Σάββατο 8 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Δεν αρκεί η κατάργηση του νόμου - πλαισίου

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή, πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την ανώτατη εκπαίδευση

Μια πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την ανώτατη εκπαίδευση που είχε κατατεθεί στη Βουλή από τον Αύγουστο του 2012 και επικεντρώνεται στην κατάργηση του τελευταίου νόμου - πλαισίου, συζητήθηκε χτες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο εισηγητής της πρότασης, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης επικεντρώθηκε στην ομιλία του στα θέματα διοίκησης των ΑΕΙ, αναφέροντας δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες που τα ΑΕΙ διοικούνται από τα νέα Συμβούλια που προβλέπει ο νόμος - πλαίσιο, ενώ αναφέρθηκε στη στάση που κρατούν τα Συμβούλια απέναντι σε υπαρκτά και μεγάλα προβλήματα των ιδρυμάτων, η οποία στάση όμως δε διαφέρει κατ' ανάγκη από αυτήν που κρατούσαν τα παλιότερα όργανα διοίκησης (πρυτανείες).

Γι' αυτό και στην τοποθέτησή του, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποσπασματική γιατί «αναφέρεται κατά κύριο λόγο στα όργανα διοίκησης και με αυτήν την έννοια είναι πολιτικά και στρατηγικά στον αέρα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στην κριτική του Κόμματος απέναντι στο νόμο - πλαίσιο και ιδιαίτερα στις συνέπειές του στα θέματα της υποβάθμισης των σπουδών και της εμβάθυνσης της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ, κατέθεσε τη συμφωνία του ΚΚΕ με την κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου, ψήφισε «παρών» όμως για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας: «Το πρόβλημα είναι τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ να αντικαταστήσει το συγκεκριμένο νόμο - πλαίσιο. Δηλαδή, θα επανέλθουμε στον προηγούμενο νόμο - πλαίσιο, της ΝΔ και της κυρίας Γιαννάκου ο οποίος ήταν εξίσου αντιδραστικός και αντιλαϊκός, όπως και ο νόμος της κυρίας Διαμαντοπούλου;», ρώτησε ο Γ. Γκιόκας.

Και μετά πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και με τη φιλοδοξία του να αναλάβει τη διακυβέρνηση, πρέπει να απαντήσει τι προτείνει σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, όπως είναι το περιεχόμενο των σπουδών, οι κύκλοι σπουδών, ο διαχωρισμός των Ιδρυμάτων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που είναι αναχρονιστικός και ξεπερασμένος, η αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, τα προγράμματα διά βίου μάθησης, τα πιστοποιητικά και το πλαίσιο προσόντων. Τι λέει σε μια σειρά από ζητήματα που, κατά τη γνώμη μας, είναι "ώριμα" και πρέπει να λυθούν και να απαντηθούν», είπε ο Γ. Γκιόκας και θύμισε ότι το ΚΚΕ δεν υπερασπίζεται ούτε το αστικό Πανεπιστήμιο του σήμερα, ούτε το αστικό Πανεπιστήμιο του χτες, αλλά παλεύει για μια ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, χωρίς διαχωρισμό σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, που θα παρέχει αναβαθμισμένο πτυχίο ως μόνη προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα (χωρίς πιστοποιήσεις, διά βίου κατάρτιση και εργασιακή περιπλάνηση).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ