ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΡΙΑΣΙΟΥ - ΜΕΓΑΡΙΔΑΣ
Καμιά αναμονή απέναντι σε προβλήματα που «καίνε»

Με εργαζόμενους στο εργοστάσιο της ΕΒΟ στη Μάνδρα και στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο συζήτησαν χτες στελέχη του Κόμματος

απο την συζήτηση στην ΕΒΟ
απο την συζήτηση στην ΕΒΟ
Με ρυθμό που εντείνεται συνεχίζεται το πολιτικό άνοιγμα του ΚΚΕ στους εργαζόμενους και στους κατοίκους της περιοχής του Θριασίου. Η παρέμβαση σχεδιάζεται και υλοποιείται από τις Τομεακές οργανώσεις Θριασίου και Βιομηχανίας του ΚΚΕ και θα κορυφωθεί με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνουν στις 18 Ιούνη στην πλατεία της Ελευσίνας, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο περιόδευσε χτες το μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας. Συζήτησε με τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στα πλυντήρια και τις τεχνικές υπηρεσίες, με τις τραπεζοκόμους που το προηγούμενο διάστημα κινητοποιήθηκαν για μια σειρά απαράδεκτες πρακτικές που ακολουθούσε ο εργολάβος, ενώ μίλησε σε σύσκεψη με νοσηλευτικό, ιατρικό και διοικητικό προσωπικό. Σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, την ανάγκη να απαντήσουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργηθεί στο λαό κλίμα αναμονής και προσδοκίες για «φως στο τούνελ» και ανάκαμψη της οικονομίας, με ένταση του αγώνα, με οργάνωση στα σωματεία και δράση μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές. Τόνισε πως το επόμενο διάστημα θα γίνει επιτακτική ανάγκη η οργάνωση της πάλης για φλέγοντα ζητήματα, ώστε να αντιμετωπιστούν ζητήματα επιβίωσης, ακόμα και διαδικασίες κατασχέσεων, για να μη βρεθεί κανένας μόνος του απέναντι στην Εφορία, στο δικαστικό κλητήρα. Κάλεσε τους εργαζόμενους με αγωνιστική αισιοδοξία να συσπειρωθούν δίπλα στο ΚΚΕ στον καθημερινό αγώνα.

Από τη συζήτηση με τις τραπεζοκόμους στο «Θριάσιο» νοσοκομείο
Από τη συζήτηση με τις τραπεζοκόμους στο «Θριάσιο» νοσοκομείο
Με τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων (ΕΒΟ) στη Μάνδρα συζήτησε χτες ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟΑ, ενώ συναντήθηκε και με τη διοίκηση του σωματείου. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων πέντε περίπου μηνών. Ο Γ. Μπαγιαρτάκης τόνισε πως η «ανάπτυξη» που υπόσχεται η κυβέρνηση και για την οποία κάνουν λόγο όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις θα έρθει με φθηνότερους εργάτες, με νέες φοροαπαλλαγές και άλλες διευκολύνσεις στους βιομηχάνους, στο όνομα της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητάς» τους. Κάλεσε τους εργαζόμενους να κρίνουν με βάση την πείρα τους, μιας και βιώνουν τη συρρίκνωση της αμυντικής βιομηχανίας και τις συνέπειές της. Υπογράμμισε πως ο λαός δεν πρέπει να τρέφει καμία ελπίδα ότι ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης, όπως αυτό που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αποδειχθεί θετικό για τους εργαζόμενους, αφού ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης έχει τους νόμους του ανεξάρτητα από το «μοντέλο» διαχείρισης. Να δουν καθαρά ότι αντίπαλός τους είναι το κεφάλαιο και σύμμαχός τους ο κάθε εργαζόμενος, φτωχός αγρότης, αυτοαπασχολούμενος και να οικοδομήσουν τη Συμμαχία που θα παλέψει μέχρι να περάσουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια των εργαζομένων.

Το πρόγραμμα δράσης συνεχίζεται με καθημερινές εξορμήσεις στα σχολεία, στα μικρομάγαζα, στις γειτονιές της περιοχής, με περιοδείες και ομιλίες σε εργασιακούς χώρους. Την Παρασκευή 7 Ιούνη στις 7 το πρωί στα συνεργεία της ΔΕΗ σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο θα περιοδεύσει ο Ηλίας Σταμέλος, στέλεχος του ΚΚΕ, ενώ με τους εργαζόμενους στην 1η ΕΜΑΚ Ασπροπύργου θα συζητήσει στις 9 το πρωί ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Επιπλέον, στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη νεολαίας στα γραφεία του ΚΚΕ στον Ασπρόπυργο.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Ολοήμερη μάχη ενάντια στην απλήρωτη εργασία

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Μπλόκο στην απλήρωτη εργασία, που έχουν επιβάλει οι εφοπλιστές στα επιβατηγά πλοία, έχουν «στήσει» από χτες τα ξημερώματα οι ναυτεργάτες και ήδη καταγράφονται θετικά αποτελέσματα. Με απόφαση της ΠΝΟ για ολοήμερο μπλόκο στα πλοία μετά από πρόταση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, τα οποία πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της κινητοποίησης, οι ναυτεργάτες μιας σειράς επιβατηγών πλοίων, σε Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο, που έχουν να δουν μισθό ακόμα και ένα χρόνο, βγήκαν στους καταπέλτες, ακινητοποίησαν πλοία, διεκδικώντας τα λεφτά τους.

Από την άλλη, εφοπλιστές και κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουν αυτήν ακριβώς την αποφασιστικότητα των πληρωμάτων και να επιβάλουν το δόγμα «νόμος και τάξη», κατέφυγαν στην ωμή τρομοκρατία. Χτες το απόγευμα, «κατέβασαν» στο λιμάνι εισαγγελέα ενάντια στους για πάνω από 7 μήνες απλήρωτους ναυτεργάτες του επιβατηγού πλοίου «ΜΥΤΙΛΗΝΗ», της εταιρείας ΝΕΛ! Ο εισαγγελέας, επικαλούμενος την πολιτική επιστράτευση που παραμένει σε ισχύ στα επιβατηγά πλοία, απείλησε με αυτόφωρο το πλήρωμα, συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους της στεριάς που ήταν αλληλέγγυοι στους ναυτεργάτες, αν δεν απέπλεε το πλοίο!

Νωρίς το πρωί, στα υδροπτέρυγα και τα επιβατηγά της HSW που «πιάνουν» στα νησιά του Αργοσαρωνικού, στα πλοία της ΑΝΕΚ, «ΕΛΥΡΟΣ» και «ΟΛΥΜΠΙΚ ΤΣΑΜΠΙΟΝ» τα πληρώματα επέβαλαν την πληρωμή των δεδουλευμένων τους μέχρι και το Φλεβάρη, ενώ οι εταιρείες δεσμεύτηκαν για την πλήρη εξόφληση των μισθών έως το τέλος Ιούνη. Τα πλοία αυτά απέπλευσαν κανονικά.

Στο πλοίο «Β. ΚΟΡΝΑΡΟΣ» της ΛΑΝΕ (θυγατρική της ΑΝΕΚ), ναυτεργάτες του πληρώματος είναι απλήρωτοι από τον Αύγουστο! Εκπρόσωποι της εταιρείας προσπάθησαν με απειλές ή απομονώνοντας ναυτεργάτες και λέγοντας ότι «εσύ θα πληρωθείς, κανόνισε να μη σταματήσει το πλοίο», να τους αναγκάσουν να υποκύψουν. Παράλληλα η εταιρεία έκοβε εισιτήρια ακόμα και μετά τον προγραμματισμένο απόπλου του πλοίου επιδιώκοντας να μετατρέψει τους επιβάτες σε μοχλό πίεσης σε βάρος των ναυτεργατών. Η όλη επιχείρηση έπεσε στο κενό. Οι ναυτεργάτες δεν έκαναν πίσω. Η πλειοψηφία των επιβατών, με εξαίρεση κάποιους μεμονωμένους «αγανακτισμένους», στάθηκε στο πλευρό του πληρώματος γιατί όπως αναφέρθηκε από επιβάτη «είμαστε και εμείς στην ίδια θέση και οφείλουμε να συμπαρασταθούμε». Το πλοίο έμεινε ακινητοποιημένο.

Ιδιες σκηνές εκτυλίχθηκαν στο πλοίο «ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ» της εταιρείας ΒΕΝΤΟΥΡΗΣ, το οποίο οι ναυτεργάτες ακινητοποίησαν. Η εταιρεία οφείλει μισθούς από τον Ιούλη του 2012! «Θαλασσοπνιγόμαστε με αυτό το σαράβαλο και το αποτέλεσμα είναι να έχουμε κομμένα ρεύματα και νερά, να μην μπορούμε να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας τα απαραίτητα», ανέφερε ναυτεργάτης.

Δυναμικές παρεμβάσεις έγιναν στο πλοίο «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» της ΝΕΛ στο λιμάνι του Λαυρίου και στο πλοίο «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α» της εταιρείας «ΑΓΟΥΔΗΜΟΣ», στο λιμάνι της Ραφήνας.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία με ανακοίνωσή τους προς τους επιβάτες καλούν «σε οργάνωση και αγώνα, να δυναμώσει η αλληλεγγύη για το σύνολο των προβλημάτων της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του που μας οδηγούν καθημερινά και μαζικά στη φτώχεια και την εξαθλίωση».

Αργά το βράδυ συνεδρίαζε η ΕΕ της ΠΝΟ εξετάζοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται κάτω και από το βάρος της πίεσης των ίδιων των αγωνιζόμενων ναυτεργατών.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα για τις επόμενες μέρες, είναι το εξής:

  • Τη Δευτέρα 10 Ιούνη, θα παρευρεθεί στο μνημόσυνο των σφαγιασθέντων Διστομιτών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, που τελεί ο Δήμος Διστόμου - Αράχοβας - Αντίκυρας, στις 10.20 π.μ. στο Δημαρχείο και στις εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν.
  • Τη Δευτέρα 10 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση του Δυτικού Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με θέμα την ανεργία, στην πλατεία των Αγ. Αναργύρων.
  • Την Τετάρτη 12 Ιούνη, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση που πραγματοποιούν οι Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Λάρισα, στην πλατεία Ταχυδρομείου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ