ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούνη 2013
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ «ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ»
Στην κρίση των αστυνομικών διευθυντών η διεξαγωγή διαδηλώσεων!

Το δρόμο για την απαγόρευση διαδηλώσεων στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους - όπως αρχικά έλεγαν για να παραπλανήσουν - αλλά σύμφωνα με τη βούληση του αρμόδιου τοπικού αστυνομικού διευθυντή, ανοίγει το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που υπέγραψε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, και έστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, το ΠΔ της συγκυβέρνησης αναφέρει: «Οι συναθροίσεις διεξάγονται κατά τρόπο που δεν διαταράσσεται παρά στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου η οδική κυκλοφορία και η κοινωνικοοικονομική ζωή της πόλης». Στη συνέχεια, αναφέρει ότι «σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων δεν επιτρέπεται η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας από ιδιαίτερα μικρές, σε σχέση με τη σημασία της συγκεκριμένης οδού για την εξυπηρέτηση της οδικής κυκλοφορίας και της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης, συναθροίσεις». Αρα, αφήνει τα πάντα ανοιχτά. Ούτε λίγο ούτε πολύ ακόμα και μια συγκέντρωση 1.000, 5.000 ή 10.000 ανθρώπων σε κεντρικό δρόμο μεγάλης πόλης μπορεί να κρίνεται ότι είναι μικρή σε σχέση με την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας και των συμφερόντων των ξενοδόχων ή των μεγαλεμπόρων της περιοχής. Αλλωστε, στη συνέχεια το ΠΔ αναφέρει: «Η εκτίμηση περί του ιδιαίτερα μικρού μεγέθους της συνάθροισης και η δυνατότητα περιορισμού της σε μέρος του οδοστρώματος ανήκει στον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή, ο οποίος εκδίδει σχετική απόφαση...».

Επίσης, το σχέδιο ΠΔ κάνει μια άκρως επικίνδυνη διάκριση ανάμεσα στους περιορισμούς που επιβάλλει. Αυτοί μεν οι περιορισμοί δεν θα ισχύουν για συναθροίσεις και πορείες που διοργανώνονται από κοινοβουλευτικά κόμματα ή τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις, ή συναθροίσεις ιστορικού ή επετειακού χαρακτήρα. Ομως, αυτό ανοίγει «το παράθυρο» για αντιδραστικές ρυθμίσεις, για απαγορεύσεις διαδηλώσεων δευτεροβάθμιων και πρωτοβάθμιων σωματείων.

Για όσους παραβαίνουν τις σχετικές ρυθμίσεις θα πέφτει πάνω τους ο πέλεκυς του Ποινικού Κώδικα. Στη ...γωνία περιμένουν η παρακώλυση συγκοινωνιών και η διατάραξη κοινής ειρήνης, κατηγορίες που έχουν προσαφθεί κατά εργατών που έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας σε υπουργεία, όπως και κατά αγροτών που διαδήλωσαν με τα τρακτέρ τους.

ΛΑΡΙΣΑ
Σύσκεψη για τους παιδικούς σταθμούς

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παιδικοί σταθμοί στο Δήμο Λάρισας συζητήθηκαν στη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Λάρισας και της Ενωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) και στην οποία ανταποκρίθηκαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, πολλά σωματεία και οι Λαϊκές Επιτροπές των συνοικιών της πόλης.

Μετά τις εισηγητικές ομιλίες από εκπροσώπους του Συνδικάτου και της Ενωσης Γυναικών ακολούθησε συζήτηση και στη συνέχεια εγκρίθηκε, ομόφωνα, ψήφισμα, με το οποίο καλείται η λαϊκή οικογένεια, το οργανωμένο κίνημα στους τόπους δουλειάς και τη γειτονιά, τώρα, χωρίς καμία αναμονή, να αντιπαρατεθεί και να αποτρέψει την πολιτική που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και τις ανάγκες των παιδιών της και να παλέψουν, διεκδικώντας: Αμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους για να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση, αξιοποίηση και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ γι' αυτό το σκοπό. Να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αμεση αξιοποίηση κρατικών και δημοτικών κτιρίων. Να καταργηθούν τα τροφεία και οι πληρωμές από τους γονείς. Να μην κλείσει κανένας σταθμός. Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό. Ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κορυδαλλός: Η μισή πόλη χωρίς σταθμό

Τη μισή πόλη χωρίς παιδικό σταθμό αφήνει η δημοτική αρχή του Κορυδαλλού με την απόφαση για μεταφορά του 5ου Παιδικού Σταθμού, από την περιοχή που βρίσκεται σήμερα, σε ιδιόκτητο κτίριο στην περιοχή των φυλακών, πολύ μακρύτερα.

Η «διαφήμιση», από τη δημοτική αρχή, του νέου κτιρίου δεν είναι φυσικά αρκετή να «διασκεδάσει» την ανησυχία χιλιάδων λαϊκών οικογενειών που βρίσκονται μπροστά στο γεγονός ότι από το Σεπτέμβρη, όσοι καταφέρουν να βρουν μια θέση σε παιδικό σταθμό για τα παιδιά τους, θα είναι αναγκασμένοι να βρουν δικές τους λύσεις για να τα μεταφέρουν στο νέο κτίριο, αφού η δημοτική αρχή αρνείται ακόμη και την πρόταση των γονιών να δοθεί λύση ασφαλούς μεταφοράς των παιδιών στο νέο σταθμό, χωρίς φυσικά επιπλέον κόστος για τους ήδη βαριά επιβαρυμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Από πέρυσι, όταν έγινε γνωστή η απόφαση για κλείσιμο και μεταφορά του 5ου Παιδικού Σταθμού, οι γονείς ξεκίνησαν ένα συλλογικό αγώνα, μέσα από γενικές συνελεύσεις και ομόφωνες αποφάσεις και ψηφίσματα, με δυναμική παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο, αφίσες στις γειτονιές και προκηρύξεις, αλλά και ανάρτηση πανό σε δημοτικές εκδηλώσεις, με αίτημα, όχι μόνο να μην κλείσει ο συγκεκριμένος σταθμός, αλλά για δημόσιους, δωρεάν παιδικούς σταθμούς για όλες τις λαϊκές οικογένειες.

Προχτές, με απόφασή της η δημοτική αρχή ξεπέρασε κάθε όριο κυνισμού και προσπάθειας διάσπασης των γονιών. Εκπρόσωπός της μετέφερε στους γονείς την απόφαση του δημάρχου, Στ. Κασιμάτη («αντάρτης» ΠΑΣΟΚ) να λειτουργήσει ο σταθμός μόνο με τις επανεγγραφές και μία παιδαγωγό και πως οι νέες εγγραφές θα πάνε στο νέο κτίριο και αν κερδηθούν τα ασφαλιστικά από τους εργαζόμενους «βλέπουμε»... Οι γονείς αντέδρασαν αποφασιστικά αφού ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι ο σταθμός θα υπολειτουργεί, με λιγότερα παιδιά, για μία χρονιά και μετά θα κλείσει. Δηλώνοντας ταυτόχρονα, ότι ο αγώνας τους δεν γίνεται μόνο στο ατομικό τους πρόβλημα, αλλά στο δικαίωμα κάθε εργατικής λαϊκής οικογένειας για πρόσβαση σε δημόσιο και δωρεάν παιδικό σταθμό.

ΚΚΕ
Ανακοίνωση για το ΠΔ που απαγορεύει διαδηλώσεις

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την απαγόρευση διαδηλώσεων:

«Με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις διαδηλώσεις, η κυβέρνηση κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση και την εφαρμογή του δόγματος "νόμος και τάξη" εναντίον των εργαζομένων.

Με τις προϋποθέσεις που βάζει, ο κάθε αστυνομικός διευθυντής θα μπορεί να απαγορεύει οποιαδήποτε διαδήλωση θεωρεί "μικρή" συγκριτικά με τη σημασία του συγκεκριμένου δρόμου ή της συγκεκριμένης περιοχής για την "κοινωνικοοικονομική" ζωή της πόλης, δηλαδή για τα μεγάλα συμφέροντα. Ειδικά, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και άλλων πόλεων, τα μεγάλα λιμάνια θέλουν να τα κάνουν απαγορευμένες ζώνες, για να μη φτάνει σ' αυτά η αγωνία, η διαμαρτυρία, η διεκδίκηση των εργαζόμενων, της νεολαίας που έχουν γονατίσει από τις αντεργατικές πολιτικές. Οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πλούτο και παίρνουν ψίχουλα δεν ανήκουν στην "κοινωνικοοικονομική" ζωή των πόλεων, το προνόμιο αυτό ανήκει μόνο στους καπιταλιστές και τους μεγαλέμπορους.

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να είναι έτοιμο για αποφασιστική μαχητική δράση και απάντηση στην κρατική καταστολή, στην προσπάθεια κατάργησης του δικαιώματος της διαδήλωσης και κάθε λαϊκού δικαιώματος».

Σεισμός 5 Ρίχτερ στην Πύλο

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14.53' χτες το μεσημέρι στην περιοχή της Πύλου. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός, σε ολόκληρη τη Μεσσηνία, καθώς διάρκεσε 10 δευτερόλεπτα και συνοδεύτηκε από έντονο βουητό, ωστόσο δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

Εντολή για προκαταρκτική εξέταση

Εντολή για προκαταρκτική εξέταση για την απαγωγή του Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα Μπουλούτ Γιαϊλά, έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Π. Φάκου. Τη διεξαγωγή τής εξέτασης ανέλαβε ο εισαγγελέας Χ. Λακαφώσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες και με στοιχεία που είδαν τη δημοσιότητα, ο Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας, απήχθη με γκανγκστερικό τρόπο το βράδυ της 30 Μάη, στο κέντρο της Αθήνας από «αγνώστους» και μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο σε άγνωστο σημείο. Είχε πέσει θύμα βασανιστηρίων στην χώρα του, ενώ είχε αποστείλει γραπτό αίτημα προς τη Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ., ζητώντας να καθορισθεί ημερομηνία προσέλευσής του για να υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου.

Σύμφωνα με καταγγελίες, το αυτοκίνητο με το οποίο μεταφέρθηκε φέρεται να ανήκε στη δύναμη της Αστυνομίας. Παρά την άρνησης της ΕΛΑΣ, τελικά έγινε γνωστό ότι ο Μπουλούτ Γιαϊλά φυγαδεύτηκε χωρίς καμιά επίσημη ή νόμιμη διαδικασία, παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές και κρατείται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στην Κωνσταντινούπολη. Οπως μάλιστα είπε στον συνήγορό του, επιβιβάστηκε βίαια στο πρώτο ΙΧ, από άνδρες που μιλούσαν ελληνικά και στη συνέχεια τον μετεπιβίβασαν σε άλλο ΙΧ, όπου τον συνόδευαν άνδρες που μιλούσαν τουρκικά και αγγλικά. Μετά από πολύωρο ταξίδι έφθασαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου και παράνομα τα πέρασαν από ένα άνοιγμα στα συρματοπλέγματα. Η σύλληψή του έγινε στο Αστυνομικό Τμήμα της Ανδριανούπολης!

Συλλήψεις μεταναστών

Φουσκωτή μηχανοκίνητη λέμβο με 22 μετανάστες «στερούμενους νομιμοποιητικών εγγράφων» εντόπισε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού αργά προχθές το βράδυ στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Φαρμακονήσι. Μεταφέρθηκαν στη Λέρο όπου και συνελήφθησαν. Επίσης προχθές βράδυ λιμενικοί συνέλαβαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας δυο αλλοδαπούς, οδηγό και συνοδηγό φορτηγού καθώς στο φορτίο του οχήματος μετέφεραν κρυμμένους 9 μετανάστες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την «παράνομη έξοδό» τους από τη χώρα. Συνελήφθησαν και οι μετανάστες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ