Τρίτη 28 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διπλωματικές διεργασίες και πιέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες σε διάφορα, αλληλένδετα μεταξύ τους, μέτωπα με στόχο την πραγματοποίηση της Διεθνούς Συνόδου που συναποφάσισαν Ρωσία - ΗΠΑ πριν από μερικές βδομάδες. Χτες αργά το βράδυ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, αναμενόταν να συναντήσει το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Παρίσι, προκειμένου, σύμφωνα με διαρροές, να εξετάσουν εκ νέου τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν και το πώς μπορούν να γεφυρωθούν αλλά και τρόπους επιτάχυνσης των διπλωματικών βημάτων ενόψει της Συνόδου.

Ο Λαβρόφ μετέβη στο Παρίσι έχοντας διασφαλίσει, από τη δική του πλευρά, και την επίσημη ανακοίνωση της συριακής ηγεσίας ότι «δέχεται επί της αρχής» να συμμετάσχει στη Διεθνή Σύνοδο, θεωρώντας την «καλή ευκαιρία για την πολιτική επίλυση της κρίσης». Η δήλωση έγινε από τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, την Κυριακή, κατά την επίσκεψή του στο Ιράκ.

Αντίθετα, ο Κέρι, από την άλλη, φερόταν μέχρι και την τελευταία στιγμή να ανέμενε κάποιο νεότερο από τη σύνοδο της αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας», που έχει στηθεί υπό ιμπεριαλιστική πίεση και ελέγχεται κυρίως από οργανώσεις που πρόσκεινται στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», η οποία συνεδριάζει από την περασμένη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, για να καταλήξει σε μια θέση σχετικά με τη Διεθνή Σύνοδο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ορισμένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, άσκησαν σημαντικές πιέσεις, προκειμένου να συμμετάσχει στη Συμμαχία και το Εθνικό Συντονιστικό Σώμα για μια Δημοκρατική Αλλαγή, του κοσμικού αντικαθεστωτικού συγγραφέα Μισέλ Κίλο, με τουλάχιστον 50 έδρες, σε μια εμφανή προσπάθεια να αλλάξουν τους συσχετισμούς εντός της Συμμαχίας. Και αυτό επειδή είναι ολοένα πιο ξεκάθαρο ότι στις ισλαμιστικές συριακές αντικαθεστωτικές οργανώσεις -από τις πλέον μετριοπαθείς μέχρι τις πιο ακραίες- δεν ασκούν κυρίως αυτές οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επιρροή αλλά οι πετρελαιομοναρχίες. Εντούτοις, μέχρι χτες το μεσημέρι, η «παρέμβαση» αυτή δεν είχε πετύχει καθώς μέσα από αλλεπάλληλες προστριβές, η «Εθνική Συριακή Συμμαχία» κατέληξε να προσφέρει στον Κίλο μόλις δύο έδρες, με αποτέλεσμα αυτός να αποχωρήσει.

Διαφωνίες στην ΕΕ για το εμπάργκο

Στη συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ θα συμμετείχε, τουλάχιστον από ένα σημείο και μετά, και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λωράν Φαμπιούς. Ο Φαμπιούς αναχώρησε, αργά το απόγευμα, από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, κατά την οποία τέθηκε εκ νέου, κυρίως από τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, η πρόταση για άρση του εμπάργκο όπλων προς τη Συρία προκειμένου να εξοπλιστούν οι αντικαθεστωτικοί.

Ενάντια σε μια τέτοια προοπτική τοποθετήθηκαν, πριν αρχίσει η σύνοδος, ξεκάθαρα οι υπουργοί Εξωτερικών Τσεχίας, Αυστρίας και Βελγίου, ενώ δεν έγινε σαφές αν ο Φαμπιούς υποστήριξε την προοπτική αυτή κατά τη συζήτηση, καθώς μετά το πέρας της συνόδου αρκέστηκε να δηλώσει ότι «δεν επιτεύχθηκε καμία συμφωνία επί του θέματος».

Αργά χτες βράδυ ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Μ. Σπριντελέγκερ είπε πως οι ομόλογοί του απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το εμπάργκο εκφράζοντας φόβο πως από την εκπνοή του την 1η Ιούνη «ο καθένας θα έχει δικαίωμα να στέλνει όπλα είτε στη συριακή κυβέρνηση είτε στη συριακή αντιπολίτευση».

Κλυδωνίζεται επικίνδυνα ο Λίβανος

Επαναλήφθηκαν, χτες, μετά από λίγες ώρες ηρεμίας, οι σφοδρές συγκρούσεις στην Τρίπολη του βορείου Λιβάνου μεταξύ ενόπλων υποστηρικτών του συριακού καθεστώτος και υποστηρικτών των αντικαθεστωτικών, οι οποίες έχουν μετατρέψει σε πεδίο μάχης, εδώ και μέρες, τμήμα της πόλης, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 100. Την Κυριακή, ρουκέτες έπληξαν και τη νότια Βηρυτό, που ελέγχεται από τη σιιτική «Χεζμπολάχ», χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ωρες νωρίτερα, ο ηγέτης της Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ είχε δηλώσει ότι οι μαχητές της οργάνωσης είναι «ταγμένοι κατά των ακραίων σουνιτών ισλαμιστών ενόπλων» ότι «θα τους πολεμήσουν με κάθε κόστος» και ότι «θα μείνουν στο πλευρό του Ασαντ μέχρι την τελική νίκη». Αργά την Κυριακή, ρουκέτα από το Λίβανο έπληξε το Ισραήλ χωρίς να προκαλέσει θύματα, ανεβάζοντας την ένταση και στη μεθόριο. Ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου κάλεσαν τη «Χεζμπολάχ» να αποσυρθεί από τη Συρία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με δυσκολίες το παζάρι ΗΠΑ - Ρωσίας για το Χαλέπι (2016-12-07 00:00:00.0)
Αμερικανο-ρωσικές συνομιλίες και η επέμβαση συνεχίζεται (2013-09-14 00:00:00.0)
Παράλληλα με τους σκληρούς ανταγωνισμούς κλιμακώνεται η επέμβαση (2013-06-02 00:00:00.0)
Διπλωματικός μαραθώνιος με πιέσεις και απειλές (2013-05-23 00:00:00.0)
Επί τάπητος οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί (2013-02-02 00:00:00.0)
Διπλωματικές τριβές και διαβουλεύσεις (2011-09-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ