ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διπλωματικές διεργασίες και πιέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες σε διάφορα, αλληλένδετα μεταξύ τους, μέτωπα με στόχο την πραγματοποίηση της Διεθνούς Συνόδου που συναποφάσισαν Ρωσία - ΗΠΑ πριν από μερικές βδομάδες. Χτες αργά το βράδυ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, αναμενόταν να συναντήσει το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Παρίσι, προκειμένου, σύμφωνα με διαρροές, να εξετάσουν εκ νέου τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν και το πώς μπορούν να γεφυρωθούν αλλά και τρόπους επιτάχυνσης των διπλωματικών βημάτων ενόψει της Συνόδου.

Ο Λαβρόφ μετέβη στο Παρίσι έχοντας διασφαλίσει, από τη δική του πλευρά, και την επίσημη ανακοίνωση της συριακής ηγεσίας ότι «δέχεται επί της αρχής» να συμμετάσχει στη Διεθνή Σύνοδο, θεωρώντας την «καλή ευκαιρία για την πολιτική επίλυση της κρίσης». Η δήλωση έγινε από τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, την Κυριακή, κατά την επίσκεψή του στο Ιράκ.

Αντίθετα, ο Κέρι, από την άλλη, φερόταν μέχρι και την τελευταία στιγμή να ανέμενε κάποιο νεότερο από τη σύνοδο της αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας», που έχει στηθεί υπό ιμπεριαλιστική πίεση και ελέγχεται κυρίως από οργανώσεις που πρόσκεινται στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», η οποία συνεδριάζει από την περασμένη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, για να καταλήξει σε μια θέση σχετικά με τη Διεθνή Σύνοδο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ορισμένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, άσκησαν σημαντικές πιέσεις, προκειμένου να συμμετάσχει στη Συμμαχία και το Εθνικό Συντονιστικό Σώμα για μια Δημοκρατική Αλλαγή, του κοσμικού αντικαθεστωτικού συγγραφέα Μισέλ Κίλο, με τουλάχιστον 50 έδρες, σε μια εμφανή προσπάθεια να αλλάξουν τους συσχετισμούς εντός της Συμμαχίας. Και αυτό επειδή είναι ολοένα πιο ξεκάθαρο ότι στις ισλαμιστικές συριακές αντικαθεστωτικές οργανώσεις -από τις πλέον μετριοπαθείς μέχρι τις πιο ακραίες- δεν ασκούν κυρίως αυτές οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επιρροή αλλά οι πετρελαιομοναρχίες. Εντούτοις, μέχρι χτες το μεσημέρι, η «παρέμβαση» αυτή δεν είχε πετύχει καθώς μέσα από αλλεπάλληλες προστριβές, η «Εθνική Συριακή Συμμαχία» κατέληξε να προσφέρει στον Κίλο μόλις δύο έδρες, με αποτέλεσμα αυτός να αποχωρήσει.

Διαφωνίες στην ΕΕ για το εμπάργκο

Στη συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ θα συμμετείχε, τουλάχιστον από ένα σημείο και μετά, και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λωράν Φαμπιούς. Ο Φαμπιούς αναχώρησε, αργά το απόγευμα, από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, κατά την οποία τέθηκε εκ νέου, κυρίως από τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, η πρόταση για άρση του εμπάργκο όπλων προς τη Συρία προκειμένου να εξοπλιστούν οι αντικαθεστωτικοί.

Ενάντια σε μια τέτοια προοπτική τοποθετήθηκαν, πριν αρχίσει η σύνοδος, ξεκάθαρα οι υπουργοί Εξωτερικών Τσεχίας, Αυστρίας και Βελγίου, ενώ δεν έγινε σαφές αν ο Φαμπιούς υποστήριξε την προοπτική αυτή κατά τη συζήτηση, καθώς μετά το πέρας της συνόδου αρκέστηκε να δηλώσει ότι «δεν επιτεύχθηκε καμία συμφωνία επί του θέματος».

Αργά χτες βράδυ ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Μ. Σπριντελέγκερ είπε πως οι ομόλογοί του απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το εμπάργκο εκφράζοντας φόβο πως από την εκπνοή του την 1η Ιούνη «ο καθένας θα έχει δικαίωμα να στέλνει όπλα είτε στη συριακή κυβέρνηση είτε στη συριακή αντιπολίτευση».

Κλυδωνίζεται επικίνδυνα ο Λίβανος

Επαναλήφθηκαν, χτες, μετά από λίγες ώρες ηρεμίας, οι σφοδρές συγκρούσεις στην Τρίπολη του βορείου Λιβάνου μεταξύ ενόπλων υποστηρικτών του συριακού καθεστώτος και υποστηρικτών των αντικαθεστωτικών, οι οποίες έχουν μετατρέψει σε πεδίο μάχης, εδώ και μέρες, τμήμα της πόλης, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 100. Την Κυριακή, ρουκέτες έπληξαν και τη νότια Βηρυτό, που ελέγχεται από τη σιιτική «Χεζμπολάχ», χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ωρες νωρίτερα, ο ηγέτης της Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ είχε δηλώσει ότι οι μαχητές της οργάνωσης είναι «ταγμένοι κατά των ακραίων σουνιτών ισλαμιστών ενόπλων» ότι «θα τους πολεμήσουν με κάθε κόστος» και ότι «θα μείνουν στο πλευρό του Ασαντ μέχρι την τελική νίκη». Αργά την Κυριακή, ρουκέτα από το Λίβανο έπληξε το Ισραήλ χωρίς να προκαλέσει θύματα, ανεβάζοντας την ένταση και στη μεθόριο. Ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου κάλεσαν τη «Χεζμπολάχ» να αποσυρθεί από τη Συρία.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ - ΑΦΡΙΚΗΣ
«Πακέτο» ενίσχυσης καπιταλιστών στην Παλαιστίνη

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι καπιταλιστές στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην Ιορδανία
Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι καπιταλιστές στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην Ιορδανία
ΑΜΜΑΝ.--

Στην ανακοίνωση «ενός μεγάλου πακέτου στήριξης της παλαιστινιακής οικονομίας, και για την ακρίβεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μέσα από επενδύσεις και ίδρυση επιχειρήσεων από Παλαιστινίους και όχι μόνο», προχώρησε κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Τζον Κέρι ανήγγειλε πρόγραμμα ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την ενίσχυση της παλαιστινιακής οικονομίας, με το οποίο, όπως είπε στην παρέμβασή του, συμφωνούν και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου.

Είναι ξεκάθαρο ότι το «πακέτο» αποσκοπεί στην ενίσχυση των κεφαλαιοκρατών στην Παλαιστίνη για την παραπέρα εκμετάλλευση των Παλαιστινίων εργαζομένων. Ο Κέρι υποστήριξε ότι ακόμη και αν «η παλαιστινιακή οικονομία γίνει υγιής» δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα «οφέλη, και στον οικονομικό τομέα, από μια μόνιμη πολιτική λύση του Παλαιστινιακού», επαναλαμβάνοντας ότι αυτό παραμένει προτεραιότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, πάντως, δεν έκανε καμία συγκεκριμένη αναφορά στο περιεχόμενο των επαφών που είχε την περασμένη βδομάδα με τους Αμπάς και Νετανιάχου. Παίρνοντας το λόγο, στο Φόρουμ, ο Αμπάς υποστήριξε ότι το Ισραήλ κάνει τώρα προσπάθεια να μην ενταχθεί στις διαπραγματεύσεις ούτε το θέμα των Παλαιστινίων προσφύγων και διατύπωσε την υποστήριξή του στο αραβικό σχέδιο που ανασύρθηκε προσφάτως από το συρτάρι και προβλέπει «ειρήνη έναντι του τερματισμού της κατοχής». Ο Ισραηλινός Πρόεδρος, από την άλλη, εκτίμησε ότι δεν πρέπει «να χαθεί η ευκαιρία» της ειρήνης.

Το Φόρουμ είχε ως θέμα «την ανάπτυξη και την ευημερία», εννοείται του κεφαλαίου, σε Μέση Ανατολή και Αφρική. Στις εργασίες συμμετείχαν 900 αξιωματούχοι, εκπροσωπώντας 50 χώρες -μεταξύ αυτών 22 αρχηγοί κρατών- και πολλά στελέχη επιχειρηματικών ομίλων.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Σχέδια αφρικανικής στρατιάς επέμβασης

ANΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Τα σχέδια για τη συγκρότηση μιας Αφρικανικής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης ξαναβγήκαν στο προσκήνιο το Σαββατοκύριακο κατά τη «χρυσή» πεντηκοστή επέτειο της διάσκεψης κορυφής του οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας στην έδρα του οργανισμού στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας με τη συμμετοχή δεκάδων ξένων ηγετών, ανώτερων αξιωματούχων και επικεφαλής διεθνών οργανισμών όπως ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

Οι Αφρικανοί ηγέτες «δεσμεύτηκαν» ότι θα συγκροτήσουν αυτήν την Αφρικανική Δύναμη Ταχείας Επέμβασης, συνεισφέροντας εκ των έσω με στρατιώτες, εξοπλισμό, πολεμοφόδια και κεφάλαια υποτίθεται για να μην «έχουν την ανάγκη» από διεθνείς οργανισμούς και μεγάλες δυνάμεις.

Οι ηγέτες στη διάσκεψη κορυφής κατέληξαν μεταξύ άλλων και σε ένα πρώτο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2014 ύψους 320.000.000 δολαρίων. Σε άλλο σημείο, οι Αφρικανοί ηγέτες καταφέρθηκαν εναντίον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) με κάποιους να λοιδωρούν τον οργανισμό ότι χρησιμοποιεί ...«ρατσιστικά» κριτήρια, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τις διώξεις εναντίον του Κενυάτη Προέδρου Ουχούρου Κενυάτα και του προέδρου του Σουδάν Ομάρ Αλ Μπασίρ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, η Βραζιλιάνα Πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ ανακοίνωσε τη διαγραφή του χρέους 12 αφρικανικών χωρών συνολικού ύψους 900.000.000 δολαρίων. Αλλοι ξένοι αξιωματούχοι που παραβρέθηκαν στη Διάσκεψη ήταν ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο αντιπρόεδρος της κινέζικης κυβέρνησης Ουάνγκ Γιανγκ.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Παρέμβαση για Συρία

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Οργανισμού Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), στην οποία συμμετέχουν Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργισία, Ρωσία, Τατζικιστάν, υποστήριξαν με ανακοίνωσή τους την ρωσο-αμερικανική πρωτοβουλία της «Γενεύης 2», σχετικά με τη διαδικασία πολιτικής επίλυσης του συριακού προβλήματος. Στις συνομιλίες στο Μπισκέκ της Κιργισίας, που πραγματοποιήθηκαν στις 27/5, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΟΣΣΑ, όπως ανακοίνωσαν συζήτησαν τα βασικά διεθνή προβλήματα.

Στην ανακοίνωση, σχετικά με τη Συρία, εκφράζεται «σημαντική ανησυχία για την εξέλιξη της κατάστασης στη Συρία και γύρω από αυτή», ενώ τονίζεται πως τα κράτη του ΟΣΣΑ «υποστηρίζουν την ταχεία αντιμετώπιση της κρίσης από τους Σύρους, σεβόμενοι την κυριαρχία της Συριακής Aραβικής Δημοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο, κρίνουν αναγκαίο τον άμεσο τερματισμό της βίας στη χώρα, απ' όπου κι αν αυτή προέρχεται, την έναρξη ενός διευρυμένου πολιτικού διαλόγου μεταξύ των αρχών και της αντιπολίτευσης χωρίς προαπαιτούμενα». Επιπλέον, οι χώρες της ΟΣΣΑ καταδικάζουν έντονα «όλες τις πράξεις τρομοκρατίας και της βίας κατά του άμαχου πληθυσμού», καθώς και τις «παράνομες ενέργειες, που στοχεύουν στην περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της εσωτερικής σύγκρουσης στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης παράδοσης όπλων στους άντρες της ένοπλης αντιπολίτευσης».


Ι.Π.

ΜΑΛΙ
Συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση

MΠΑΜΑΚΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Τουλάχιστον 1.000 Γάλλοι στρατιώτες θα παραμείνουν στο Μάλι και μετά το τέλος τρέχοντος έτους οπότε υποτίθεται πως θα αποχωρήσουν οι περισσότεροι από τους 3.700 που συμμετέχουν στη στρατιωτική επέμβαση που πραγματοποιεί ο γαλλικός ιμπεριαλισμός στη δυτικοαφρικανική χώρα από τον περασμένο Γενάρη δήλωσε το Σάββατο ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

Μάλιστα, ο Λε Ντριάν σημείωσε ότι οι τουλάχιστον 1.000 Γάλλοι που θα παραμείνουν στο Μάλι έχοντας τη δυνατότητα να συμμετέχουν «εκτάκτως» και σε άλλες «αποστολές» σε Τανζανία, Νίγηρα και Μπουρκίνα Φάσο.

Ουσιαστικά, δηλαδή, η Γαλλία αξιοποιεί στο έπακρον τη στρατιωτική επέμβαση, με πρόσχημα τους ισλαμιστές για να ενισχύσει σημαντικά τις στρατιωτικές δυνάμεις που είχε και πριν στο Μάλι, δημιουργώντας παράλληλα και ένα περιφερειακό «στρατηγείο» επεμβάσεων για την ευρύτερη περιοχή...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ