Πέμπτη 6 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Ολοήμερη μάχη ενάντια στην απλήρωτη εργασία

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Μπλόκο στην απλήρωτη εργασία, που έχουν επιβάλει οι εφοπλιστές στα επιβατηγά πλοία, έχουν «στήσει» από χτες τα ξημερώματα οι ναυτεργάτες και ήδη καταγράφονται θετικά αποτελέσματα. Με απόφαση της ΠΝΟ για ολοήμερο μπλόκο στα πλοία μετά από πρόταση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, τα οποία πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της κινητοποίησης, οι ναυτεργάτες μιας σειράς επιβατηγών πλοίων, σε Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο, που έχουν να δουν μισθό ακόμα και ένα χρόνο, βγήκαν στους καταπέλτες, ακινητοποίησαν πλοία, διεκδικώντας τα λεφτά τους.

Από την άλλη, εφοπλιστές και κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουν αυτήν ακριβώς την αποφασιστικότητα των πληρωμάτων και να επιβάλουν το δόγμα «νόμος και τάξη», κατέφυγαν στην ωμή τρομοκρατία. Χτες το απόγευμα, «κατέβασαν» στο λιμάνι εισαγγελέα ενάντια στους για πάνω από 7 μήνες απλήρωτους ναυτεργάτες του επιβατηγού πλοίου «ΜΥΤΙΛΗΝΗ», της εταιρείας ΝΕΛ! Ο εισαγγελέας, επικαλούμενος την πολιτική επιστράτευση που παραμένει σε ισχύ στα επιβατηγά πλοία, απείλησε με αυτόφωρο το πλήρωμα, συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους της στεριάς που ήταν αλληλέγγυοι στους ναυτεργάτες, αν δεν απέπλεε το πλοίο!

Νωρίς το πρωί, στα υδροπτέρυγα και τα επιβατηγά της HSW που «πιάνουν» στα νησιά του Αργοσαρωνικού, στα πλοία της ΑΝΕΚ, «ΕΛΥΡΟΣ» και «ΟΛΥΜΠΙΚ ΤΣΑΜΠΙΟΝ» τα πληρώματα επέβαλαν την πληρωμή των δεδουλευμένων τους μέχρι και το Φλεβάρη, ενώ οι εταιρείες δεσμεύτηκαν για την πλήρη εξόφληση των μισθών έως το τέλος Ιούνη. Τα πλοία αυτά απέπλευσαν κανονικά.

Στο πλοίο «Β. ΚΟΡΝΑΡΟΣ» της ΛΑΝΕ (θυγατρική της ΑΝΕΚ), ναυτεργάτες του πληρώματος είναι απλήρωτοι από τον Αύγουστο! Εκπρόσωποι της εταιρείας προσπάθησαν με απειλές ή απομονώνοντας ναυτεργάτες και λέγοντας ότι «εσύ θα πληρωθείς, κανόνισε να μη σταματήσει το πλοίο», να τους αναγκάσουν να υποκύψουν. Παράλληλα η εταιρεία έκοβε εισιτήρια ακόμα και μετά τον προγραμματισμένο απόπλου του πλοίου επιδιώκοντας να μετατρέψει τους επιβάτες σε μοχλό πίεσης σε βάρος των ναυτεργατών. Η όλη επιχείρηση έπεσε στο κενό. Οι ναυτεργάτες δεν έκαναν πίσω. Η πλειοψηφία των επιβατών, με εξαίρεση κάποιους μεμονωμένους «αγανακτισμένους», στάθηκε στο πλευρό του πληρώματος γιατί όπως αναφέρθηκε από επιβάτη «είμαστε και εμείς στην ίδια θέση και οφείλουμε να συμπαρασταθούμε». Το πλοίο έμεινε ακινητοποιημένο.

Ιδιες σκηνές εκτυλίχθηκαν στο πλοίο «ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ» της εταιρείας ΒΕΝΤΟΥΡΗΣ, το οποίο οι ναυτεργάτες ακινητοποίησαν. Η εταιρεία οφείλει μισθούς από τον Ιούλη του 2012! «Θαλασσοπνιγόμαστε με αυτό το σαράβαλο και το αποτέλεσμα είναι να έχουμε κομμένα ρεύματα και νερά, να μην μπορούμε να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας τα απαραίτητα», ανέφερε ναυτεργάτης.

Δυναμικές παρεμβάσεις έγιναν στο πλοίο «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» της ΝΕΛ στο λιμάνι του Λαυρίου και στο πλοίο «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α» της εταιρείας «ΑΓΟΥΔΗΜΟΣ», στο λιμάνι της Ραφήνας.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία με ανακοίνωσή τους προς τους επιβάτες καλούν «σε οργάνωση και αγώνα, να δυναμώσει η αλληλεγγύη για το σύνολο των προβλημάτων της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του που μας οδηγούν καθημερινά και μαζικά στη φτώχεια και την εξαθλίωση».

Αργά το βράδυ συνεδρίαζε η ΕΕ της ΠΝΟ εξετάζοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται κάτω και από το βάρος της πίεσης των ίδιων των αγωνιζόμενων ναυτεργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ