ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούνη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Oχι στην επιχείρηση αμαύρωσης του σοσιαλισμού στη Λετονία

Την παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας με την απαγόρευση της χρήσης της σημαίας, των εμβλημάτων, του ύμνου και των συμβόλων της πρώην Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Λετονίας, που αποφάσισε το Κοινοβούλιο της Λετονίας, καταδίκασε με γραπτή Ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Tούσσας. Στην παρέμβασή του επισήμανε τα εξής:

«Το Κοινοβούλιο της Λετονίας, συμμετέχοντας ενεργά στην αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ, με πρόσφατη απόφασή του απαγόρευσε τη χρήση της σημαίας, των εμβλημάτων, του ύμνου και των συμβόλων της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Λετονίας, του σφυροδρέπανου, του πεντάκτινου αστεριού κι οποιασδήποτε παραλλαγής τους, ποινικοποιώντας ουσιαστικά την ιδεολογική πολιτική δράση των κομμουνιστών, την ταξική πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Η απόφαση στοχεύει στη σπίλωση της συμβολής του σοσιαλισμού της ΕΣΣΔ στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, των εργαζομένων της Λετονίας και όλου του κόσμου. Αποτελεί προσβολή της μνήμης των εκατομμυρίων κομμουνιστών, αγωνιστών στη Λετονία και στις άλλες χώρες, που έπεσαν στις μάχες για τη συντριβή του φασιστικού - ναζιστικού άξονα. Η χυδαία, απαράδεκτη ταύτιση του σοσιαλισμού με τον φασισμό από το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου γίνεται με την παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας.

Στη Λετονία έχουν αποκατασταθεί οι πρώην ναζί και οι συνεργάτες τους, οι οποίοι ως τμήμα της αστικής τάξης πρωτοστατούν στην αντικομμουνιστική εκστρατεία, αξιοποιώντας και την κοινοτική χρηματοδότηση. Παράλληλα, ασκούνται απαράδεκτες πολιτικές, πολιτιστικές και άλλες κοινωνικές διακρίσεις και διώξεις σε βάρος δεκάδων χιλιάδων ρωσόφωνων και άλλων εργαζομένων της χώρας.

Η πάλη της εργατικής τάξης συνεχίζεται για τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας και την ενίσχυση της αντιμονοπωλιακής αντικαπιταλιστικής πάλης, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για να ανοίξει ο δρόμος για την εργατική - λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό, βασική προϋπόθεση για τη λαϊκή ευημερία και τη φιλία των λαών.

Καταδικάζει η Επιτροπή τις παραπάνω απαράδεκτες ενέργειες που εκτυλίσσονται στη Λετονία;».

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Γενική απεργία ενάντια στη λιτότητα

Χιλιάδες διαδήλωσαν στους δρόμους
Χιλιάδες διαδήλωσαν στους δρόμους
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Μαζικά ανταποκρίθηκαν χτες χιλιάδες Πορτογάλοι εργαζόμενοι στο κάλεσμα των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων της χώρας (CGTP και UGT) για 24ωρη απεργία απέναντι στα νέα σχέδια της κυβέρνησης για ακόμη περισσότερη λιτότητα που θα επιδεινώσει περαιτέρω το ήδη χαμηλό βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης.

Στις μεταφορές και την Υγεία σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής ενώ μικρότερη ήταν στον ιδιωτικό τομέα.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Λούις Μάρκες Γκούεδες, συνέστησε αντί για απεργίες «ακόμη περισσότερη δουλειά γιατί... αυτό χρειάζεται η χώρα». Ο ίδιος πρόσθεσε πως η κυβέρνηση παραμένει «αταλάντευτη» στην προώθηση της «στρατηγικής λιτότητας» συνιστώντας στον πορτογαλικό λαό «υπομονή» γιατί τάχα οι πολιτικές φτωχοποίησης θα «αποδώσουν» καρπούς «μακροπρόθεσμα»...

Στην Πορτογαλία σχεδιάζεται η απόλυση 50.000 σε σύνολο 583.000 υπαλλήλων, αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας σε 40 από 35, αύξηση των συνταξιοδοτικών εισφορών με παράλληλη μείωση των συντάξεων κ.ά. Επιπλέον, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσους Κοέλιο αναζητεί νέα μέτρα ύψους 3,4 δισ. ευρώ ως το Σεπτέμβρη, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα φουντώσουν περαιτέρω την ήδη άγρια φορολογία σε βάρος της εργατικής τάξης και τη λαίλαπα της ανεργίας, που επισήμως «τρέχει» με 17,8%.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Σειρά μέτρων, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, δήθεν για την καταπολέμηση της ανεργίας παρουσίασε στη Βουλή αργά την Τετάρτη, ο Ιταλός πρωθυπουργός με στόχο, όπως είπε, το επόμενο 18μηνο να βρουν δουλειά 200.000 νέοι μέχρι 29 χρόνων. Το Δημόσιο θα αναλάβει την κάλυψη του 1/3 των ασφαλιστικών εισφορών τους εφόσον πρόκειται για συμβάσεις αορίστου χρόνου. Περίπου 168 ευρώ θα διατεθούν στην επαγγελματική κατάρτιση των νέων χωρίς σπουδές, ενώ μέρος του κονδυλίου προορίζεται και για τους άνω των 50 χρόνων ανέργους.

ΝΤΑΚΑΡ.-- Στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και στην ίση μεταχείριση των πολιτών ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού με δεδομένη την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας σε 38 αφρικανικές χώρες εστίασε τις χτεσινές δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Σενεγάλη. Επόμενοι σταθμοί της αφρικανικής περιοδείας Ομπάμα είναι η Τανζανία και η Νότια Αφρική.

KAMΠEΡΑ.-- Πρωθυπουργός της Αυστραλίας ορκίστηκε χτες ο νέος ηγέτης των «Εργατικών» Κέβιν Ραντ που ανακτά το αξίωμα τρία χρόνια μετά την αποπομπή του από την αρχηγία του κόμματος από την προκάτοχό του Τζούλια Γκίλαρντ. Ο Ραντ δήλωσε ότι μπορεί οι πρόωρες γενικές εκλογές να μη διεξαχθούν τελικά στις 14 Σεπτέμβρη μιας που το Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν από τις 30 Αυγούστου έως τις 30 Νοέμβρη...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Δεκάδες μέλη του «Κινήματος Αυτοδιάθεσης» διέκοψαν χτες στη Βουλή τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας θεωρώντας ότι «εκχωρεί δικαιώματα» στη Σερβία. Η αστυνομία κατέστειλε τις διαμαρτυρίες και η συμφωνία επικυρώθηκε με 84 ψήφους υπέρ και μόλις τρεις κατά. Νωρίτερα, η Αίγυπτος έγινε η 100ή χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου.

ΡΩΣΙΑ
Στη Μόσχα παραμένει ο Σνόουντεν

ΜΟΣΧΑ - ΝΤΑΚΑΡ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο αεροδρόμιο της Μόσχας παρέμενε μέχρι και χτες, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο πρώην σύμβουλος της CIA Εντουαρντ Σνόουντεν, για τον οποίο η Ουάσιγκτον έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης, ακυρώνοντας το διαβατήριό του, με αφορμή τη διαρροή στοιχείων για τα μυστικά προγράμματα παρακολούθησης.

Ρώσοι αξιωματούχοι οι οποίοι δεν κατονομάζονται, θεωρούν ότι η λύση στην υπόθεση ενδεχομένως να είναι η χορήγηση ασύλου, προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν έχει δεχθεί επίσημο αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν έχει επικοινωνήσει και δεν προτίθεται να το κάνει με τους ομολόγους του σε Κίνα και Ρωσία για το ζήτημα του Ε. Σνόουντεν, επιχειρώντας να υποβαθμίσει την υπόθεση προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δε θα «διατάξουν την κατάρριψη αεροπλάνου που μεταφέρει έναν 29χρονο χάκερ».

Το Εκουαδόρ διέψευσε για ακόμα μία φορά ότι έχει ήδη εκδώσει ταξιδιωτικά έγγραφα για τον Ε. Σνόουντεν, παρά το ότι η αίτηση ασύλου έχει γίνει και βρίσκεται υπό εξέταση. H κυβέρνηση του Εκουαδόρ επίσης απάντησε στις απειλές των ΗΠΑ ότι θα περικόψουν τα έσοδα από δασμούς προς τη χώρα αν δώσει άσυλο στον πρώην πράκτορα. Δηκτικά σημείωσε ότι παραιτείται από το κονδύλι ύψους 23 δισ. δολαρίων τον χρόνο και το ...δωρίζει στις ΗΠΑ για να βελτιώσουν την εκπαίδευση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΚΙΝΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Στο επίκεντρο συμφωνίες ενέργειας και εμπορίου

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τετραήμερη επίσκεψη στην Κίνα ξεκίνησε χτες η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν Χίε, θέτοντας ως προτεραιότητες στην ατζέντα των διμερών συνομιλιών με την κινεζική ηγεσία την επανέναρξη των συνομιλιών για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, τον τερματισμό του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος αλλά και την ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Πεκίνου - Σεούλ, που μέσα στο 2012 εκτιμήθηκε πως ξεπέρασαν τα 255 δισ. δολάρια.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε η πρόεδρος Παρκ μετά τη συνάντησή της με τον Κινέζο ομόλογό της Σι Τζινπίνγκ υποστήριξε ότι αμφότερες οι πλευρές «θεωρούν απαράδεκτη την κατοχή πυρηνικών όπλων από τη ΛΔ Κορέας υπό οιεσδήποτε συνθήκες» και ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν στη «συνέχιση της στρατηγικής συνεργασίας με στόχο την αποπυρηνικοποίηση και τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Κορεατική Χερσόνησο».

Χτες υπογράφηκαν τουλάχιστον επτά συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της ενεργειακής συνεργασίας, εμπορίου και εφαρμογών της τεχνολογίας.

ΧΙΛΗ
Διαδηλώσεις και καταστολή στην Παιδεία

Μεγάλη διαδήλωση φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων πραγματοποιήθηκε χτες στο Σαντιάγκο με αιτήματα τόσο τη δημόσια, δωρεάν και ποιοτική παιδεία άλλα και την αξιοποίηση του πλούτου ειδικά από την εξαγωγή χαλκού, όπου η Χιλή είναι η πρώτη χώρα εξαγωγός στον κόσμο, για τη βελτίωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Στους δρόμους του Σαντιάγο βγήκαν πάνω από 100 χιλιάδες φοιτητές - μαθητές και μαζί τους και δάσκαλοι, μεταλλωρύχοι και λιμενεργάτες.

Η αστυνομία αξιοποιώντας και τη δράση προβοκατόρων προχώρησε σε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τη διαδήλωση, ενώ επίσης επέμβηκε σε πολλά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να τερματίσει καταλήψεις μαθητών. Οι μαθητές με αποφάσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων προχώρησαν σε καταλήψεις για να προβάλλουν τα αιτήματά τους, και να καταγγείλουν την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης αφού το 64% από όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης ανήκει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και την εκκλησία. Ειδικά στα πανεπιστήμια μια λαϊκή οικογένεια είναι σχεδόν απίθανο να μπορέσει να σπουδάσει τα παιδιά της, με τα υπέρογκα δίδακτρα.

Η αντιδραστική κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα δικαιολόγησε την επέμβαση με το πρόσχημα ότι οι καταλήψεις θα παρεμπόδιζαν τη διενέργεια των λεγόμενων προκριματικών εκλογών για την επιλογή των υποψηφίων προέδρων των εκλογικών συνασπισμών για τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 13 Νοέμβρη φέτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ