Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διπλωματικές τριβές και διαβουλεύσεις

ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εντείνονται οι ενδο-ιμπεριαλιστικές τριβές με αντικείμενο μια νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα τις εξελίξεις στη Συρία. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε, χθες, με το Ρώσο ομόλογό του, στη Μόσχα, και, όπως φαίνεται, ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν αυτό.

Ο Αλέν Ζιπέ ανέβασε περαιτέρω τους τόνους κατηγορώντας τη συριακή ηγεσία για «διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» και απείλησε με περαιτέρω κυρώσεις. Αναγνώρισε τις ρωσικές διαφωνίες, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι «τελικά, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Μόσχα θα συμφωνήσει».

Αντίθετη εκτίμηση φάνηκε να έχει ο Σεργκέι Λαβρόφ. Γνωστοποίησε ότι και η Μόσχα έχει καταθέσει σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο εμπεριέχει έκκληση για άμεσο τερματισμό της βίας εκατέρωθεν και για έναρξη διαλόγου. Επανέλαβε, επίσης, τη ρωσική δυσφορία για την επιβολή από την ΕΕ εμπάργκο στην αγορά συριακού πετρελαίου, αν και η συριακή ηγεσία αποπειράθηκε να υποβαθμίσει τις συνέπειες για τη συριακή οικονομία, λέγοντας ότι «θα κλείσει συμφωνίες με άλλες χώρες».

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε ότι ο ΓΓ Ναμπίλ αλ Αράμπι θα μεταβεί στη Δαμασκό το Σάββατο, μετά το αίτημα της συριακής ηγεσίας να αναβληθεί η προγραμματισμένη για χθες επίσκεψή του. Η Δαμασκός δεν είχε προβεί σε σχόλιο, μέχρι χθες βράδυ. Από τα γραφεία του Αραβικού Συνδέσμου διέρρευσε ότι ο αλ Αράμπι θα μεταφέρει πρόταση 13 σημείων για αποκλιμάκωση, δρομολόγηση άμεσων μεταρρυθμίσεων και τερματισμό της βίας. Τα αποτελέσματα της συνάντησης θα αξιολογηθούν σε έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, στις 13 Σεπτέμβρη, για το ζήτημα.

Εντός Συρίας, συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες σχετικά με το γίνεται στη Χομς. Αντικαθεστωτικές οργανώσεις ανέφεραν ότι ο στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του, αλλά επιβεβαίωναν και καταγγελίες για αντίποινα από αγνώστους κατά οικογενειών αλαουιτών, οι οποίοι, κατά πλειοψηφία, αποτελούν τις ειδικές δυνάμεις του καθεστώτος. Συνολικά, φέρονται, χθες, να σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι και να τραυματίστηκαν 20, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός πιέζει για να επισκεφτεί και μυστικά σημεία κράτησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ