ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Υπεράσπιση της δωρεάν Υγείας και ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής

Διπλό ήταν το μήνυμα που έστειλαν μέσα απο την χτεσινή απεργία στο χώρο της Υγείας οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που έδωσαν και τον τόνο στις συγκεντρώσεις που έγιναν: Της αντίστασης στα βάρβαρα μέτρα της συγκυβέρνησης που ακρωτηριάζουν τις παροχές Υγείας και εξαντλούν οικονομικά τους εργαζόμενους αλλά -ταυτόχρονα- και της ανάγκης να ριζώσει σε κάθε νοσοκομείο και μονάδα δημόσιας Υγείας -κόντρα στα συμπτώματα εκφυλισμού του συνδικαλιστικού κινήματος- ένα κίνημα ανατροπής αυτής της βάρβαρης πολιτικής που υπηρετεί γενικότερα τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Χτες, έκαναν απεργία οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στις δομές Πρόνοιας και του ΕΟΠΥΥ, στα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ κόντρα στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, στις σχεδιαζόμενες απολύσεις προσωπικού και τη συρρίκνωση ζωτικών τομέων, λόγω των ελλείψεων προσωπικού, όπως είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), όπου «διασταυρώνεται η ζωή και ο θάνατος».

Στην Αθήνα, το μήνυμα αυτό εκφράστηκε αρχικά στην προσυγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ Υγείας στην Πολυκλινική -που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς- απ' όπου τονίστηκε ότι δεν πρέπει να κλείσει -όπως σχεδιάζει η συγκυβέρνηση- το δημόσιο νοσοκομείο στο Κέντρο της Αθήνας. Στη συνέχεια, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και με συνθήματα όπως «Για δημόσια και δωρεάν Υγεία το κράτος να πληρώσει και η ολιγαρχία» και «Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία», έκαναν πορεία προς το υπουργείο Υγείας, όπου είχε οριστεί να γίνει η κεντρική συγκέντρωση των Ομοσπονδιών των Εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ) και των Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), στην οποία πήραν μέρος εργαζόμενοι και φορείς στην Αθήνα απ' την Ικαρία και τη Λήμνο, διαμαρτυρόμενοι για τις συγχωνεύσεις των τοπικών νοσοκομείων.

«Η πανυγειονομική απεργιακή συγκέντρωση έχει ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης και αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι δεν μασάνε κουτόχορτο» υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Αφροδίτη Ρέτζιου στο χαιρετισμό της προς τους συγκεντρωμένους. «Ως εργαζόμενοι, συνέχισε, πληρώσαμε την ανάπτυξή τους και τώρα πληρώνουμε την καπιταλιστική κρίση, όπως γίνεται στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα μέτρα δεν είναι προσωρινά. Είναι μόνιμα και θα επεκταθούν. Γι' αυτό συρρικνώνουν τις παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες και θέλουν φτηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους σε νοσοκομεία Ανώνυμες Εταιρίες, τα οποία θα έχουν έσοδα από τους πελάτες ασθενείς».

Και η Αφροδίτη Ρέτζιου τόνισε: «Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες στους εργαζόμενους για λύσεις χωρίς σύγκρουση με τα μονοπώλια και ότι αυτό μπορεί να γίνει από μια κυβέρνηση με αριστερό ή δεξιό πρόσημο τύπου Ομπάμα ή Ολάντ. Πρέπει σε κάθε νοσοκομείο να ριζώσει ένα κίνημα, που σε συμπόρευση με τα λαϊκά στρώματα, θα υπερασπίζεται το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Υγεία και ταυτόχρονα θα διεκδικεί μια άλλη ανάπτυξη με επίκεντρο τα δικαιώματα του λαού». Κι εκείνη τη στιγμή ήρθε το σύνθημα απ' τους συγκεντρωμένους: «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής υπογραμμίζοντας ότι για το Κόμμα τα θέματα της υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής δράσης του εντός και εκτός Βουλής. «Συνεχίστε, τόνισε, τον κοινό αγώνα και την κοινή δράση με το ταξικό κίνημα, όχι μόνο για τα καθημερινά, αλλά για την ανατροπή της φιλομονοπωλιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υπηρετούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου».

Στη συγκέντρωση, έγιναν ομιλίες απ' τους προέδρους της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ, καθώς και άλλων φορέων με κοινό παρονομαστή ότι χρειάζονται κοινοί αγώνες για δημόσια και δωρεάν Υγεία. Με το σύνθημα «Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία, φτάνει πια η κοροϊδία» έγινε πορεία προς τη Βουλή.

Συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλία, συγκεντρώσεις έγιναν στα νοσοκομεία του Βόλου και της Λάρισας, στις οποίες, με τη δυναμική τους παρουσία οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν το στίγμα της αγωνιστικής διεκδίκησης για νοσοκομεία στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι κερδών.

Στη συγκέντρωση στο Βόλο καταγγέλθηκε η πολιτική περικοπής των κονδυλίων για την Υγεία, που έχει οδηγήσει το νοσοκομείο της πόλης σε «παραλυσία», καθώς είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε τεχνολογικό εξοπλισμό και σε αναλώσιμα υλικά.

Ιδιαίτερα αγωνιστικό τόνο έδωσαν στη συγκέντρωση, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για συμμετοχή στην αγωνιστική κινητοποίηση που τους απηύθυναν το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», το Σωματείο εργαζομένων στην «Κόκα-Κόλα 3Ε», η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Τύπου-Χάρτου και Γραφικών Τεχνών, το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών, το Συνδικάτο Ποτών και Τροφίμων, το Σωματείο εργαζομένων «Καρφούρ - Μαρινόπουλος» (παράρτημα Βόλου), ο Σύλλογος συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών υδραυλικών θερμικών Βόλου, ο Σύλλογος Επιπλοποιών Ξυλουργών και συναφών επαγγελμάτων.

Μιλώντας εκ μέρους των σωματείων και των συλλόγων ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, τόνισε ότι η επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του νοσοκομείου πρέπει να γίνει υπόθεση του εργαζόμενου λαού. Η αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης στο Νοσοκομείο -είπε- σημαίνει πάλη για την απόκρουση της επίθεσης των επιχειρηματικών ομίλων, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία-Πρόνοια, για δωρεάν και ποιοτική περίθαλψη όλων.

Και υπογράμμισε ότι η εργατική τάξη της περιοχής, μαζί με τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίσει τον αγώνα για να καλυφθούν τα σοβαρά κενά σε γιατρούς, προσωπικό, υλικά και μηχανήματα, για πλήρη χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στη Λάρισα, στη συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της διοίκησης του Νομαρχιακού Νοσοκομείου που οργάνωσε η Ενωση Γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, καταγγέλθηκε ότι οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό και υλικά απειλούν το νοσοκομείο με κατάρρευση. Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, εκφράζοντας όχι απλά τη συμπαράστασή τους στους γιατρούς και τους άλλους εργαζόμενους, αλλά και τη θέση του ΕΚΛ για μαζικό αγώνα εργατών, ανέργων, συνταξιούχων, μικρών αγροτών και ΕΒΕ, για το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια Υγεία που θα παρέχεται δωρεάν σε όλο το λαό.

Στην Καβάλα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας, βρέθηκαν στο Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης διαδηλώνοντας ταυτόχρονα και ενάντια στην υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας. Ειδικότερα, κατήγγειλαν ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός έχει να ανανεωθεί εδώ και πολύ καιρό, με εξαίρεση αυτόν του ακτινολογικού τμήματος, το οποίο όμως δε διαθέτει ακτινολόγο καθώς βρίσκεται σε τρίμηνη απόσπαση. Υπάρχει αδυναμία κάλυψης από το ΚΥ της 24ωρης βάρδιας του ασθενοφόρου. Λόγω έλλειψης προσωπικού πληρώματος και τραυματιοφορέων δεν μπορεί να καλυφθεί η νυχτερινή βάρδια τις περισσότερες μέρες του μήνα, ενώ σε κίνδυνο βρίσκεται και η απογευματινή βάρδια αφού το επόμενο διάστημα αναμένεται να μείνουν μόνο 5 εργαζόμενοι (ένας σε συνταξιοδότηση και λήξη σύμβασης ενός εργαζόμενου). Η έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με την παλαιότητα του ασθενοφόρου και τις συχνές βλάβες που παθαίνει θέτει σε πραγματικό κίνδυνο τη διακομιδή των επειγόντων περιστατικών και κατ' επέκταση τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Στη Θεσσαλονίκη, γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΥΠΕ στην Αριστοτέλους.

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Κοστολογούνται οι υπηρεσίες στις δομές αποασυλοποίησης

Υπουργική Απόφαση προετοιμάζει το έδαφος για κατάργηση κάθε κρατικής χρηματοδότησης από το 2015

Προθάλαμο πλήρους κατάργησης κάθε κρατικής ευθύνης και χρηματοδότησης για τις δομές Ψυχικής Υγείας αποτελεί Υπουργική Απόφαση που κοστολογεί τις ιατρικές πράξεις σε αυτές τις δομές που έγιναν στα πλαίσια της λεγόμενης αποασυλοποίησης. Στα τέλη Μάη ο υπουργός Υγείας, Ανδρ. Λυκουρέντζος, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Επίτροπο Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ενταξης, Lazlo Andor, το οποίο:

  • Επιβεβαιώνει την κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων το 2015.
  • Καταργεί κάθε χρηματοδότηση (σ.σ. ευρωπαϊκά και κρατικά κονδύλια) στις δομές Ψυχικής Υγείας το 2015.
  • Για τα έτη 2013-'14 εγκρίνεται κοινοτικό κονδύλι 100 εκατ. ευρώ προς αυτές τις δομές. Ουσιαστικά το ευρωπαϊκό κονδύλι δίνεται για να προετοιμαστεί η διάλυσή τους και η ανταποδοτική λειτουργία.

Στα πλαίσια του Μνημονίου Συνεργασίας δημοσιεύτηκε τροποποίηση της υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ Β' 2444/14.12.2009) από την υφυπουργό Υγείας, Φ. Σκοπούλη, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας τιμοκατάλογος υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ώστε να στρωθεί το έδαφος για τη νέα πραγματικότητα: Καμία ευθύνη του κράτους και μεταφορά του κόστους στους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Μέχρι σήμερα δεν πλήρωνε κανένας ασθενής, ούτε τα ασφαλιστικά Ταμεία. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μέχρι το 2015 επίσης δεν θα πληρώνει κανείς, αλλά δε λέει τι θα γίνει αν το ποσό δε φτάσει για την κάλυψη των αναγκών.

Τι θα συμβεί όμως μετά το 2015; Μήπως οι ανάγκες που καλύπτονταν έστω με αυτές τις υποτυπώδεις δομές θα πάψουν να υπάρχουν; Το αντίθετο, θα αυξηθούν, αφού επιπλέον θα κλείσουν και τα δημόσια Ψυχιατρικά Νοσοκομεία. Ολοι αυτοί λοιπόν που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, είτε θα πληρώνουν απευθείας από την τσέπη τους, είτε θα αναλάβουν το βάρος τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Σύμφωνα με την κοστολόγηση της υπουργικής απόφασης, στα Κέντρα Ημέρας, στις Μονάδες Αλτσχάιμερ - Αντιμετώπισης Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών (αυτιστικού τύπου), στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας - Ιατροπαιδαγωγικές Υπηρεσίες και στα Ειδικά Κέντρα Επανένταξης - Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Επανένταξης οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για επίσκεψη μέγιστης διάρκειας 1 ώρας, 30-40 ευρώ.
  • Για παρακολούθηση φαρμακευτικής αγωγής, 10-13,3 ευρώ.
  • Για θεραπευτικό πρόγραμμα, το 1/3 του κόστους της επίσκεψης επί όσες ώρες διαρκεί το πρόγραμμα ημερησίως.
  • Κοστολογούνται ακόμα και οι δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού.
  • Οι γιατροί κάθε Μονάδας Ψυχικής Υγείας θα συνταγογραφούν ηλεκτρονικά και με βάση τη δραστική ουσία.
  • Για τις τηλεφωνικές συνεδρίες μέσω τηλεφωνικών γραμμών, λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός χρόνος ομιλίας των ειδικών με τους ωφελούμενους και αντιμετωπίζεται ως ωριαία επίσκεψη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ