Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Αναζήτηση Καντάφι και συνέχεια στις μπίζνες

TΡΙΠΟΛΗ - ΝΙΑΜΕΪ - ΤΖΑΜΕΝΑ.--

Την ίδια στιγμή που το κυνήγι του Καντάφι από τους αντικαθεστωτικούς (πρώην συνεργάτες του και πράκτορες ιμπεριαλιστικών δυνάμεων) κορυφώνεται, συνεχίζεται και το παζάρι για την επόμενη μέρα στη Λιβύη με τα ενεργειακά μονοπώλια να παίρνουν θέσεις για τη διανομή του πλούτου του λιβυκού λαού.

Ετσι, έγινε γνωστό ότι, μετά την ιταλική ΕΝΙ, και η ισπανική Repsol έστειλε, χτες, αντιπροσωπεία στη Βεγγάζη για «να εξετάσει την επανέναρξη των δραστηριοτήτων της». Αν και έχει διαρρεύσει ότι άλλες τρεις πετρελαϊκές βρίσκονται στην ίδια διαδικασία, σιγή ιχθύος επικρατεί. Εκ μέρους του πορτογαλικού κεφαλαίου, διαπραγματευόταν, χτες, στη Βεγγάζη και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Το παζάρι για τις υπάρχουσες και μελλοντικές συμφωνίες σκληρό και σε αυτό δεν αποκλείεται να εμπλέκεται και η διαπραγμάτευση για την τύχη του Καντάφι, με δεδομένες τις φημολογίες περί ανάμειξης της Γαλλίας στις προσπάθειες διαφυγής του από τη χώρα.

Πάντως χτες αντιπροσωπεία του αντικαθεστωτικού Εθνικού Συμβουλίου αναμενόταν στην πρωτεύουσα του Νίγηρα προκειμένου να αποσπάσει δεσμεύσεις από τη νιγηριανή ηγεσία ότι δε θα επιτρέψει στον συνταγματάρχη Καντάφι και σε μέλη της οικογένειάς του να περάσουν στο έδαφός του και ότι αν αυτό συμβεί θα τους παραδώσει στις νέες λιβυκές αρχές. Επίσης, κλήθηκε η χώρα να λάβει μέτρα «ασφάλειας» των συνόρων.

Λίγο αργότερα, ο Νιγηριανός υπουργός Εξωτερικών, Μουχάμαντ Μπαζούμ, δήλωνε ότι «είναι πρακτικώς αδύνατον να κλείσουν τα σύνορα των δύο χωρών, γιατί ο Νίγηρας δεν έχει τα μέσα να το πράξει». Κατά τα άλλα, υποστήριξε ότι η ηγεσία του Νίγηρα έχει επιτρέψει σε περίπου 20 συνεργάτες του Καντάφι, που έχουν φτάσει στο έδαφός του, να μείνουν ή να πάνε σε τρίτη χώρα και ότι θα αποφασίσει αν χρειαστεί για τον Καντάφι αν θα του επιτρέψει να παραμείνει ή θα τον παραδώσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, καθώς υπάρχει σχετικό ένταλμα, απορρίπτοντας, ουσιαστικά, το αίτημα των αντικαθεστωτικών να τους τον παραδώσει.

Διάφορες εκδοχές για την τύχη του Καντάφι έρχονταν και χτες στη δημοσιότητα για φυγή του, διά της ερήμου, προς Τσαντ ή Νίγηρα με τη βοήθεια πιστών φυλών όπως οι Τουαρέγκ, Αχνταϊράτ, Οουλάντ, Σουλεϊμάν, που οι αντικαθεστωτικοί παραδέχονται ότι δεν ελέγχουν στο νότο.

Ενώ το θρίλερ Καντάφι συνεχίζεται, στελέχη του αντικαθεστωτικού Συμβουλίου δήλωναν ότι εξετάζονται, ήδη, τρόποι σταδιακού αφοπλισμού των ενόπλων του με αντάλλαγμα είτε χρηματικά ποσά είτε, αν δεν θέλουν να δώσουν τα όπλα, την ένταξή τους σε έναν εθνικό στρατό. Δήλωναν επίσης ότι θα προσπαθήσουν να σταματήσουν τις πράξεις αντεκδίκησης κατά του μαύρου πληθυσμού (που έχει συνδεθεί με τους μισθοφόρους Καντάφι χωρίς να είναι απαραίτητα αληθές) μετά και από σχετική έκκληση του συνασπισμού αντιπολιτευόμενων κομμάτων του Τσαντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ