Σάββατο 8 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Κοστολογούνται οι υπηρεσίες στις δομές αποασυλοποίησης

Υπουργική Απόφαση προετοιμάζει το έδαφος για κατάργηση κάθε κρατικής χρηματοδότησης από το 2015

Προθάλαμο πλήρους κατάργησης κάθε κρατικής ευθύνης και χρηματοδότησης για τις δομές Ψυχικής Υγείας αποτελεί Υπουργική Απόφαση που κοστολογεί τις ιατρικές πράξεις σε αυτές τις δομές που έγιναν στα πλαίσια της λεγόμενης αποασυλοποίησης. Στα τέλη Μάη ο υπουργός Υγείας, Ανδρ. Λυκουρέντζος, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Επίτροπο Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ενταξης, Lazlo Andor, το οποίο:

  • Επιβεβαιώνει την κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων το 2015.
  • Καταργεί κάθε χρηματοδότηση (σ.σ. ευρωπαϊκά και κρατικά κονδύλια) στις δομές Ψυχικής Υγείας το 2015.
  • Για τα έτη 2013-'14 εγκρίνεται κοινοτικό κονδύλι 100 εκατ. ευρώ προς αυτές τις δομές. Ουσιαστικά το ευρωπαϊκό κονδύλι δίνεται για να προετοιμαστεί η διάλυσή τους και η ανταποδοτική λειτουργία.

Στα πλαίσια του Μνημονίου Συνεργασίας δημοσιεύτηκε τροποποίηση της υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ Β' 2444/14.12.2009) από την υφυπουργό Υγείας, Φ. Σκοπούλη, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας τιμοκατάλογος υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ώστε να στρωθεί το έδαφος για τη νέα πραγματικότητα: Καμία ευθύνη του κράτους και μεταφορά του κόστους στους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Μέχρι σήμερα δεν πλήρωνε κανένας ασθενής, ούτε τα ασφαλιστικά Ταμεία. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μέχρι το 2015 επίσης δεν θα πληρώνει κανείς, αλλά δε λέει τι θα γίνει αν το ποσό δε φτάσει για την κάλυψη των αναγκών.

Τι θα συμβεί όμως μετά το 2015; Μήπως οι ανάγκες που καλύπτονταν έστω με αυτές τις υποτυπώδεις δομές θα πάψουν να υπάρχουν; Το αντίθετο, θα αυξηθούν, αφού επιπλέον θα κλείσουν και τα δημόσια Ψυχιατρικά Νοσοκομεία. Ολοι αυτοί λοιπόν που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, είτε θα πληρώνουν απευθείας από την τσέπη τους, είτε θα αναλάβουν το βάρος τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Σύμφωνα με την κοστολόγηση της υπουργικής απόφασης, στα Κέντρα Ημέρας, στις Μονάδες Αλτσχάιμερ - Αντιμετώπισης Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών (αυτιστικού τύπου), στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας - Ιατροπαιδαγωγικές Υπηρεσίες και στα Ειδικά Κέντρα Επανένταξης - Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Επανένταξης οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για επίσκεψη μέγιστης διάρκειας 1 ώρας, 30-40 ευρώ.
  • Για παρακολούθηση φαρμακευτικής αγωγής, 10-13,3 ευρώ.
  • Για θεραπευτικό πρόγραμμα, το 1/3 του κόστους της επίσκεψης επί όσες ώρες διαρκεί το πρόγραμμα ημερησίως.
  • Κοστολογούνται ακόμα και οι δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού.
  • Οι γιατροί κάθε Μονάδας Ψυχικής Υγείας θα συνταγογραφούν ηλεκτρονικά και με βάση τη δραστική ουσία.
  • Για τις τηλεφωνικές συνεδρίες μέσω τηλεφωνικών γραμμών, λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός χρόνος ομιλίας των ειδικών με τους ωφελούμενους και αντιμετωπίζεται ως ωριαία επίσκεψη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ