Τρίτη 28 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΝΤΑΡΤΩΝ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ
Πρώτη συμφωνία για το αγροτικό ζήτημα

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Παροχή αγροτικής γης σε ακτήμονες και μέτρα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στις επαρχίες με νέες υποδομές, εγγειοβελτιωτικά έργα προβλέπει επιγραμματικά η συμφωνία για την αγροτική μεταρρύθμιση μεταξύ των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας FARC και της κυβέρνησης της Κολομβίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ο πρώτος γύρος των οποίων άρχισε στη Νορβηγία τον περασμένο Οκτώβρη, ενώ από το Νοέμβρη διεξάγονται στην Κούβα. Ορος για την υλοποίησή της, όπως τόνισε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης της Κολομβίας, πρώην αντιπρόεδρος Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε, είναι ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ «εάν και εφόσον επιτευχθεί συνολική ειρήνη» καθώς «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα».

Στη συμφωνία που χαιρετίστηκε από το αντάρτικο κίνημα και λαϊκές οργανώσεις ως ένα πρώτο βήμα, δεν έχει διευκρινιστεί «πόση γη» θα δοθεί σε ακτήμονες ή σε κατοίκους αγροτικών περιοχών. Σύμφωνα με τον ντε λα Κάγιε, θα υπάρξει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκατάστασης και παραχώρησης εδαφών στους φτωχούς της υπαίθρου, αλλά ταυτόχρονα, οι ιδιώτες γαιοκτήμονες δε θα χάσουν την περιουσία τους. «Νομικά οι γαιοκτήμονες δεν έχουν τίποτα να φοβούνται», δήλωσε χαρακτηριστικά. Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι πώς είναι δυνατόν να υπάρξει αναδιανομή και ταυτόχρονα να μη θιγεί διόλου η «ιδιοκτησία» των γαιοκτημόνων;

Η συμφωνία για την αγροτική μεταρρύθμιση, ήταν το πρώτο εκ των πέντε βασικών σημείων των διαπραγματεύσεων για μία ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία, με τις συνομιλίες να επαναλαμβάνονται στις 11 Ιουνίου. Η ατζέντα περιλαμβάνει ακόμη το ζήτημα της κατοχύρωσης των πολιτικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που βρίσκονται υπό συνεχείς διώξεις από το κράτος, τον τερματισμό της ένοπλης αντιπαράθεσης και της ένταξης των ανταρτών στην πολιτική ζωή, το ναρκεμπόριο καθώς και την πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων των θυμάτων της πολύχρονης σύγκρουσης και την επιστροφή εδαφών και περιουσιών στα εκατομμύρια εκτοπισμένων λόγω της ένοπλης αντιπαράθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ