Σάββατο 8 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλία, συγκεντρώσεις έγιναν στα νοσοκομεία του Βόλου και της Λάρισας, στις οποίες, με τη δυναμική τους παρουσία οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν το στίγμα της αγωνιστικής διεκδίκησης για νοσοκομεία στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι κερδών.

Στη συγκέντρωση στο Βόλο καταγγέλθηκε η πολιτική περικοπής των κονδυλίων για την Υγεία, που έχει οδηγήσει το νοσοκομείο της πόλης σε «παραλυσία», καθώς είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε τεχνολογικό εξοπλισμό και σε αναλώσιμα υλικά.

Ιδιαίτερα αγωνιστικό τόνο έδωσαν στη συγκέντρωση, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για συμμετοχή στην αγωνιστική κινητοποίηση που τους απηύθυναν το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», το Σωματείο εργαζομένων στην «Κόκα-Κόλα 3Ε», η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Τύπου-Χάρτου και Γραφικών Τεχνών, το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών, το Συνδικάτο Ποτών και Τροφίμων, το Σωματείο εργαζομένων «Καρφούρ - Μαρινόπουλος» (παράρτημα Βόλου), ο Σύλλογος συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών υδραυλικών θερμικών Βόλου, ο Σύλλογος Επιπλοποιών Ξυλουργών και συναφών επαγγελμάτων.

Μιλώντας εκ μέρους των σωματείων και των συλλόγων ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, τόνισε ότι η επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του νοσοκομείου πρέπει να γίνει υπόθεση του εργαζόμενου λαού. Η αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης στο Νοσοκομείο -είπε- σημαίνει πάλη για την απόκρουση της επίθεσης των επιχειρηματικών ομίλων, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία-Πρόνοια, για δωρεάν και ποιοτική περίθαλψη όλων.

Και υπογράμμισε ότι η εργατική τάξη της περιοχής, μαζί με τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίσει τον αγώνα για να καλυφθούν τα σοβαρά κενά σε γιατρούς, προσωπικό, υλικά και μηχανήματα, για πλήρη χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στη Λάρισα, στη συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της διοίκησης του Νομαρχιακού Νοσοκομείου που οργάνωσε η Ενωση Γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, καταγγέλθηκε ότι οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό και υλικά απειλούν το νοσοκομείο με κατάρρευση. Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, εκφράζοντας όχι απλά τη συμπαράστασή τους στους γιατρούς και τους άλλους εργαζόμενους, αλλά και τη θέση του ΕΚΛ για μαζικό αγώνα εργατών, ανέργων, συνταξιούχων, μικρών αγροτών και ΕΒΕ, για το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια Υγεία που θα παρέχεται δωρεάν σε όλο το λαό.

Στην Καβάλα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας, βρέθηκαν στο Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης διαδηλώνοντας ταυτόχρονα και ενάντια στην υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας. Ειδικότερα, κατήγγειλαν ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός έχει να ανανεωθεί εδώ και πολύ καιρό, με εξαίρεση αυτόν του ακτινολογικού τμήματος, το οποίο όμως δε διαθέτει ακτινολόγο καθώς βρίσκεται σε τρίμηνη απόσπαση. Υπάρχει αδυναμία κάλυψης από το ΚΥ της 24ωρης βάρδιας του ασθενοφόρου. Λόγω έλλειψης προσωπικού πληρώματος και τραυματιοφορέων δεν μπορεί να καλυφθεί η νυχτερινή βάρδια τις περισσότερες μέρες του μήνα, ενώ σε κίνδυνο βρίσκεται και η απογευματινή βάρδια αφού το επόμενο διάστημα αναμένεται να μείνουν μόνο 5 εργαζόμενοι (ένας σε συνταξιοδότηση και λήξη σύμβασης ενός εργαζόμενου). Η έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με την παλαιότητα του ασθενοφόρου και τις συχνές βλάβες που παθαίνει θέτει σε πραγματικό κίνδυνο τη διακομιδή των επειγόντων περιστατικών και κατ' επέκταση τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Στη Θεσσαλονίκη, γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΥΠΕ στην Αριστοτέλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ