ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα

Τη στιγμή που ο χώρος της Παιδείας «βράζει» μετά από μία σχολική χρονιά τραγικών ελλείψεων και μπροστά σε μια νέα που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβρη με υλοποίηση μιας σειράς μέτρων, ο υπουργός Παιδείας σε διάφορες ευκαιρίες προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Μιλώντας χτες, στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε τα περί «επιβεβλημένης απόφασης», μιλώντας για την αυταρχική και ...προληπτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών, λέγοντας ότι ο ίδιος έχει εισηγηθεί την άρση του μέτρου στο τέλος του μήνα, όταν θα έχουν τελειώσει οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Και ενώ συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές και νομοθετικές ρυθμίσεις έχουν φέρει χιλιάδες εκπαιδευτικούς αντιμέτωπους με την ανεργία και την υποχρεωτική μετάθεση, ο υπουργός Παιδείας δήλωνε ότι δε θα γίνουν απολύσεις εκπαιδευτικών. Την ίδια στιγμή, παραδέχτηκε - επικαλούμενος τη «δημοσιονομική κρίση» - ότι «ενώ πέρυσι είχαμε περίπου 8.500 αναπληρωτές, εφέτος θα έχουμε μόνο 2.500 αναπληρωτές», δηλαδή ότι τουλάχιστον 6.000 εκπαιδευτικοί δεν θα έχουν φέτος δουλειά! Οπως είπε, οι υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών θα είναι «έσχατο μέτρο», κάτι που βέβαια δεν πείθει τους εκπαιδευτικούς ύστερα μάλιστα και από την επιμονή του υπουργείου να προκύψουν υπεραριθμίες εκεί που δεν υπάρχουν.

Ο Κ. Αρβανιτόπουλος εξήγγειλε, επίσης, κατάθεση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο Λύκειο μέσα στον Ιούνη και δήλωσε ότι στις προτάσεις του υπουργείου περιλαμβάνεται η μείωση του αριθμού των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων από έξι σε τέσσερα για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στο θέμα της «βάσης του 10» για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της επαναφοράς της. «Η βάση του 10 είναι ένα εργαλείο για τη θεραπεία της εισαγωγής υποψηφίων με χαμηλές βάσεις, το οποίο ύστερα από πολλή σκέψη αποφασίσαμε να μην αξιοποιήσουμε φέτος (...) Θα δούμε, λοιπόν, τα αποτελέσματα των φετινών Πανελλαδικών και θα επανεξετάσουμε το θέμα», είπε ο υπουργός συνδέοντας την όποια απόφαση και με το πώς θα λειτουργήσει το σχέδιο «Αθηνά».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με επιτυχία γίνονται εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις

Πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις της Πάτρας

Από τις εκδηλώσεις στην Πάτρα
Από τις εκδηλώσεις στην Πάτρα
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο το διήμερο Φεστιβάλ των Τομεακών Οργανώσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ, το οποίο αγκαλιάστηκε από φοιτητές και σπουδαστές. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή με την απονομή μεταλλίων από τον Τάκη Πετρόπουλο στις τρεις πρώτες ομάδες του τουρνουά μπάσκετ 3χ3 που διοργάνωσε η ΤΟ ΤΕΙ. Παρουσιάστηκε μουσικό - ιστορικό αφιέρωμα στον Ερνστ Τέλμαν, ηγέτη του ΚΚ Γερμανίας (1924 - 1933), με αποσπάσματα από το βιβλίο της κόρης του Ιρμα Τέλμαν «Αναμνήσεις για τον Ε. Τέλμαν» και με ποίηση Μπέρτολτ Μπρεχτ, και η βραδιά συνεχίστηκε με συναυλία από τα φοιτητικά συγκροτήματα Longitudinal Waves, Asphodel, Red Alert, Banda 17 και ρεμπέτικο συγκρότημα. Η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων έκλεισε με λαϊκό γλέντι.

Το Σάββατο, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επίδειξη χορού breakdance από τη χορευτική ομάδα facelesscrew. Ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα στον Μπέρτολτ Μπρεχτ με θέμα «Για τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθούν», μέσα από το οποίο αναδείχτηκε ο ρόλος του μεγάλου κομμουνιστή δημιουργού, της στρατευμένης του δημιουργίας, το πώς η τέχνη μπορεί και πρέπει να γίνει όπλο στην πάλη της εργατικής τάξης. Επίσης έγινε παρουσίαση του βιβλίου «Ο Λένιν για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση», την οποία ακολούθησε πλούσια συζήτηση. Οι εκδηλώσεις τέλειωσαν με συναυλία. Στη σκηνή ανέβηκαν τα φοιτητικά συγκροτήματα J-Son Gun, Estain και Salto Mortale και το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με μεγάλη συναυλία από τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ λειτουργούσε βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και υπήρχε περίπτερο για δηλώσεις συμμετοχής στο 22ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στη Σούδα.

Στην Καβάλα

Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ γίνεται σήμερα στην Καβάλα, από τις 6 μ.μ., στο ανοιχτό αμφιθέατρο του ΤΕΙ. Περιλαμβάνει: Βιντεοπροβολές για τον αντικομμουνισμό στα ΑΕΙ. Ενημέρωση για το 22ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Παρουσίαση της συλλογής κειμένων του Β. Ι. Λένιν «Για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση», από την Σούλα Βλησίδου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Κρητικό γλέντι με το Σύλλογο Κρητών ΤΕΙ Καβάλας. Ρεμπέτικο γλέντι με τον Κώστα Λιούμπα.

Στην Αττική

Το διήμερο 14 - 15 Ιούνη γίνεται και το Φεστιβάλ της Νομαρχιακής Οργάνωσης ΑΕΙ - ΤΕΙ Αττικής της ΚΝΕ, που θα φιλοξενηθεί στη Γεωπονική.

Την Παρασκευή 14 Ιούνη το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Προβολή της ταινίας «Ο αληθινός φασισμός». Βιβλιοπαρουσίαση της συλλογής των έργων του Λένιν «Για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση». Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα: «Ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι από το 1922 ως τις μέρες μας και η στάση του ΚΚΕ». Χορευτικό δρώμενο: «Φασισμός, το αυγό του φιδιού». Παραδοσιακοί χοροί από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Λαϊκό γλέντι με τους «Αμέθυστους».

Το Σάββατο 15 Ιούνη: Προβολή της ταινίας «400 χτυπήματα». Συναυλία με τους «Bright Black», «Diminuita», «Broken Morning». Ανοιχτή συζήτηση: «Δεν θυσιάζουμε τις σπουδές και το μέλλον μας για την πλουτοκρατία. Πώς οργανώνουμε τους αγώνες μας», με ομιλητές τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Νίκο Σταματόπουλο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Συναυλία με τον Λάκη Παπαδόπουλο και τους «Domenica».

Επίσης, θα διεξαχθεί τουρνουά μπάσκετ 3on3 και στο χώρο θα υπάρχει βιβλιοπωλείο. Για την οικονομική ενίσχυση του 22ου Αντιιμπεριαλιστικού Διήμερου της ΚΝΕ, που θα πραγματοποιηθεί φέτος στη Σούδα, η είσοδος στο Φεστιβάλ των ΑΕΙ - ΤΕΙ είναι 4 ευρώ με ποτό.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ του Συλλόγου

Με ενδιαφέρον συμμετείχαν οι σπουδαστές στη συζήτηση με το ΕΣΥΝ
Με ενδιαφέρον συμμετείχαν οι σπουδαστές στη συζήτηση με το ΕΣΥΝ
Με σύνθημα «Δυνάμωσε το Σύλλογό σου!» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το φεστιβάλ του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ), στο χώρο του ΙΕΚ του Αγίου Δημητρίου. Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή, ο Σύλλογος έστειλε μήνυμα μαζικοποίησης των γραμμών του, ενίσχυσης της πάλης για δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση. Το φεστιβάλ στήθηκε από τους νέους και τις νέες που συσπειρώνονται στο Σύλλογο: Οι σπουδάστριες της ζαχαροπλαστικής φρόντισαν να γεμίσει γλυκά και μεζέδες ο μπουφές, ενώ σπουδαστές από τα ΙΕΚ Ρέντη και Βάρης συμμετείχαν με τα μουσικά τους συγκροτήματα.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, οργανώθηκε συζήτηση με το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ). Η Σ. Σκλαβενίτη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΥΝ, αναφέρθηκε στις αιτίες του φαινομένου της εξάρτησης, στους λόγους για τους οποίους στρέφεται κάποιος στα ναρκωτικά. Εξήγησε πως, εκτός από μια επιχείρηση με τεράστια κέρδη, τα ναρκωτικά αποτελούν και έναν αποτελεσματικό τρόπο καταστολής και καθυπόταξης της νεολαίας. Τόνισε την ανάγκη, μέσα στις σχολές της κατάρτισης, όπου συγκεντρώνονται παιδιά λαϊκών οικογενειών, να δυναμώσει ένα κίνημα όχι μόνο ενάντια στα ναρκωτικά, αλλά συνολικά για να κερδηθεί η ζωή και τα σύγχρονα δικαιώματα της νεολαίας. Ακολούθησε συζήτηση και έγιναν ερωτήσεις γύρω από το θέμα του διαχωρισμού των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά» και εκφράστηκαν προβληματισμοί για τη συστηματική κατανάλωση αλκοόλ. Υπογραμμίστηκε, μέσα από την πείρα των σπουδαστών, η ανάγκη να ανοίξει ο Σύλλογος μέτωπο με τη λεγόμενη «περιστασιακή χρήση» ναρκωτικών, αναπτύχθηκε προβληματισμός για την παρέμβαση που πρέπει να ξεδιπλωθεί, ώστε οι νέοι και οι νέες στους χώρους της κατάρτισης να γυρνούν την πλάτη στην «ατομική λύση» της χρήσης και στα αδιέξοδα που οδηγεί, να επιλέγουν τη συλλογική πάλη, τον αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματά τους στη μόρφωση και τη δουλειά.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τίμησαν την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ

Στην είσοδο της σπηλιάς όπου λειτούργησε το νοσοκομείο
Στην είσοδο της σπηλιάς όπου λειτούργησε το νοσοκομείο
Την τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τίμησαν μέλη και φίλοι της Οργάνωσης Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ με τις εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο στο Γράμμο.

Εχοντας ως ορμητήριο την κατασκήνωση που έστησαν στη Γράμμουστα, το Σάββατο, οι ΚΝίτες με σκληρή δουλειά, άνοιξαν το μονοπάτι που οδηγεί στο νοσοκομείο του ΔΣΕ στο Γράμμο, ώστε να γίνει πιο εύκολη και ασφαλής η πρόσβαση για τους μελλοντικούς επισκέπτες. Το νοσοκομείο του ΔΣΕ στο Γράμμο στήθηκε το Μάη του '48 με τη βοήθεια των κατοίκων. Διέθετε θαλάμους 10-12 ατόμων για τους βαριά αρρώστους - τραυματίες και θαλάμους 30-60 ατόμων για τους πιο ελαφρά τραυματισμένους. Με τα παραρτήματά του, το νοσοκομείο μπορούσε να νοσηλεύσει 1.000 - 1.200 τραυματίες - αρρώστους.

Το βράδυ του Σαββάτου, στήθηκε γλέντι στο χώρο της κατασκήνωσης.

Το πρωί της Κυριακής, με μια λιτή εκδήλωση στη θέση Βέρτενικ στο Γράμμο, επανατοποθετήθηκε η προτομή του Πέτρου Κόκκαλη, την οποία είχαν καταστρέψει για πολλοστή φορά τα φασιστοειδή. Στην εκδήλωση μίλησε ο Μιχάλης Καραμπατζιάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Το μεσημέρι ακολούθησε επίσκεψη στο μνημείο για τους νεκρούς του ΔΣΕ στη Σπανούρα Κοτύλης. Εκεί μίλησε η Δέσποινα Μητσιάκου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

...καθαρίζοντας κι ανοίγοντας το μονοπάτι
...καθαρίζοντας κι ανοίγοντας το μονοπάτι
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οργανώνουν τον αγώνα για τους όρους εργασίας τους

Τον αγώνα ενάντια στην επίθεση που δέχονται από τους εργοδότες του κλάδου, οργανώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Βόρειας Ελλάδας. Προγραμματίζει παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο Τετάρτη στις 7 το απόγευμα έξω από το φροντιστήριο του προέδρου της πανελλαδικής Ομοσπονδίας (ΟΕΦΕ) των εργοδοτών, στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Ενώ στις 18 Ιούνη θα συμμετέχει σε πανελλαδική συγκέντρωση που θα γίνει στην Αθήνα με τη συμμετοχή αντίστοιχων συλλόγων από άλλες περιοχές, με στόχο το συντονισμό της δράσης.

Καλεί τους εργαζόμενους, συσπειρωμένοι στο Σύλλογο να παλέψουν για να εφαρμοστεί για όλους τους εργαζόμενους η κλαδική σύμβαση που ίσχυε τελευταία για τους εργαζόμενους της Αττικής και προβλέπει 13,36 ευρώ μεικτά την ώρα.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες τα μέλη του προεδρείου του ΣΕΦΙΕ, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί, αναφέρθηκαν στις ατομικές συμβάσεις με εξευτελιστικά ωρομίσθια των 4, 5 και 6 ευρώ, όταν η τελευταία ΣΣΕ προέβλεπε 9,5 ευρώ την ώρα καθαρά. Επίσης στην κατάργηση των επιδομάτων σπουδών, γάμου, των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα.

Κατήγγειλαν ότι οι εργοδότες των ξενόγλωσσων φροντιστηρίων κατάφεραν να ενταχθούν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ για επιδοτούμενη κατάρτιση και απασχόληση εργαζομένων μέχρι 29 χρόνων με 5 ευρώ την ώρα. Εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για τη διάλυση όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει και την εξασφάλιση μαζικά φθηνής εργατικής δύναμης στους εργοδότες.

Με το νέο νόμο που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Μάη του 2013, οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια, για να πάρουν εκ νέου άδεια διδασκαλίας σε φροντιστήρια ή ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, υποχρεούνται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση όπου θα αναφέρουν ότι δεν έχουν απολυθεί λόγω μη επάρκειας ή πειθαρχικού παραπτώματος. Οπως κατήγγειλαν, οι συνδικαλιστές, με δεδομένη την πρακτική των εργοδοτών, που απολύουν όποιον σηκώνει κεφάλι επικαλούμενοι διάφορα προσχήματα, φαίνεται ότι θα χρησιμοποιηθεί για να χτυπηθεί το συνδικαλιστικό δικαίωμα των εργαζομένων και να επιβληθεί «πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων» για το δικαίωμα στην εργασία.

Επίσης, στην πλειοψηφία τους, οι εργαζόμενοι που κάθε χρόνο απολύονται στα μέσα Μάη και επαναπροσλαμβάνονται μετά τα μέσα του Σεπτέμβρη έως και το Νοέμβρη, θα δικαιούνται ελάχιστες έως και καθόλου ημέρες επιδότησης της ανεργίας, με αποτέλεσμα να μένουν για μήνες χωρίς κανένα εισόδημα.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κινητοποίηση για την Παιδεία την Πέμπτη

Σε συγκέντρωση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά καλεί μεθαύριο, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, η ΕΛΜΕ Πειραιά εκπαιδευτικούς και γονείς. Για να δηλώσουν μαζί ότι «κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει», να πουν «όχι στο στοίβαγμα των μαθητών στα τμήματα». Η ΕΛΜΕ στο κάλεσμά της αναφέρεται στο έγγραφο της διευθύντριας Εκπαίδευσης Πειραιά, με το οποίο παρουσιάζει ως πλεονάζοντες 190 περίπου εκπαιδευτικούς στην Α' περιοχή Πειραιά και 120 στη Β' περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι το ΠΥΣΔΕ είχε δηλώσει πως δεν υπάρχουν πλεονάζοντες ενώ σύμφωνα με την ΕΛΜΕ φέτος όχι μόνο δούλευαν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί που παρουσιάζονται ως πλεονάζοντες, αλλά είχαν προσληφθεί επιπλέον 162 αναπληρωτές κι ωστόσο εξακολουθούσαν να υπάρχουν λειτουργικά κενά που επιχειρούνταν από τη Διεύθυνση να καλυφθούν με υπερωρίες, συμπτύξεις τμημάτων κι αναμορφώσεις προγραμμάτων.

Αλλες εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Οι Οργανώσεις Πατησίων και Γαλατσίου οργανώνουν 4ήμερο εκδηλώσεων από σήμερα Τρίτη 11/6 έως και την Παρασκευή 14/6, στην πλατεία του Αγίου Ανδρέα στη Λαμπρινή, από τις 7 μ.μ. καθημερινά, που θα περιλαμβάνει:

Τρίτη 11/6: Προβολή της ταινίας «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι» και παράσταση Καραγκιόζη για παιδιά.

Τετάρτη 12/6: Προβολή της ταινίας «Παιδαγωγικό ποίημα» και διαγωνισμός μάσκας - ζωγραφιές για τα παιδιά.

Πέμπτη 13/6: Βραδιά ροκ - τζαζ.

Παρασκευή 14/6: Λαϊκο-ρεμπέτικη βραδιά.

Επίσης, αύριο, Τετάρτη στην Κατερίνη, οι μαθητικές Οργανώσεις Πιερίας της ΚΝΕ διοργανώνουν σύσκεψη με θέμα «Η στάση του εργατικού κινήματος σε περίπτωση πολέμου», στις 6 μ.μ., στα γραφεία της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Αντώνης Παπαδόπουλος, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Γνωριμία με μαχητικά αθλήματα

Στις 15 και 16 Ιούνη

Με σύνθημα «Ο Αθλητισμός είναι ανάγκη και δικαίωμα της νεολαίας», η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας διοργανώνει στις 15 και 16 Ιούνη ένα διήμερο γνωριμίας με μαχητικά αθλήματα. Οι εκδηλώσεις του διημέρου θα γίνουν στο κλειστό γήπεδο «Νίκος Παξιμαδάς» στην Πετρούπολη (Κώστα Βάρναλη 1-13), θα ξεκινούν στις 11 π.μ. και θα περιλαμβάνουν επιδείξεις ελληνορωμαϊκής πάλης, ελεύθερης πάλης, παγκράτιου, τάε κβο ντο, καράτε, τζούντο, ζίου ζίτσου, αϊκίντο, muay thai, kickboxing.

Βιντεοπροβολή του ΜΑΣ

Προβολή και συζήτηση της αντιπολεμικής ταινίας «Καλά Χριστούγεννα», διοργανώνουν οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών του ΤΕΙ Σερρών, σήμερα Τρίτη, στις 8.30 μ.μ., στο κτίριο της ΣΔΟ του ΤΕΙ.

ΠΑΤΡΑ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Αντιδράσεις στην ποινικοποίηση των φοιτητικών αγώνων

Κινητοποιήσεις με αφορμή τις πειθαρχικές ποινές σε αγωνιζόμενους φοιτητές στην Κρήτη

Στο συμβολικό αποκλεισμό της Πρυτανείας στο Πανεπιστήμιο Πάτρας προχώρησαν, χτες το πρωί, δυνάμεις του ΜΑΣ και τα ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων, Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μαθηματικού και Διοίκησης Επιχειρήσεων, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του. Αίτημα αιχμής των φοιτητών είναι να παρθεί πίσω η αντιδραστική απόφαση της Κοσμητείας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με την οποία τιμωρούνται 2 φοιτητές του Τμήματος Φυσικής με επίπληξη και 9 φοιτητές με αναστολή εξαμήνου(!) για τις κινητοποιήσεις του συλλόγου τους, τον Οκτώβρη του 2011, ενάντια στην εκδικητική απόφαση του Τμήματος Φυσικής για απώλεια της εξεταστικής του Σεπτέμβρη του ίδιου έτους, λόγω των κινητοποιήσεων ενάντια στο νόμο - πλαίσιο. Τις επόμενες μέρες η Γραμματεία Πάτρας του ΜΑΣ προγραμματίζει για το ίδιο θέμα παράσταση διαμαρτυρίας στον πρύτανη.

Σε συμβολικό ωριαίο αποκλεισμό της Πρυτανείας προχώρησαν, χτες το πρωί, και φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ προκειμένου να εκφραστεί η στήριξη και αλληλεγγύη σε αγωνιζόμενους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η Πρυτανεία απέφυγε να καταδικάσει την επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στα δικαιώματα της νεολαίας και του λαού με την επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη» και περιορίστηκε να καταδικάσει την πειθαρχική δίωξη των φοιτητών στην Κρήτη ως μεμονωμένο γεγονός.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά

Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ στα πλαίσια του φετινού εργατικού τουρνουά ποδοσφαίρου πραγματοποιεί εκδήλωση - ημερίδα ενάντια στα ναρκωτικά, αύριο Τετάρτη 12/6, ώρα 19.00 στο ΚΥΒΕ Περιστερίου, Εθνάρχου Μακαρίου 1 (προέκταση της Λένορμαν).

Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι: «Ούτε σκληρά ούτε μαλακά, ούτε φτηνά ούτε ακριβά. Ασυμβίβαστοι με τη ναρκωκουλτούρα» και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από θεραπευτικές κοινότητες, ΚΕΘΕΑ, το ΕΣΥΝ, σωματεία, ενώ θα παραβρεθούν και θα χαιρετίσουν άνθρωποι από το χώρο του αθλητισμού.

Η Γραμματεία καλεί όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στο τουρνουά ποδοσφαίρου, τα σωματεία, τους συλλόγους σπουδαστών στα ΙΕΚ, τους σπουδαστές των ΕΠΑΣ, του ΟΑΕΔ, τους συλλόγους γονέων Αθήνας να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.

Ο χώρος όπου θα γίνει η εκδήλωση απέχει περίπου 5 λεπτά από το σταθμό ΜΕΤΡΟ του Αγίου Αντωνίου και για την πρόσβαση εξυπηρετούν επίσης το τρόλεϊ της γραμμής 12 και το λεωφορείο της γραμμής Α13.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ