Πέμπτη 6 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΜΕ
Εκδοση αφιερωμένη στα δικαιώματα των γυναικών

Το εξώφυλλο της έκδοσης της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ
Το εξώφυλλο της έκδοσης της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ
Με μια πολυσέλιδη έκδοση με θέμα τα δικαιώματά τους απευθύνεται η Γραμματεία Γυναικών ΠΑΜΕ στις εργαζόμενες γυναίκες, με τίτλο και σύνθημα «Γυναίκες, με οργανωμένο αγώνα σπάμε τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της ανισοτιμίας». Στόχος της έκδοσης να συνοψίσει τις κατακτήσεις που καταργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, να ενημερώσει τις εργαζόμενες για τα δικαιώματα που εξακολουθούν να ισχύουν, αλλά και να τις καλέσει να υπερασπιστούν τα δικαιώματα αυτά, να διεκδικήσουν τη διεύρυνσή τους, μέσα από τη συμμετοχή τους στη δράση των συνδικάτων. Η έκδοση διατίθεται από το ΠΑΜΕ και τις Γραμματείες του, από σωματεία και συνδικάτα.

Στον πρόλογο της έκδοσης η Γραμματεία Γυναικών σημειώνει: «Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του έχει σταθερά στον προσανατολισμό του το ζήτημα της εξειδίκευσης της δράσης του στις εργαζόμενες γυναίκες σε όλους τους κλάδους και τόπους δουλειάς. Εχει καθορίσει ως σημαντικό παράγοντα στην υπόθεση της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος την ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στα πρωτοβάθμια Σωματεία, στις σωματειακές επιτροπές, στις επιτροπές του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλειάς, στα όργανα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, στην καθημερινή πάλη των εργαζομένων.

Η παρούσα μπροσούρα αποτελεί μια καταγραφή των εναπομεινάντων δικαιωμάτων των εργαζόμενων γυναικών σε σχέση με τις άδειες εγκυμοσύνης, λοχείας, μητρότητας και ανατροφής των παιδιών. Τα αντεργατικά μέτρα που έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται το τελευταίο διάστημα με τα μνημόνια και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έχουν δημιουργήσει συγχύσεις γύρω από το τι δικαιώματα έχει η εργαζόμενη σήμερα. Οι περισσότερες εργαζόμενες είτε δε γνωρίζουν τι δικαιούνται, είτε παραγνωρίζουν τα δικαιώματά τους κάτω από την πίεση της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Προσπαθούμε, λοιπόν, αφ' ενός, να ενημερώσουμε τις εργαζόμενες για το τι δικαιούνται, και ταυτόχρονα τις καλούμε προκειμένου με την ενεργή συμμετοχή τους στα Σωματεία, στα Συνδικάτα τους, στους αγώνες των εργαζομένων να περιφρουρήσουν τα δικαιώματα αυτά και ταυτόχρονα να δώσουν τη μάχη ώστε να διευρυνθούν».

Ακόμα, καλεί τις εργαζόμενες να μη μείνουν με σταυρωμένα χέρια απέναντι στην ταξική εκμετάλλευση και τη φυλετική καταπίεση που βιώνουν, απέναντι στη βαρβαρότητα της επίθεσης του κεφαλαίου που θέτει στο στόχαστρο τις ίδιες και τις οικογένειές τους: «Καλούμε τις γυναίκες της τάξης μας, τις γυναίκες της εργατικής τάξης, να μπουν μπροστά στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, κλείνοντας τα αυτιά στις σειρήνες του συμβιβασμού και της υποταγής. Να πάρουν θάρρος από τους ταξικούς αγώνες, να αναγνωρίσουν τη δύναμη της οργανωμένης πάλης και να βάλουν πλάτη, πρωτοστατώντας στο δύσκολο δρόμο της ταξικής πάλης, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου, για μια άλλη κοινωνία και οικονομία που στο επίκεντρό της θα έχει τη διασφάλιση των αναγκών της εργατικής οικογένειας».

Η Γραμματεία Γυναικών αποτυπώνει το πλήγμα που έχουν δεχθεί τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των γυναικών: Τα όρια συνταξιοδότησης έχουν αυξηθεί μέχρι τα 67 χρόνια, η πενταετής διαφορά στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης μεταξύ αντρών και γυναικών έχει καταργηθεί, ενώ κάθε ευνοϊκή διάταξη έχει κατεδαφιστεί στο όνομα μάλιστα της «ισότητας». Συνοψίζει όσα ισχύουν σήμερα για τη συνταξιοδότηση των εργαζόμενων μητέρων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των αυτοαπασχολούμενων γυναικών και παραθέτει το πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ.

Στις σελίδες της έκδοσης υπάρχει μια αναλυτική καταγραφή των νόμων και των ρυθμίσεων που βρίσκονται σε ισχύ και αφορούν τις άδειες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όπως για παράδειγμα τις άδειες γάμου και γεννήσεως τέκνου, μητρότητας, θηλασμού και ανατροφής παιδιού, τις γονικές άδειες. Ιδιαίτερη σημασία έχει η καταγραφή των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν τις συνθήκες εργασίας και τη νυχτερινή εργασία των εγκύων, την προστασία εγκύων και μητέρων από την απόλυση.

Η έκδοση της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ μπορεί να γίνει όπλο στα χέρια των εργαζόμενων γυναικών. Να συμβάλει ώστε να γνωρίσουν τα δικαιώματά τους. Να δώσει ώθηση ώστε να πυκνώσουν με τη συμμετοχή τους τις γραμμές των σωματείων, να ενισχύσουν με τη συμμετοχή τους στη δράση τα συνδικάτα προκειμένου να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους από την επίθεση που συνεχίζεται και κυρίως να αγωνιστούν για τα διευρύνουν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ