ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» πρόωρα ο σύντροφος Χρήστος Τέγος

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατό του. Αύριο η πολιτική κηδεία, στην Καρδίτσα

Ο Χρ. Τέγος σε προεκλογική συγκέντρωση στην Καρδίτσα για τις τοπικές εκλογές, το 2010
Ο Χρ. Τέγος σε προεκλογική συγκέντρωση στην Καρδίτσα για τις τοπικές εκλογές, το 2010
Σε ανακοίνωσή της για το θάνατο του Χρήστου Τέγου, η ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ανακοινώνει με θλίψη το θάνατο του σ. Χρήστου Τέγου, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σήμερα (χτες) Τρίτη 28 Μαΐου.

Ο σ. Χρήστος Τέγος γεννήθηκε το 1953 στην Καρδίτσα. Ηταν μαθηματικός και εργαζόταν ως καθηγητής μέσης εκπαίδευσης. Την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας υπήρξε μέλος των διοικητικών συμβουλίων των παράνομων τότε Φοιτητικών Συλλόγων Θεσσαλίας, ενώ είχε επαφή με την ΑΝΤΙ - ΕΦΕΕ.

Ο σ. Χρήστος Τέγος οργανώθηκε στην παράνομη Οργάνωση της ΚΝΕ λίγο πριν πέσει η δικτατορία. Στη συνέχεια, εκλέχτηκε μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Καρδίτσας της ΚΝΕ. Εγινε μέλος του ΚΚΕ την Ανοιξη του 1975. Στην πορεία αναδείχτηκε στέλεχος σε διάφορες υπεύθυνες θέσεις του Κόμματος. Εκλέχτηκε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής και στη συνέχεια του Νομαρχιακού Γραφείου Καρδίτσας.

Το 1982 έγινε Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσας και εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος του δήμου Καρδίτσας. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Διορίστηκε καθηγητής στη Βοιωτία το 1986, όπου και εκλέχτηκε μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Βοιωτίας και της Επιτροπής Περιοχής Αν. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ. Υπήρξε, επίσης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και για 2 χρόνια πρόεδρος της ΕΛΜΕ Βοιωτίας.

Επιστρέφοντας στην Καρδίτσα το 1989 εκλέχτηκε Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσας. Το 1994 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος του δήμου Καρδίτσας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και πρόεδρος στην ΕΛΜΕ Καρδίτσας. Ο σ. Χρήστος Τέγος εκλέχτηκε δήμαρχος Καρδίτσας για 2 θητείες, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν δημοτικός σύμβουλος.

Μέχρι σήμερα υπήρξε στέλεχος και μέλος του Κόμματος, παραμένοντας πιστός στις αρχές και τα ιδανικά του. Η Κεντρική Επιτροπή εκφράζει τα συλλυπητήριά της στη σύζυγο του Μαρία Κόντου, στα παιδιά του και στους οικείους του.

Η πολιτική κηδεία του συντρόφου Χρήστου Τέγου θα γίνει την Τετάρτη 29 Μαΐου στις 12 μ., στη δημοτική πινακοθήκη Καρδίτσας και η ταφή στο Κοιμητήριο Αγίας Παρασκευής Καρδίτσας».

Η ΚΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της, η ΚΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων, για τον σύντροφο Χρ. Τέγο: «Πρόβαλε την πολιτική του Κόμματος και πάλεψε για την υλοποίησή της. Ο σ. Τέγος είχε σημαντική προσφορά και πλούσια δράση τόσο στο μαζικό κίνημα και στο χώρο των εκπαιδευτικών που εργαζόταν και αναδείχτηκε πρόεδρος στην ΕΛΜΕ Καρδίτσας, όσο και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και διατέλεσε για 8 χρόνια Δήμαρχος Καρδίτσας. Ο σ. Τέγος οικοδόμησε γερούς δεσμούς με τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας μέσα από τους αγώνες για την υπεράσπιση του δίκιου τους. Αναμφίβολα είναι μεγάλο το κενό που αφήνει. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ψήφισμα της ΚΕΔΕ

Οδύνη για το θάνατο του Χρήστου Τέγου εκφράζει το ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με ομόφωνο ψήφισμα στο οποίο σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Ο Χρήστος Τέγος συμμετείχε ενεργά από τα νεανικά του χρόνια στην κοινωνική ζωή και δράση της Καρδίτσας, αλλά και ως συνδικαλιστής εκπαιδευτικός αργότερα. Τελικά τον "κέρδισε" η Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρέτησε με συνέπεια, ανιδιοτέλεια και πάθος για περισσότερα από τριάντα χρόνια, αφήνοντας το στίγμα του στα τοπικά πράγματα και κερδίζοντας την αναγνώριση της οικογένειας των αιρετών, ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου και ως δημοτικός σύμβουλος και ως δήμαρχος και εκπρόσωπος της αυτοδιοικητικής παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση" στο ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να παραστεί αντιπροσωπεία του στην κηδεία του εκλιπόντος και αντί στεφάνου να ενισχύσει με χρηματικό ποσό το "Θεοδωρίδειο Κέντρο - Ορίζοντες" του Δήμου Καρδίτσας».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα Τετάρτη
  • Η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση στις 8 μ.μ., στην πάνω Πλατεία, με θέμα: «Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και της περιοχής μας - Αντιθέσεις και κίνδυνοι από τον "ενεργειακό πόλεμο"». Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.
  • Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση, διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ, στις 8 μ.μ., στο ΕΚ Κοζάνης. Καλεί σε συμμετοχή όλα τα σωματεία των εργαζομένων (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), των αυτοαπασχολούμενων - ΕΒΕ και των συνταξιούχων.
  • Στις 12 μ., περιοδεία στα ΕΛΤΑ (κεντρικά γραφεία) με την Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.
Αύριο Πέμπτη
  • Σε πολιτική εκδήλωση στο Αγρίνιο, στις 9 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Σε πολιτική εκδήλωση της ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, στις 8 μ.μ. στο Πάρκο Λιθαρίτσια, με θέμα «Αντιθέσεις και κίνδυνοι από τον «ενεργειακό πόλεμο» στην περιοχή μας» θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στις 12 μ. περιοδεία στο ξενοδοχείο NOVOTEL με την Εφη Χαλιού, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.
  • Εκδήλωση για την παρουσίαση της μπροσούρας με τίτλο «Η πρόταση του ΚΚΕ για τη Ναυτιλία, τη Ναυπηγοεπισκευή και τα Λιμάνια» διοργανώνει την στις 2 μ.μ. η ΚΟ Πανεπιστημίου Πειραιά του ΚΚΕ και η αντίστοιχη Τομεακή Οργάνωση της ΚΝΕ, στην αίθουσα 338 του Πανεπιστημίου. Η παρουσίαση θα γίνει από τον Γ. Τούσσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος.
  • Στις 12.30 μ.μ. περιοδεία στο ξενοδοχείο METROPOLITAN.
Την Παρασκευή 31/5
  • Σε πολιτική εκδήλωση στον Ωρωπό, στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Κ. Μπάτσικας, μέλος Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Σε πολιτική συγκέντρωση, στην πλατεία Τσομπάνογλου στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει στις 8 μ.μ., ο Γ. Βούρτσας, μέλος του Τομεακού Γραφείου Βορειοδυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.
  • Πολιτική συγκέντρωση, στις 8 μ.μ., στον πεζόδρομο Αλιβερίου, με ομιλητή τον Μ. Μακρή, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.
Τη Δευτέρα 3/6

Στις 10.30 π.μ. περιοδεία στην ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ (οδός Πειραιώς), με τον Γ. Δαφνή, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ «ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»
Προσπάθησε να «αναβαπτιστεί» ο Γ. Ραγκούσης

Δήλωση πριν την κατάθεσή του, διένειμε χτες ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ

Με την κατάθεση του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούση συνεχίστηκαν χτες οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τη «λίστα Λαγκάρντ». Με δήλωσή του πριν την κατάθεση, αφήνει αιχμές για τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με την οποία όμως συνυπήρξε στην ίδια κυβέρνηση, στη νομοθέτηση και υλοποίηση μέτρων που τσάκισαν το λαό.

Ο Γ. Ραγκούσης αναφέρει στην επιστολή του ότι από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε «το πολιτικό σκάνδαλο της μη αξιοποίησης της λίστας Λαγκάρντ ανακοίνωσα την αποχώρησή μου από το το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο ηγείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος». Οπως ισχυρίζεται, ήταν ο μόνος τρόπος «που διέθετα για να εκφράσω την οργή και την αγανάκτησή μου για όσα αδιανόητα αποκαλύφθηκαν και αφορούσαν στις πρώην πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών». Αναφέρει ακόμα πως ό,τι είχε να καταθέσει για την υπόθεση, το κατέθεσε την αρμόδια εισαγγελέα που ερευνά το θέμα.

Κατά τον Γ. Ραγκούση το πολιτικό σκάνδαλο με τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ δεν ήταν στιγμιαίο αλλά διαρκές αφού, όπως αναφέρει, ούτε σήμερα δεν διεξάγεται μια πραγματική προσπάθεια για τον έλεγχο των λιστών τύπου Λαγκάρντ, αλλά αντίθετα γίνεται ό,τι είναι δυνατόν ώστε να προστατευθούν φορολογικά όσοι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό «από ενδεχομένως μη φορολογημένα εισοδήματα».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Εκδήλωση με θέμα: «Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η στάση των κομμουνιστών σε αυτόν», διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο «Αμφιθέατρο 2» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη. Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκθεση βιβλίου και βιβλιοπαρουσίαση

Στο Περιστέρι, στον εκθεσιακό χώρο του νέου Δημαρχείου, η ΤΟ Περιστερίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει έκθεση βιβλίου, έως και την Κυριακή 2/6 (ώρες λειτουργίας 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 5.30 μ.μ. - 9 μ.μ.). Στον ίδιο χώρο την Κυριακή 2/6, στις 7 μ.μ., θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Οκτώβρης 1917 - η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη». Την παρουσίαση θα κάνει ο Σπύρος Μπότσης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ