Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΕΞ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Προωθώντας τα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης ισχυρίστηκε χτες, σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι», πως η Αθήνα δε δέχεται έντονες πιέσεις να αναγνωρίσει την «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου, σπεύδοντας ωστόσο να εκφράσει έντονες ανησυχίες για την αύξηση της έντασης στην περιοχή από τα τέλη Ιούλη, με αφορμή την προσπάθεια των Κοσσοβάρων Αλβανών αστυνομικών να καταλάβουν τα τελωνειακά φυλάκια κοντά στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία.

Πρόσθεσε εντούτοις ότι η μη αναγνώριση του προτεκτοράτου «δεν εμποδίζει την Ελλάδα να εργάζεται για την προσέγγιση των δύο πλευρών και να υποστηρίζει το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας», ισχυριζόμενος ότι ο διάλογος «θα πρέπει να αποτελέσει το πλαίσιο επίλυσης όλων των διενέξεων».

Φυσικά, ο διάλογος που επικαλείται ο υπουργός έχει άμεση σχέση με την επιδίωξη, όλη η περιοχή να ενταχθεί στις δομές της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, ζήτημα στο οποίο πρωτοστατεί η ελληνική κυβέρνηση για τα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας. Ετσι ερωτηθείς εάν η Σερβία δικαιούται να πάρει το καθεστώς προς ένταξη στην ΕΕ, ο Στ. Λαμπρινίδης απάντησε καταφατικά και θύμισε την ελληνική πρωτοβουλία για ένταξη των Βαλκανίων στην ΕΕ ως το 2014 (γνωστή ως «Ατζέντα 2014» με αφορμή την 100ή επέτειο έναρξης του Α' Παγκοσμίου Πολέμου).

Ο Στ. Λαμπρινίδης χτες είχε επαφές με τη σερβική πολιτική ηγεσία, με Σέρβους και Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Σήμερα αναμένεται να μεταβεί στην Πρίστινα, όπου θα συναντηθεί με την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ