ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά έκανε χτες το μεσημέρι η ΕΛΜΕ, απαιτώντας να μην υποβάλει η υπηρεσία στο υπουργείο δήλωση για πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς. Κάλεσαν τη διευθύντρια να σεβαστεί την απόφαση του ΠΥΣΔΕ, το οποίο όταν κλήθηκε να δηλώσει κενά και πλεονάσματα εκπαιδευτικών στον Πειραιά είχε δηλώσει: «Το ΠΥΣΔΕ Πειραιά με βάση την πείρα των προηγούμενων χρόνων και εκτιμώντας τις ανάγκες του σε εκπαιδευτικό προσωπικό (π.χ. αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, διαθέσεις και μετατάξεις στην Α/θμια, αποσπάσεις, άδειες εκπαιδευτικών, τα τμήματα σε ΕΠΑΛ - ΠΑΣ που θα γίνουν το Σεπτέμβρη και άλλες ανάγκες) ενημερώνει το Υπουργείο ότι δεν υπάρχουν πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί στο ΠΥΣΔΕ Πειραιά». Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται και στο γεγονός ότι πέρσι όχι μόνο δεν περίσσεψαν εκπαιδευτικοί αλλά χρειάστηκε να προσληφθούν 162 αναπληρωτές και παρ' όλα αυτά παρέμειναν λειτουργικά κενά.

Ωστόσο, όπως επισήμανε το ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή μέσω των εκπροσώπων του στο ΠΥΣΔΕ, «η απόφαση αυτή, για να γίνει πράξη απαιτεί εγρήγορση, αγώνες, γιατί η κυβέρνηση με το υπουργείο Παιδείας είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην κατάργηση της οργανικής θέσης, στις υποχρεωτικές μετακινήσεις, στο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών». Επισήμαινε δε ότι «όχι τυχαία η εγκύκλιος ζητάει, για πρώτη φορά, από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να στείλουν κι αυτοί ξεχωριστά τις δικές τους εκτιμήσεις», κάτι που έγινε στον Πειραιά.

Η ΕΛΜΕ προγραμματίζει ήδη νέα συγκέντρωση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την ερχόμενη Τετάρτη. Καλώντας γονείς, εργαζόμενους και άλλους φορείς να κάνουν δική τους υπόθεση τη λειτουργία των σχολείων καθώς οι εκπαιδευτικοί έχουν πληροφορηθεί ότι σχεδιάζεται η συγκρότηση τμημάτων 27 μαθητών για τη νέα χρονιά και νέες συμπτύξεις.

  • Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας διοργανώνει αύριο Παρασκευή η ΟΛΜΕ, καθώς εκδικάζεται η προσφυγή της ενάντια την επιστράτευση. Αντίστοιχα, συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν οι Α', Γ', Δ' και Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, για την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ
Σημαντική άνοδος του «Αγωνιστικού Μετώπου»

Σημαντική άνοδο (12%) σημείωσε το ψηφοδέλτιο του «Αγωνιστικού Μετώπου», που στήριξαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου Εργαζομένων στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών που έγιναν την Τρίτη 4 Ιούνη.

Για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου ψήφισαν 157 (από 149 το 2011) και τα έγκυρα ήταν 150 (από 141). Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» πήρε 51 ψήφους και 2 έδρες (από 31 ψήφους και 2 έδρες το 2011). Το «Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο» (ενιαίο ψηφοδέλτιο των άλλων δυνάμεων, με πυρήνα ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 99 ψήφους και 5 έδρες (από 110 ψήφους και 5 έδρες). Για την Ομοσπονδία των Ερευνητικών Κέντρων, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» πήρε 60 ψήφους (από 35) και 4 έδρες και το «Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο» πήρε 89 ψήφους (από 101) και 6 έδρες.

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» επισημαίνει ότι αποτελεί σημαντικό στοιχείο η εγγραφή στο Σύλλογο και συμμετοχή στις εκλογές των συμβασιούχων εργαζομένων του Ιδρύματος, ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση, μετά από αγώνα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και αντιπαράθεση με την πλειοψηφία του ΔΣ.

Σε μια περίοδο όπου προωθούνται συγχωνεύσεις/καταργήσεις στα Ερευνητικά Κέντρα, που συνεπάγονται απολύσεις εργαζομένων καθώς και περαιτέρω εμβάθυνση των κάθε είδους ελαστικών και ευέλικτων σχέσεων εργασίας, το θετικό αυτό αποτέλεσμα για τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι σημαντικό. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προέταξαν την ανάγκη για αλλαγή των συσχετισμών, για ενότητα και κοινή δράση της πλειοψηφίας των εργαζομένων στα ερευνητικά κέντρα (διοικητικών, τεχνικών, ερευνητών κ.λπ., ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας) στη βάση των κοινών τους συμφερόντων, έναντι της μειοψηφίας διευθυντών - μεγαλοερευνητών - μάνατζερ. Συγκρούστηκαν με τις λογικές της ανάθεσης, του «κοινωνικού εταιρισμού» και του συμβιβασμού, αντιπάλεψαν την απογοήτευση και την παραίτηση που ενισχύεται από τη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ αλλά και της Ομοσπονδίας, που επί της ουσίας δεν πήραν ούτε μια πρωτοβουλία για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων απέναντι στην αντιλαϊκή λαίλαπα που τσακίζει τα δικαιώματά τους.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Ενισχυμένη η «Αγωνιστική Ενότητα» από τις εκλογές

Από παλιότερη κινητοποίηση των σπουδαστών της ΑΕΝ
Από παλιότερη κινητοποίηση των σπουδαστών της ΑΕΝ
Σημαντικά ενισχυμένες αναδείχθηκαν οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Ενότητας» από τις χτεσινές εκλογές στο Σύλλογο Σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου. Η «Αγωνιστική Ενότητα» έλαβε 66 ψήφους και εξέλεξε δύο έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ την περσινή χρονιά δεν είχε καμία έδρα. Η ΔΑΠ πήρε 159 ψήφους και 5 έδρες.

Η διαδικασία των εκλογών είναι ενδεικτική για την κατάσταση που επικρατεί στο Σύλλογο, με ευθύνη των δυνάμεων της ΔΑΠ που πλειοψηφούν στο ΔΣ: Η διεξαγωγή τους ορίστηκε κυριολεκτικά στο «παρά πέντε», λίγο πριν την έναρξη της εξεταστικής, κάτω από την πίεση και μετά από συνεχείς προσπάθειες της «Αγωνιστικής Ενότητας». Ακόμα και η έναρξή τους καθυστέρησε κατά μία ώρα, ενώ πολλοί σπουδαστές δεν είχαν ούτε την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη διεξαγωγή τους. Αποτέλεσμα των συνθηκών αυτών ήταν ο αριθμός των σπουδαστών που πήραν μέρος στις εκλογές να είναι πολύ χαμηλός.

Το θετικό για την «Αγωνιστική Ενότητα» αποτέλεσμα σημειώθηκε σε συνθήκες δύσκολες, μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας από τις δυνάμεις της πλειοψηφίας, αλλά και προσπάθειας να εκφυλιστεί και να υπονομευθούν οι συλλογικές διαδικασίες του σπουδαστικού συλλόγου, ανάμεσα σε αυτές και οι εκλογές του. Το αποτέλεσμα είναι ένα βήμα στην προσπάθεια που κάνουν οι σπουδαστές που συσπειρώνονται στην «Αγωνιστική Ενότητα» να απομονώσουν τις δυνάμεις που εκπροσωπούν τη φωνή των εφοπλιστών και της κυβέρνησης μέσα στη σχολή και να στρέψουν το Σύλλογο και τη λειτουργία του σε αγωνιστική τροχιά.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Εκδήλωση για την αντιφασιστική νίκη

Εκδήλωση για τα 68 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη διοργανώνουν από κοινού ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» και το Μουσείο ΕΑΜικής Αντίστασης, αύριο Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στο χώρο του Μουσείου. Η εκδήλωση περιλαμβάνει χαιρετισμό από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κ. Παπλωματά, ομιλία από τον Θ. Αυγέρο, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, συναυλία της μουσικής ομάδας δασκάλων Περιστερίου και της κομπανίας του Λάκη Ορφανίδη, έκθεση φωτογραφίας και έργων τέχνης, ενώ θα συμμετάσχουν και μαθητές με ποιήματα και τραγούδια.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
Το Σάββατο το φεστιβάλ του Συλλόγου

Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας του Φεστιβάλ του, βρίσκεται ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ). Το Φεστιβάλ θα γίνει το Σάββατο 8 Ιούνη, στο χώρο του ΙΕΚ Αγίου Δημητρίου (Καλλιθέας και Στρατάρχου Αλεξάνδρου, κοντά στο σταθμό του Μετρό).

«Ο Σύλλογος όλη τη χρονιά αγωνίστηκε για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ζούμε καθημερινά στα ΙΕΚ», αναφέρει η Μαριάτζελα Χαλακατεβάκη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου. «Εχει αναπτύξει πλούσια δράση με ενημερώσεις, κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια. Εχει πάρει μέρος σε απεργίες», συμπληρώνει. Επισημαίνει πως πολλοί σπουδαστές είναι παράλληλα εργαζόμενοι και εξηγεί πως ο Σύλλογος είναι σταθερά προσανατολισμένος στη δράση στο πλευρό του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Το φεστιβάλ έρχεται σε συνέχεια όλης αυτής της δράσης: «Πήραμε την πρωτοβουλία και αποφασίσαμε να οργανώσουμε φεστιβάλ του Συλλόγου με κεντρικό σύνθημα "Δυνάμωσε το Σύλλογό σου! Δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε!"».

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα περιλαμβάνει συζήτηση με εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ). Οσον αφορά το θέμα της συζήτησης, η Μ. Χαλακατεβάκη υπογραμμίζει ότι επιλέχθηκε ακριβώς ενάντια στην προσπάθεια να διαχωριστούν τα ναρκωτικά σε «σκληρά» και «μαλακά» και να απελευθερωθεί η χρήση τους, κόντρα σε όσους Θέλουν τη νεολαία υποταγμένη.

Στο φεστιβάλ ακόμα θα γίνουν συναυλίες από μουσικά συγκροτήματα σπουδαστών και έκθεση σκίτσου με θέμα: «Κρίση και επαγγελματική εκπαίδευση», ενώ θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση: «Η άνοδος και η πτώση του κύριου Γκρόσαπ», από θεατρική ομάδα ανέργων, σπουδαστών και εργαζομένων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ