Τρίτη 28 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ - ΑΦΡΙΚΗΣ
«Πακέτο» ενίσχυσης καπιταλιστών στην Παλαιστίνη

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι καπιταλιστές στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην Ιορδανία
Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι καπιταλιστές στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην Ιορδανία
ΑΜΜΑΝ.--

Στην ανακοίνωση «ενός μεγάλου πακέτου στήριξης της παλαιστινιακής οικονομίας, και για την ακρίβεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μέσα από επενδύσεις και ίδρυση επιχειρήσεων από Παλαιστινίους και όχι μόνο», προχώρησε κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Τζον Κέρι ανήγγειλε πρόγραμμα ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την ενίσχυση της παλαιστινιακής οικονομίας, με το οποίο, όπως είπε στην παρέμβασή του, συμφωνούν και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου.

Είναι ξεκάθαρο ότι το «πακέτο» αποσκοπεί στην ενίσχυση των κεφαλαιοκρατών στην Παλαιστίνη για την παραπέρα εκμετάλλευση των Παλαιστινίων εργαζομένων. Ο Κέρι υποστήριξε ότι ακόμη και αν «η παλαιστινιακή οικονομία γίνει υγιής» δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα «οφέλη, και στον οικονομικό τομέα, από μια μόνιμη πολιτική λύση του Παλαιστινιακού», επαναλαμβάνοντας ότι αυτό παραμένει προτεραιότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, πάντως, δεν έκανε καμία συγκεκριμένη αναφορά στο περιεχόμενο των επαφών που είχε την περασμένη βδομάδα με τους Αμπάς και Νετανιάχου. Παίρνοντας το λόγο, στο Φόρουμ, ο Αμπάς υποστήριξε ότι το Ισραήλ κάνει τώρα προσπάθεια να μην ενταχθεί στις διαπραγματεύσεις ούτε το θέμα των Παλαιστινίων προσφύγων και διατύπωσε την υποστήριξή του στο αραβικό σχέδιο που ανασύρθηκε προσφάτως από το συρτάρι και προβλέπει «ειρήνη έναντι του τερματισμού της κατοχής». Ο Ισραηλινός Πρόεδρος, από την άλλη, εκτίμησε ότι δεν πρέπει «να χαθεί η ευκαιρία» της ειρήνης.

Το Φόρουμ είχε ως θέμα «την ανάπτυξη και την ευημερία», εννοείται του κεφαλαίου, σε Μέση Ανατολή και Αφρική. Στις εργασίες συμμετείχαν 900 αξιωματούχοι, εκπροσωπώντας 50 χώρες -μεταξύ αυτών 22 αρχηγοί κρατών- και πολλά στελέχη επιχειρηματικών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ