Καρπόζηλο, ο οποίος έγραψε το σενάριο και την υπεύθυνη της παραγωγής Φρόσω Τσούκα, οι οποίοι μίλησαν στο κοινό και απάντησαν σε αρκετές ερωτήσεις,

Το ντοκιμαντέρ «Ταξισυνειδησία» -η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού- φέρνει στο προσκήνιο μία «ξεχασμένη σελίδα» της ελληνικής μεταναστευτικής εμπειρίας στην Αμερική: την παρουσία των μεταναστών στο ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα των Ηνωμένων Πολιτειών και τη διαδρομή της ελληνοαμερικανικής αριστεράς από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τα χρόνια των μακαρθικών διώξεων, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Κωστής Καρπόζηλος, ο οποίος έγραψε το σενάριο και η έρευνα είναι βασισμένη στη διδακτορική διατριβή του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού διαπλέκεται με τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και αναδεικνύει την ιστορία των μεταναστών που έζησαν στον αντίποδα του «Αμερικανικού ονείρου» της επιχειρηματικής επιτυχίας και του πολιτικού συντηρητισμού, όπως υπογράμμισαν. Το ντοκιμαντέρ είναι το αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, με βασικά μέλη τον Κωστή Καρπόζηλο, τον σκηνοθέτη Κώστα Βάκκα, τον Νώντα Σκαρπέλη, που έκανε το μοντάζ και την Φρόσω Τσούκα που φρόντισε όλες τις πτυχές της παραγωγής.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΖΑΓΟΡΑΣ - ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ
Παρέδωσαν κτίριο πολυιατρείου σε ιδιώτες της Υγείας

Οι παρατάξεις των ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ζαγοράς - Μουρεσίου Πηλίου ήρθαν σε συμφωνία και ψήφισαν, από κοινού, την παράδοση του δημοτικού κτιρίου όπου λειτουργούσε το πολυιατρείο Κισσού σε ιδιωτική εταιρεία παροχής Υγείας (!) ενεργώντας στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί την Υγεία.

Από τον αγροτικό γιατρό που εργάζεται εκεί η Δημοτική Αρχή ζήτησε να αποχωρήσει και στις αντιδράσεις που προέβαλε του είπε ότι θα του βρει ένα άλλο μέρος να μείνει.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατήγγειλε την απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής, τα σωματεία και τους αγροτικούς συλλόγους να προστατέψουν τη δημοτική περιουσία, αλλά και το δικαίωμα στην υγεία. Να παλέψουν για αναβάθμιση των υπηρεσιών του πολυιατρείου Κισσού και του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς, καθώς και του Νοσοκομείου Βόλου, για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Να σημειώσουμε ότι η Δημοτική Αρχή, όχι μόνο δε βρέθηκε μαζί με το λαό της περιοχής στη μαζική και δυναμική κινητοποίηση που οργάνωσαν, πριν από λίγο καιρό, 18 φορείς, που παλεύουν μέσω της Λαϊκής Επιτροπής, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας - κάλυψη των κενών σε γιατρούς και άλλο προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς - και για κατάργηση όλων των χαρατσιών στον τομέα της Υγείας, αλλά στάθηκε απέναντι στους φορείς και συκοφαντούσε την κινητοποίησή τους...

Εκδήλωση αντιστασιακών

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ του Νομού Πειραιά και η Κομματική Οργάνωση της Αίγινας του ΚΚΕ συνδιοργανώνουν το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες αγωνιστές στις φυλακές της Αίγινας την περίοδο 1947-49, την Κυριακή 2 Ιουνίου στο μνημείο των εκτελεσθέντων στην Αίγινα. Αναχώρηση 7 πμ από τα καράβια του Αργοσαρωνικού. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.4124.696 (πρωινά) / 210.4517.569 / 210.4535.016 (απόγευμα).

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΣΜΗΒΕ
Ανοδος των δυνάμεων της «Πανεπιστημονικής»

Θετικό αποτέλεσμα και παρακαταθήκη για συνέχιση του αγώνα είναι τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής, τόσο στον Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, όσο και στο Σύλλογο Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος (ΣΜΗΒΕ).

Στις εκλογές του Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών, η «Πανεπιστημονική» με 9,8% είναι τρίτη δύναμη στο ΔΣ του συλλόγου, σημειώνοντας σημαντική ενίσχυση του ποσοστού της, από 7,9% το 2011. Η «Πανεπιστημονική» σημείωσε και ελαφρά αύξηση σε ψήφους, από 165 το 2011 σε 173 ψήφους, παρά τη σημαντική υποχώρηση της συμμετοχής κατά περισσότερες από 300 περίπου ψήφους, από 2.133 ψήφους το 2011 σε 1.793 την Κυριακή.

Αντίστοιχα, στις εκλογές του ΣΜΗΒΕ, η «Πανεπιστημονική» σημείωσε σημαντική αύξηση του ποσοστού της, από 14% το 2010 σε 19,5% το 2013 και εξέλεξε δύο συμβούλους στο ΔΣ του Συλλόγου.

Σε ανακοίνωσή της η «Πανεπιστημονική» ευχαριστεί τους φίλους της για τη μαχητική στήριξη των ψηφοδελτίων της, ενώ σημειώνει ότι το αποτέλεσμα είναι εφαλτήριο συνέχισης του αγώνα από καλύτερες θέσεις, για τη λαϊκή αντεπίθεση και νίκη.

ΑΛΙΜΟΣ
Εισβολή χρυσαυγιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο

Με τραμπούκικες και άγριες διαθέσεις, μέλη της Χρυσής Αυγής εισέβαλαν χτες το βράδυ στο Δημαρχείο Αλίμου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Πριν προλάβουν να κάνουν οτιδήποτε η άμεση παρέμβαση των παρευρισκομένων και οι αποδοκιμασίες από το σύνολο όσων βρίσκονταν εκεί ανάγκασαν τα μέλη της Χρυσής Αυγής να αποχωρήσουν άρον άρον. Η ΚΟΒ Αλίμου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της καταδικάζει την τραμπούκικη ενέργεια της Χρυσής Αυγής στο Δημαρχείο Αλίμου και καλεί το λαό να απομονώσει τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής και τις πρακτικές τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ