Παρασκευή 7 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Σύσκεψη για τους παιδικούς σταθμούς

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παιδικοί σταθμοί στο Δήμο Λάρισας συζητήθηκαν στη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Λάρισας και της Ενωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) και στην οποία ανταποκρίθηκαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, πολλά σωματεία και οι Λαϊκές Επιτροπές των συνοικιών της πόλης.

Μετά τις εισηγητικές ομιλίες από εκπροσώπους του Συνδικάτου και της Ενωσης Γυναικών ακολούθησε συζήτηση και στη συνέχεια εγκρίθηκε, ομόφωνα, ψήφισμα, με το οποίο καλείται η λαϊκή οικογένεια, το οργανωμένο κίνημα στους τόπους δουλειάς και τη γειτονιά, τώρα, χωρίς καμία αναμονή, να αντιπαρατεθεί και να αποτρέψει την πολιτική που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και τις ανάγκες των παιδιών της και να παλέψουν, διεκδικώντας: Αμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους για να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση, αξιοποίηση και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ γι' αυτό το σκοπό. Να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αμεση αξιοποίηση κρατικών και δημοτικών κτιρίων. Να καταργηθούν τα τροφεία και οι πληρωμές από τους γονείς. Να μην κλείσει κανένας σταθμός. Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό. Ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κορυδαλλός: Η μισή πόλη χωρίς σταθμό

Τη μισή πόλη χωρίς παιδικό σταθμό αφήνει η δημοτική αρχή του Κορυδαλλού με την απόφαση για μεταφορά του 5ου Παιδικού Σταθμού, από την περιοχή που βρίσκεται σήμερα, σε ιδιόκτητο κτίριο στην περιοχή των φυλακών, πολύ μακρύτερα.

Η «διαφήμιση», από τη δημοτική αρχή, του νέου κτιρίου δεν είναι φυσικά αρκετή να «διασκεδάσει» την ανησυχία χιλιάδων λαϊκών οικογενειών που βρίσκονται μπροστά στο γεγονός ότι από το Σεπτέμβρη, όσοι καταφέρουν να βρουν μια θέση σε παιδικό σταθμό για τα παιδιά τους, θα είναι αναγκασμένοι να βρουν δικές τους λύσεις για να τα μεταφέρουν στο νέο κτίριο, αφού η δημοτική αρχή αρνείται ακόμη και την πρόταση των γονιών να δοθεί λύση ασφαλούς μεταφοράς των παιδιών στο νέο σταθμό, χωρίς φυσικά επιπλέον κόστος για τους ήδη βαριά επιβαρυμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Από πέρυσι, όταν έγινε γνωστή η απόφαση για κλείσιμο και μεταφορά του 5ου Παιδικού Σταθμού, οι γονείς ξεκίνησαν ένα συλλογικό αγώνα, μέσα από γενικές συνελεύσεις και ομόφωνες αποφάσεις και ψηφίσματα, με δυναμική παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο, αφίσες στις γειτονιές και προκηρύξεις, αλλά και ανάρτηση πανό σε δημοτικές εκδηλώσεις, με αίτημα, όχι μόνο να μην κλείσει ο συγκεκριμένος σταθμός, αλλά για δημόσιους, δωρεάν παιδικούς σταθμούς για όλες τις λαϊκές οικογένειες.

Προχτές, με απόφασή της η δημοτική αρχή ξεπέρασε κάθε όριο κυνισμού και προσπάθειας διάσπασης των γονιών. Εκπρόσωπός της μετέφερε στους γονείς την απόφαση του δημάρχου, Στ. Κασιμάτη («αντάρτης» ΠΑΣΟΚ) να λειτουργήσει ο σταθμός μόνο με τις επανεγγραφές και μία παιδαγωγό και πως οι νέες εγγραφές θα πάνε στο νέο κτίριο και αν κερδηθούν τα ασφαλιστικά από τους εργαζόμενους «βλέπουμε»... Οι γονείς αντέδρασαν αποφασιστικά αφού ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι ο σταθμός θα υπολειτουργεί, με λιγότερα παιδιά, για μία χρονιά και μετά θα κλείσει. Δηλώνοντας ταυτόχρονα, ότι ο αγώνας τους δεν γίνεται μόνο στο ατομικό τους πρόβλημα, αλλά στο δικαίωμα κάθε εργατικής λαϊκής οικογένειας για πρόσβαση σε δημόσιο και δωρεάν παιδικό σταθμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ