ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Δεν αρκεί η κατάργηση του νόμου - πλαισίου

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή, πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την ανώτατη εκπαίδευση

Μια πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την ανώτατη εκπαίδευση που είχε κατατεθεί στη Βουλή από τον Αύγουστο του 2012 και επικεντρώνεται στην κατάργηση του τελευταίου νόμου - πλαισίου, συζητήθηκε χτες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο εισηγητής της πρότασης, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης επικεντρώθηκε στην ομιλία του στα θέματα διοίκησης των ΑΕΙ, αναφέροντας δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες που τα ΑΕΙ διοικούνται από τα νέα Συμβούλια που προβλέπει ο νόμος - πλαίσιο, ενώ αναφέρθηκε στη στάση που κρατούν τα Συμβούλια απέναντι σε υπαρκτά και μεγάλα προβλήματα των ιδρυμάτων, η οποία στάση όμως δε διαφέρει κατ' ανάγκη από αυτήν που κρατούσαν τα παλιότερα όργανα διοίκησης (πρυτανείες).

Γι' αυτό και στην τοποθέτησή του, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποσπασματική γιατί «αναφέρεται κατά κύριο λόγο στα όργανα διοίκησης και με αυτήν την έννοια είναι πολιτικά και στρατηγικά στον αέρα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στην κριτική του Κόμματος απέναντι στο νόμο - πλαίσιο και ιδιαίτερα στις συνέπειές του στα θέματα της υποβάθμισης των σπουδών και της εμβάθυνσης της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ, κατέθεσε τη συμφωνία του ΚΚΕ με την κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου, ψήφισε «παρών» όμως για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας: «Το πρόβλημα είναι τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ να αντικαταστήσει το συγκεκριμένο νόμο - πλαίσιο. Δηλαδή, θα επανέλθουμε στον προηγούμενο νόμο - πλαίσιο, της ΝΔ και της κυρίας Γιαννάκου ο οποίος ήταν εξίσου αντιδραστικός και αντιλαϊκός, όπως και ο νόμος της κυρίας Διαμαντοπούλου;», ρώτησε ο Γ. Γκιόκας.

Και μετά πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και με τη φιλοδοξία του να αναλάβει τη διακυβέρνηση, πρέπει να απαντήσει τι προτείνει σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, όπως είναι το περιεχόμενο των σπουδών, οι κύκλοι σπουδών, ο διαχωρισμός των Ιδρυμάτων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που είναι αναχρονιστικός και ξεπερασμένος, η αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, τα προγράμματα διά βίου μάθησης, τα πιστοποιητικά και το πλαίσιο προσόντων. Τι λέει σε μια σειρά από ζητήματα που, κατά τη γνώμη μας, είναι "ώριμα" και πρέπει να λυθούν και να απαντηθούν», είπε ο Γ. Γκιόκας και θύμισε ότι το ΚΚΕ δεν υπερασπίζεται ούτε το αστικό Πανεπιστήμιο του σήμερα, ούτε το αστικό Πανεπιστήμιο του χτες, αλλά παλεύει για μια ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, χωρίς διαχωρισμό σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, που θα παρέχει αναβαθμισμένο πτυχίο ως μόνη προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα (χωρίς πιστοποιήσεις, διά βίου κατάρτιση και εργασιακή περιπλάνηση).

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Μια σειρά εκδηλώσεις στις γειτονιές διοργανώνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική. Ανάμεσά τους, αυτές τις μέρες γίνονται εκδηλώσεις:

  • Σήμερα Σάββατο:

-- Στη Βάρκιζα, τουρνουά beach volley για παιδιά και νέους, στις 12 το μεσημέρι στην παραλία.

  • Αύριο Κυριακή:

-- Στην Καλλιθέα, σύσκεψη με θέμα «Η θέση της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά», στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ (Θησέως 141). Θα ακολουθήσει latin party.

-- Στη Γλυφάδα, προβολή της ταινίας «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι», στις 8 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Τρύφωνα.

Τετραήμερο στη Λαμπρινή

Οι Οργανώσεις Πατησίων και Γαλατσίου οργανώνουν 4ήμερο εκδηλώσεων από την Τρίτη 11/6 έως και την Παρασκευή 14/6, στην πλατεία του Αγίου Ανδρέα στη Λαμπρινή, από τις 7 μ.μ. καθημερινά, που θα περιλαμβάνει:

Τρίτη 11/6: Προβολή της ταινίας «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι» και παράσταση Καραγκιόζη για παιδιά.

Τετάρτη 12/6: Προβολή της ταινίας «Παιδαγωγικό ποίημα» και διαγωνισμός μάσκας - ζωγραφιές για τα παιδιά.

Πέμπτη 13/6: Βραδιά ροκ - τζαζ.

Παρασκευή 14/6: Λαϊκο-ρεμπέτικη βραδιά.

Φοιτητικό Φεστιβάλ στην Πάτρα

Οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ στο πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της Πάτρας διοργανώνουν φοιτητικό Φεστιβάλ με τίτλο «Αλλαξε τον κόσμο, το 'χει ανάγκη», που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο, στο Παλαιό Αρσάκειο. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 7 μ.μ. και το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Επίδειξη χορού breakdance από τη χορευτική ομάδα «faceless crew». Αφιέρωμα στον Μπέρτολτ Μπρεχτ με τίτλο «Για τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν». Βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου «Ο Λένιν για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση», με ομιλήτρια την Μαρίνα Λαβράνου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Συναυλία με τρία φοιτητικά συγκροτήματα. Μεγάλη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Στην Καβάλα

Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ γίνεται και στην Καβάλα, την Τρίτη 11/6, από τις 7.30 μ.μ., στο ανοιχτό αμφιθέατρο του ΤΕΙ με: Βιντεοπροβολές για τον αντικομμουνισμό στα ΑΕΙ. Ενημέρωση για το 22ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Παρουσίαση της συλλογής κειμένων του Β.Ι. Λένιν «Για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση», από την Σούλα Βλησίδου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Κρητικό γλέντι με το Σύλλογο Κρητών ΤΕΙ Καβάλας. Ρεμπέτικο Γλέντι με τον Κώστα Λιούμπα.

Συσκέψεις στην Κομοτηνή

Συσκέψεις οργανώνει η ΟΒ Μαθητών Ροδόπης της ΚΝΕ: Σήμερα Σάββατο, στις 6 μ.μ., στο «Στέκι» γίνεται συνάντηση νέων μουσικών και αύριο Κυριακή, στις 6 μ.μ., γίνεται σύσκεψη με μαθητές από τη μειονότητα για τα ζητήματα της μειονότητας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το πρόγραμμα του διημέρου για τα μαχητικά αθλήματα

Με σύνθημα «Ο Αθλητισμός είναι ανάγκη και δικαίωμα της νεολαίας», η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας διοργανώνει στις 15 και 16 Ιούνη, ένα διήμερο γνωριμίας με μαχητικά αθλήματα. Οι εκδηλώσεις του διημέρου θα γίνουν στο Κλειστό γήπεδο «Νίκος Παξιμαδάς» στην Πετρούπολη (Κώστα Βάρναλη 1-13), θα ξεκινούν στις 11 π.μ. και θα περιλαμβάνουν επιδείξεις από εκπαιδευτές και διακεκριμένους αθλητές και αθλήτριες όλων των ηλικιών.

Το πρόγραμμα των επιδείξεων του διημέρου έχει ως εξής:

Σάββατο 15 Ιούνη

Αθλήματα πάλης (ελληνορωμαϊκή, ελεύθερη) από τον ομοσπονδιακό προπονητή Χρήστο Σιδηρόπουλο και αθλητές της ομοσπονδίας.

Παγκράτιο άθλημα, από το Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος, Παναγιώτη Κανελλόπουλο και αθλητές της ομοσπονδίας. Θα γίνει επίσης, παρουσίαση από τον Αθανάσιο Νακάση, πρόεδρο της επιτροπής ιστορικής τεκμηριώσεως της Ομοσπονδίας.

Shito Ryu Karate, από το σύλλογο Πολύμαχον Πετρούπολης, εκπαιδευτής Ζήσης Τζιότζιος.

Πυγμαχία, από τον εκπαιδευτή Σταύρο Σoλακάκη.

Jiu-Jitsu, από το σύλλογο Πολύμαχον Πετρούπολης, εκπαιδευτής Ζήσης Τζιότζιος.

Κυριακή 16 Ιούνη

Αθλήματα πάλης (ελληνορωμαϊκή, ελεύθερη) από τον ομοσπονδιακό προπονητή Χρήστο Σιδηρόπουλο και αθλητές της Ομοσπονδίας.

Judo, από το σύλλογο Ολύμπιο Πετρούπολης και το διακεκριμένο αθλητή Βαγγέλη Σίμο.

Taekwondo από τον ομοσπονδιακό προπονητή Κώστα Τσιδημόπουλο.

Aikido από ομοσπονδιακό σύλλογο.

Kickboxing από τον σύλλογο Colosseum.

Στη λήξη των εκδηλώσεων θα απονεμηθούν διπλώματα και αναμνηστικές πλακέτες στις Ομοσπονδίες, στους συλλόγους και στους αθλητές που θα συμμετέχουν στο διήμερο των εκδηλώσεων.

Εκδικάστηκε η προσφυγή της ΟΛΜΕ κατά της επιστράτευσης

Εκδικάστηκε τελικά χτες το μεσημέρι στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της ΟΛΜΕ κατά της απόφασης της συγκυβέρνησης να επιστρατεύσει τους εκπαιδευτικούς προληπτικά, προκειμένου να μην απεργήσουν την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα.

Εξω από το ΣτΕ χτες εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στη Θεσσαλονίκη έξω από τα δικαστήρια.

Στο μεταξύ χτες από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος υπερασπίστηκε το μέτρο της επιστράτευσης, λέγοντας ότι ήταν «επιβεβλημένο» και επικαλούμενος την «αγωνία των νέων ανθρώπων», ενώ δήλωσε ότι «με τη λήξη των πανελλαδικών εξετάσεων είναι αυτονόητο ότι θα αρθεί αυτό το μέτρο».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα το Φεστιβάλ του Συλλόγου

Σήμερα πραγματοποιείται το Φεστιβάλ του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ) με σύνθημα «Δυνάμωσε το Σύλλογό σου! Δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε!», στο χώρο του ΙΕΚ Αγίου Δημητρίου (Καλλιθέας και Στρατάρχου Αλεξάνδρου).

Οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ θα ξεκινήσουν στις 6.30 το απόγευμα. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση σκίτσου με θέμα «Κρίση και επαγγελματική εκπαίδευση» ενώ οι σπουδαστές των τμημάτων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής έχουν αναλάβει να ετοιμάσουν γλυκίσματα και μεζεδάκια. Στις 8 το βράδυ θα γίνει συζήτηση με εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ). Ακόμα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία με μουσικά συγκροτήματα σπουδαστών και κρητικό γλέντι.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Συμβολική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Δίωρη συμβολική κατάληψη του καταστήματος «Λογότυπος» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) πραγματοποίησε χθες το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, και επέβαλε τη δωρεάν εξυπηρέτηση των φοιτητών. Μάλιστα, κρέμασαν και ένα πανό απαιτώντας να μην πληρώνουν οι φοιτητές ούτε ένα ευρώ για τις σπουδές τους, να είναι δημόσια και δωρεάν η Παιδεία για όλους.

Το κατάστημα «Λογότυπος» του ΑΠΘ, το διαχειρίζεται το ίδιο το Πανεπιστήμιο και πουλάει βιβλία, αναλώσιμα, φωτοτυπίες κλπ. προς τους φοιτητές, λειτουργώντας με στόχο το κέρδος.

Στη διάρκεια της δίωρης κινητοποίησης, οι δυνάμεις του ΜΑΣ απέκλεισαν το ταμείο για τις φωτοτυπίες. Ετσι οι φοιτητές εφοδιάστηκαν δωρεάν με τις φωτοτυπίες σημειώσεων, συγγραμμάτων κ.λπ. που χρειάζονταν.

Γλέντι αλληλεγγύης

Ρεμπέτικο γλέντι αλληλεγγύης στους εστιακούς φοιτητές με αφορμή το κλείσιμο του εστιατορίου της Α' Εστίας και της συνολικότερης επίθεσης στα δικαιώματα όλων των φοιτητών για σίτιση, στέγαση και δωρεάν σπουδές, διοργανώνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, σήμερα Σάββατο, στις 9 το βράδυ, στο ισόγειο των Εστιών Α' του ΑΠΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ