ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Εκδηλώσεις για την Κούβα σε Αθήνα και Λάρισα

Από την εκδήλωση στη Δάφνη
Από την εκδήλωση στη Δάφνη
Τον, κομβικής σημασίας, ρόλο για τη στήριξη της κουβανικής επανάστασης που έχει μέχρι σήμερα διαδραματίσει και συνεχίζει να έχει η διεθνιστική αλληλεγγύη, υπογράμμισαν ο υπεύθυνος για την Ευρώπη του Διεθνούς Τμήματος του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών, Πέδρο Ολμέδο Πέρες Ρούβιο, και η υπεύθυνη για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, του Ινστιτούτου, Μαρία Αλέιδα ντε Ριέγο κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης Δάφνης - Υμηττού. Η εκδήλωση, με τίτλο «οι εξελίξεις στην Κούβα και η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού» συνδιοργανώθηκε από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με την ΕΕΔΥΕ και την ΕΕΔΔΑ.

Κατά την αρχική τους παρέμβαση, οι δύο εκπρόσωποι του Ινστιτούτου αναφέρθηκαν επιγραμματικά στη σημαντική βοήθεια που προσφέρει το διαδίκτυο στην αντιμετώπιση της προπαγάνδας και των κατασκευασμένων ειδήσεων που προωθεί κατά της Κούβας ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός. Επεσήμαναν ότι κεντρική θέση στις δραστηριότητες αλληλεγγύης συνεχίζουν να έχουν η αναγκαιότητα άρσης του αποκλεισμού -στις συνέπειες του οποίου έγινε σύντομη αναφορά- και η καμπάνια για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών ηρώων. Την αρχική παρουσίαση ακολούθησε πλούσια συζήτηση στην οποία θίχτηκαν τα μέτρα «επικαιροποίησης της κουβανικής οικονομίας», όπως τα χαρακτήρισαν οι Κουβανοί προσκεκλημένοι, και υπογραμμίστηκε ότι «πρόκειται για βήματα που στόχο έχουν την ισχυροποίηση του σοσιαλισμού και δε θίγουν τις λαϊκές κατακτήσεις». Στην εκδήλωση κατατέθηκαν ιδέες για νέες δράσεις αλληλεγγύης καθώς και εμπειρίες από συμμετοχή σε μπριγάδες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η παρέμβαση του πρέσβη της Κούβας, Οσβάλντο Μαρτίνες, ο οποίος περιέγραψε τις συνέπειες του βάρβαρου αποκλεισμού για τον κουβανικό λαό.

Με επιτυχία η εκδήλωση στη Λάρισα

Από την εκδήλωση στη Λάρισα
Από την εκδήλωση στη Λάρισα
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και στη Λάρισα στην πλατεία Λαμπρούλη, (Φρούριο), εκδήλωση με το ίδιο θέμα που διοργάνωσαν ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος (Παράρτημα Λάρισας), η Γραμματεία Λάρισας της ΕΕΔΥΕ και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Στην εκδήλωση, στη οποία υπήρχε και μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα Φωτιάδη, μίλησε ο Γ. Λαμπρούλης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας και βουλευτής του ΚΚΕ και χαιρέτισαν οι παραβρεθέντες δύο εκπρόσωποι του Κουβανικού Ινστιτούτου. Πριν την εκδήλωση, οι Κουβανοί εκπρόσωποι συναντήθηκαν με το διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση της εργατικής τάξης στη χώρα μας, την καπιταλιστική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και την κατάσταση της εργατικής τάξης στην Κούβα.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΝΤΑΡΤΩΝ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ
Πρώτη συμφωνία για το αγροτικό ζήτημα

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Παροχή αγροτικής γης σε ακτήμονες και μέτρα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στις επαρχίες με νέες υποδομές, εγγειοβελτιωτικά έργα προβλέπει επιγραμματικά η συμφωνία για την αγροτική μεταρρύθμιση μεταξύ των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας FARC και της κυβέρνησης της Κολομβίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ο πρώτος γύρος των οποίων άρχισε στη Νορβηγία τον περασμένο Οκτώβρη, ενώ από το Νοέμβρη διεξάγονται στην Κούβα. Ορος για την υλοποίησή της, όπως τόνισε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης της Κολομβίας, πρώην αντιπρόεδρος Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε, είναι ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ «εάν και εφόσον επιτευχθεί συνολική ειρήνη» καθώς «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα».

Στη συμφωνία που χαιρετίστηκε από το αντάρτικο κίνημα και λαϊκές οργανώσεις ως ένα πρώτο βήμα, δεν έχει διευκρινιστεί «πόση γη» θα δοθεί σε ακτήμονες ή σε κατοίκους αγροτικών περιοχών. Σύμφωνα με τον ντε λα Κάγιε, θα υπάρξει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκατάστασης και παραχώρησης εδαφών στους φτωχούς της υπαίθρου, αλλά ταυτόχρονα, οι ιδιώτες γαιοκτήμονες δε θα χάσουν την περιουσία τους. «Νομικά οι γαιοκτήμονες δεν έχουν τίποτα να φοβούνται», δήλωσε χαρακτηριστικά. Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι πώς είναι δυνατόν να υπάρξει αναδιανομή και ταυτόχρονα να μη θιγεί διόλου η «ιδιοκτησία» των γαιοκτημόνων;

Η συμφωνία για την αγροτική μεταρρύθμιση, ήταν το πρώτο εκ των πέντε βασικών σημείων των διαπραγματεύσεων για μία ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία, με τις συνομιλίες να επαναλαμβάνονται στις 11 Ιουνίου. Η ατζέντα περιλαμβάνει ακόμη το ζήτημα της κατοχύρωσης των πολιτικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που βρίσκονται υπό συνεχείς διώξεις από το κράτος, τον τερματισμό της ένοπλης αντιπαράθεσης και της ένταξης των ανταρτών στην πολιτική ζωή, το ναρκεμπόριο καθώς και την πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων των θυμάτων της πολύχρονης σύγκρουσης και την επιστροφή εδαφών και περιουσιών στα εκατομμύρια εκτοπισμένων λόγω της ένοπλης αντιπαράθεσης.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΟΣ
Συνάντηση συντονισμού

Συνάντηση των βασικών πολιτικών δυνάμεων που συναποτελούν το λεγόμενο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλο στη Βενεζουέλα, πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα (την Τετάρτη), με το συντονισμό να έχει ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο και επικεφαλής του κυβερνητικού Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος. Πήραν μέρος εκπρόσωποι ηγετικά στελέχη, του ΚΚ Βενεζουέλας (PCV) (επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο ΓΓ της ΚΕ Οσκαρ Φιγκέρα), του «Κόμματος Πατρίδα για όλους» (PPT), του «Μπορούμε», (Podemos), Tupamaru, UPB και Δίκτυα, που ανέλυσαν τις εξελίξεις στην χώρα, την υπονομευτική δράση της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, που συνεχίζεται και μετά τις πρόωρες προεδρικές εκλογές (μετά την απώλεια του Ούγκο Τσάβες) και τα αναγκαία μέτρα συντονισμού για να δυναμώσει η λεγόμενη «Μπολιβαριανή Επάνασταση».

Συζητήθηκε η ανάγκη να δημιουργηθούν Συμβούλια του Πόλου, σε όλες τις περιοχές, σε χώρους δουλείας και κατοικίας καθώς και προτάθηκε η δημιουργία ενός ανώτερου Συμβουλίου του Πόλου για τη Διατροφική Ασφάλεια, για να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα των τεχνητών ελλείψεων που προκαλούν οι βιομήχανοι των τροφίμων που στηρίζουν και στηρίζονται στην αντιδραστική αντιπολίτευση. Το ζήτημα αυτό βεβαίως οφείλεται στο ότι στη Βενεζουέλα, παρά την άμβλυνση κάποιων βασικών λαϊκών προβλημάτων δεν έχει επέλθει σύγκρουση με το κεφάλαιο, που εξακολουθεί να ελέγχει σημαντικούς τομείς. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι σε κάθε υπουργείο συγκροτούνται τα λεγόμενα ανώτερα Συμβούλια του Πόλου από φορείς εργαζομένων και λαϊκές οργανώσεις που σχετίζονται με το αντικείμενο του κάθε υπουργείου. Από την πλευρά του ΚΚ Βενεζουέλας τέθηκε το ζήτημα να προχωρήσει η ενότητα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος με προοπτική το σοσιαλισμό. Η πρώτη αυτή συνάντηση κατέληξε ότι απαιτούνται και νέες θεματικές συναντήσεις και ανανεώθηκε το ραντεβού για τις 15 Ιούνη.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ
Κινήσεις για επανέναρξη των συνομιλιών;

ΣΕΟΥΛ.--

Συγκεχυμένα μηνύματα εξέπεμψε χτες η Σεούλ σε σχέση με τις προσπάθειες για επανέναρξη των λεγόμενων εξαμερών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Αφ' ενός, ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Ενοποίησης έσπευσε να «απορρίψει» μία πρόταση επανέναρξης των συνομιλιών που φέρεται πως μεταφέρθηκε την Παρασκευή στον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ με επιστολή από τον ειδικό απεσταλμένο του ηγέτη της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν, μολονότι το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA δεν αναφέρθηκε σε τέτοια πρόταση αλλά στην προτροπή του προέδρου της ΛΔ Κορέας για περαιτέρω εμβάθυνση των παραδοσιακών σχέσεων φιλίας Πιονγιάνγκ-Πεκίνου.

O εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Ενοποίησης υποστήριξε ότι η πρόταση αφορούσε σε μία διακορεατική σύνοδο κορυφής στις 15 Ιούνη, για τα 13 χρόνια από την ανάλογη σύνοδο που είχαν πραγματοποιήσει τότε οι δύο ηγέτες της Κορεατικής Χερσονήσου το 2000 δίνοντας νέα πνοή στις διακορεατικές σχέσεις.

Ωστόσο, ώρες μετά την «απόρριψη» της πρότασης για συνομιλίες εμφανίστηκε (σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική εφημερίδα «Korea Herald») η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν Χίε να δηλώνει ενόψει της επίσημης επίσκεψής της στο Πεκίνο στο τέλος Ιούνη ότι «θα επιχειρήσει να συνεργαστεί στενά με το Πεκίνο για να επιλυθούν τα ζητήματα με τη ΛΔ Κορέας».

ΣΟΥΗΔΙΑ
Συνεχίστηκαν τα επεισόδια

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Επεισόδια σημειώθηκαν και το Σαββατοκύριακο στα προάστια της Στοκχόλμης στη Σουηδία, καθώς συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ νεαρών μεταναστών και αστυνομικών δυνάμεων. Οι συγκρούσεις που μαίνονται για περισσότερο από μία βδομάδα είχαν αφορμή τη δολοφονία ενός 69χρονου μετανάστη στο Χάσμπι, από αστυνομικές δυνάμεις, που έδωσε το έναυσμα για την έναρξη των διαμαρτυριών. Οι κάτοικοι των προαστίων της Σουηδικής πρωτεύουσας που στην πλειοψηφία τους είναι μετανάστες κατηγορούν την αστυνομία για ρατσιστική βία και καταγγέλλουν την περιθωριοποίησή τους, καθώς και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας.

ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνάντηση Προέδρων

Την Κυριακή 26/5 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Προέδρων της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς και της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι. Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες σχετικά με το αντικείμενο της πεντάωρης συζήτησης των δύο Προέδρων, δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν πως το βασικό ζήτημα αφορούσε την προσχώρηση της Ουκρανίας, με το καθεστώς του «παρατηρητή» στην Τελωνειακή Ενωση της Ρωσίας, του Καζαχστάν, της Λευκορωσίας. Θεωρείται επίσης σίγουρο πως συζητήθηκε το ζήτημα του εφοδιασμού της Ουκρανίας με ρωσικό φυσικό αέριο και της πιθανής κοινοπραξίας, που θα συγκροτηθεί για να αναλάβει τη διαχείριση (εκσυγχρονισμό κι επέκταση) του ουκρανικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς κι η συμμετοχή του ρωσικού κεφαλαίου σε ιδιωτικοποιήσεις στην Ουκρανία.

Σε όλα αυτά τα ζητήματα εμπλέκεται και η σχέση που επιδιώκει να οικοδομήσει η καπιταλιστική Ουκρανία και με την ΕΕ, η οποία επιδιώκει να έχει λόγο, τόσο στα ζητήματα διαχείρισης των αγωγών, όσο και γενικότερα στα ζητήματα αποκρατικοποιήσεων και εμπορίου της Ουκρανίας.

Στις 29 Μάη στην πρωτεύουσα του Καζαχστάν, Αστανά, αναμένεται να διεξαχθεί σύνοδος των χωρών της Ευρασιατικής οικονομικής κοινότητας, την οποία θα απασχολήσει, όπως όλα δείχνουν, και ο τρόπος σύνδεσης της Ουκρανίας, με την παραπάνω οικονομική διακρατική ένωση.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ