Σάββατο 8 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Η κρίση όχημα για «κινεζοποίηση» μισθών

Την ευκαιρία με όχημα την καπιταλιστική κρίση να επιβάλλουν ακόμη πιο ληστρικούς όρους εκμετάλλευσης των εργαζομένων που δουλεύουν στον τουρισμό επιδιώκουν οι ξενοδόχοι της Κέρκυρας για να διαμορφώσουν ευνοϊκότερες συνθήκες κερδοφορίας. Ατομικές συμβάσεις και μείωση των μισθών, εντατικοποίηση, περιοδικές απολύσεις, απλήρωτη δουλειά, «απαλλαγή» από εργαζόμενους με πολλά χρόνια δουλειάς στις πλάτες τους, είναι οι βασικές κατευθύνσεις του τουριστικού κεφαλαίου και στην Κέρκυρα με στόχο να ρίξει την τιμή της εργατικής δύναμης στα τάρταρα, για εργαζόμενους πιο φτηνούς.

Ηδη με το άνοιγμα της νέας σεζόν οι ξενοδόχοι επιδιώκουν να καθιερώσουν τις ατομικές συμβάσεις με μισθούς κάτω από την κλαδική συλλογική σύμβαση όπως στο «ΡΟΔΑ ΜΠΗΤΣ». Προκλητικά μάλιστα, ορισμένοι χωρίς να τηρούν ούτε τα προσχήματα δεν κοινοποιούν όπως προβλέπεται τις ατομικές συμβάσεις σε ΟΑΕΔ και Επιθεώρηση Εργασίας. Παράλληλα, οι νέοι κάτω των 25 ετών αποτελούν το πιο σκληρά εκμεταλλευόμενο κομμάτι αφού δουλεύουν για 400 ευρώ από τα προγράμματα που πριμοδοτούν την εργοδοσία με τζάμπα εργασία. Για εκμετάλλευση και κακοπληρωμένη εργασία αξιοποιείται και η ανεργία που πλήττει ακόμη περισσότερο άλλες πόλεις. Ανεργοι για χρόνια που ψάχνουν να βρουν μια δουλειά έστω και εποχιακής απασχόλησης.

Πεδίο άγριας εκμετάλλευσης αποτελούν και οι σπουδαστές τουριστικών επαγγελμάτων οι οποίοι δεν αξιοποιούνται ως τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Στο όνομα της μαθητείας χρησιμοποιούνται για να βγει η δουλειά, για να συμπιεστούν μισθοί και μεροκάματα. Τα παραπάνω συμπληρώνουν τμηματικές απολύσεις σε κάθε ξενοδοχείο που έχουν διττό στόχο. Από τη μια, χρησιμεύουν για την τρομοκράτηση και εκφοβισμό των εργαζομένων και, από την άλλη, για να εντατικοποιηθεί η εργασία, να βγει η δουλειά με λιγότερους εργαζόμενους. Να αντικαθίστανται οι εργαζόμενοι με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα από εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης, χωρίς δικαιώματα ασφαλιστικά, με μισθούς που πλησιάζουν τα προνοιακά επιδόματα. Οι εργαζόμενοι επιδιώκεται να μην έχουν σταθερό ωράριο εργασίας, να γίνονται λάστιχο γιατί έτσι προστάζουν τα επιχειρηματικά κέρδη. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ομίλου της «Aquis» που θέλει τους εργαζόμενους να δουλεύουν κατά πώς τη βολεύει, άλλοτε 4ώρα και άλλοτε 12 ώρες που μπορούν να φτάσουν και τις 15. Στα παραπάνω προστίθενται οι οφειλές δεδουλευμένων από πέρσι, καθώς και οι μη προσλήψεις για τη νέα σεζόν εργαζομένων που κουβαλάνε στις πλάτες τους πολλά χρόνια δουλειάς και είναι ασύμφοροι για τα κέρδη του ξενοδόχου. Και όλα αυτά όταν τα στοιχεία δείχνουν αύξηση της τουριστικής κίνησης. Συγκεκριμένα, το Μάη σημειώθηκε αύξηση των αφίξεων στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας 20% και των διανυκτερεύσεων το Πάσχα. Για το καλοκαίρι δε, οι κρατήσεις είναι αυξημένες σε όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία και ομίλους.

Οι μεγαλοξενοδόχοι και οι ξενοδοχειακοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται και στην Κέρκυρα, συνολικά το τουριστικό κεφάλαιο, θέλουν να διαμορφώσουν συνθήκες κάτεργο, να προχωρήσει η «κινεζοποίηση» μισθών και μεροκαμάτων προς τέρψιν της επιχειρηματικής κερδοφορίας. Αυτή η κυρίαρχη αντεργατική πολιτική που μετατρέπει τον τουρισμό σε προνόμιο των ελίτ και των πλουσίων, στερεί το δικαίωμα της εργατικής λαϊκής οικογένειας στην αναψυχή και ξεκούραση, που βαθαίνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων στον τουρισμό και πριμοδοτεί με παροχές και προνομία κάθε είδους την επιχειρηματική δράση, δεν παίρνει καμία διαπραγμάτευση, καμία διαχείριση. Με όπλο τη θετική τους πείρα από την οργάνωση του αγώνα σε κάθε ξενοδοχείο, με στήριγμα και οργανωτή το ταξικό κλαδικό τους σωματείο και το ΠΑΜΕ, την ταξική αλληλεγγύη και συμπαράσταση από τους άλλους εργαζόμενους, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας σε πρόσφατη γενική τους συνέλευση καθόρισαν τα αγωνιστικά βήματα για τη νέα σεζόν, αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν την αντεργατική πολιτική μέσα στους χώρους δουλειάς, εκεί όπου επιδιώκεται να υλοποιηθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ