Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Με δυσκολίες το παζάρι ΗΠΑ - Ρωσίας για το Χαλέπι

Από τις μάχες στο Χαλέπι, όπου ο συριακός στρατός προελαύνει

Copyright 2016 The Associated

Από τις μάχες στο Χαλέπι, όπου ο συριακός στρατός προελαύνει
Ενώ στο Χαλέπι συνεχίζονται οι συγκρούσεις, με τον συριακό στρατό να καταλαμβάνει και νέες περιοχές που είχαν έως πρόσφατα οι λεγόμενοι αντικαθεστωτικοί (ένοπλοι τζιχαντιστές), Ρωσία και ΗΠΑ διαφωνούν στο παζάρι που γίνεται για την πόλη αυτή, «κλειδί» για τις εξελίξεις συνολικά στη Συρία. Η Ρωσία ζητάει «να αποχωρήσουν οι ένοπλοι τρομοκράτες» από το Χαλέπι και προειδοποιεί ότι αν δεν φύγουν με το καλό θα εξοντωθούν, κατηγορεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι καλύπτουν τις διάφορες οργανώσεις των τζιχαντιστών όπως η «Αλ Νούσρα», ενώ η εκεχειρία που ζητάνε χρησιμοποιείται για την ανασυγκρότησή τους. Επίσης, η Ρωσία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ακύρωσαν τις προγραμματισμένες διμερείς συζητήσεις που θα ξεκινούσαν σήμερα στη Γενεύη. Στη διάρκεια της συνάντησής τους στη Ρώμη, την Παρασκευή, ο Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι, είχαν συμφωνήσει να πραγματοποιηθεί η συνάντηση αυτή, εξήγησε ο Ρώσος υπουργός, «όμως στη συνέχεια παρουσίασαν άλλο έγγραφο για συμφωνία, που ουσιαστικά καλύπτει τους τζιχαντιστές». Επίσης, αναφέρθηκε στο βομβαρδισμό ρωσικής κινητής νοσοκομειακής μονάδας, από τον οποίο σκοτώθηκαν 2 νοσηλεύτριες και τραυματίστηκε σοβαρά ένας παιδίατρος, από ενόπλους που είχαν τις ακριβείς συντεταγμένες της μονάδας, γεγονός που αντιμετωπίστηκε χλιαρά από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, ωστόσο από τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, υποστήριξε ότι δεν έχει αναβληθεί η συνάντηση εμπειρογνωμόνων των δύο πλευρών και δεν απέκλεισε μια νέα συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ σήμερα ή αύριο στο Αμβούργο, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Επίσης χτες, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Ρωσία και Κίνα μπλόκαραν με βέτο ψήφισμα που κατέθεσαν η Νέα Ζηλανδία, η Αίγυπτος και η Ισπανία, το οποίο προέβλεπε κατάπαυση του πυρός για επτά μέρες στο Χαλέπι, ως πρόσχημα για την ανασυγκρότηση των ένοπλων τζιχαντιστών. Τα υπόλοιπα 11 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην Τουρκία και τη ΝΑΤΟική βάση του Ιντσιρλίκ συναντήθηκαν τη Δευτέρα οι επιτελάρχες των Γενικών Επιτελείων των Στρατών των ΗΠΑ και της Τουρκίας, στρατηγοί Γιόσεφ Ντάνφορντ και Χουλούσι Ακάρ, αντίστοιχα. Αν και πολλά δεν έγιναν γνωστά για το περιεχόμενο των συζητήσεων, δηλώνεται και από τις δύο πλευρές ότι τους απασχόλησε η κατάσταση στη Συρία και στο Ιράκ. Θυμίζουμε ότι από τα τέλη Αυγούστου η Τουρκία έχει ξεκινήσει την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη» στη Συρία υποτίθεται για την καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους», έχοντας στο στόχαστρο τους Κούρδους, κάτι που φέρνει τριβές με τις ΗΠΑ, που διευρύνθηκαν και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ