ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
Ανταγωνισμός πίσω από τις αντιδράσεις για τις παρακολουθήσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντείνονται οι αντιδράσεις στην Ευρώπη με πρόσχημα τις νεότερες αποκαλύψεις από τον Αμερικανό πράκτορα Εντουαρντ Σνόουντεν ότι παρακολουθούνται συστηματικά και μαζικά από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες όλες οι τηλεπικοινωνίες σύμμαχων χωρών τους, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, αλλά και η ΕΕ, σε πρεσβείες, άλλες διπλωματικές αποστολές και όχι μόνο. Ωστόσο, είναι φανερό πως η υπόθεση λειτουργεί περισσότερο ως αφορμή, πίσω από την οποία κρύβονται άλλες, έντονες ενδοϊμπεριαλιστικές διαφορές που στο συγκεκριμένο σημείο καμπής φαίνεται δύσκολο να συγκαλυφθούν...

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, απαίτησε χτες «να σταματήσουν άμεσα» οι παρακολουθήσεις σε βάρος σύμμαχων χωρών με τις ΗΠΑ υπαινισσόμενος εμμέσως πλην σαφώς πως το ζήτημα θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για τη μεσοπρόθεσμη επίτευξη μίας συμφωνίας «ελευθέρου εμπορίου» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.

Ο Στέφεν Σέιμπερτ, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την παρακολούθηση από φίλους, σημειώνοντας ότι «δεν βρισκόμαστε πλέον στον Ψυχρό Πόλεμο». Ανήγγειλε δε την έναρξη έρευνας για αναθεώρηση του γενικότερου δικτύου ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών των γερμανικών αρχών.

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, μίλησε για «τεράστιο σκάνδαλο», η Κάθριν Αστον ζήτησε «όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις» από τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Μπαρόζο, τη διενέργεια ελέγχου σε όλο το φάσμα τηλεπικοινωνιών της ΕΕ.

Μπροστά σε όλα αυτά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, από την Τανζανία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα εκφράζοντας απορία για τις αντιδράσεις όσων εκπλήσσονται σχετικά με τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών μεταξύ χωρών, λέγοντας ότι είναι «συνηθισμένες», «όλοι παρακολουθούν όλους» και ότι σε κάθε περίπτωση η Ουάσιγκτον θα παράσχει στους συμμάχους «όλες τις πληροφορίες» για τις νεότερες αποκαλύψεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις των γραφείων της ΕΕ σε Ουάσιγκτον, Ν. Υόρκη και Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον είχε «διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου» με τη Μόσχα προκειμένου να «απομακρυνθεί από το αεροδρόμιο της Μόσχας» ο πρώην σύμβουλος της CIA Ε. Σνόουντεν ώστε να μεταβεί στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί.

Λίγη ώρα πριν τις δηλώσεις Ομπάμα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, από τη Μόσχα ζήτησε από τον Σνόουντεν να σταματήσει τις αποκαλύψεις εάν θέλει να πάρει άσυλο από τη Ρωσία. Ο Πούτιν υπαινίχθηκε ότι αυτό είναι δύσκολο για τον Σνόουντεν, που, όπως είπε, «φαίνεται να μην το θέλει». Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι ο Σνόουντεν θεωρεί εαυτόν «νέο αντιφρονούντα» και τον παρομοίασε με τον Αντρέι Σαχάροφ. Ωστόσο, αρνήθηκε ότι ο Σνόουντεν δουλεύει για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ή ότι οι τελευταίες τον έχουν ανακρίνει. Μάλιστα, επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να τον στείλει πίσω στις ΗΠΑ...

Αργότερα χτες βράδυ ανακοινώθηκε ότι ο Σνόουντεν ζήτησε άσυλο από σειρά χωρών που μαζί με τη Ρωσία φτάνουν τις 15.

Το Σαββατοκύριακο το γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» έκανε νεότερες αποκαλύψεις πάνω στις παρακολουθήσεις της αμερικανικής «Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας» (NSA) σε βάρος των γραφείων της ΕΕ και σύμμαχων χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία, σημειώνοντας ότι οι πιο εκτενείς παρακολουθήσεις γίνονταν κυρίως σε βάρος του Βερολίνου.

Την Κυριακή δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» είχε κατάλογο με 38 πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές που παρακολουθούνται, μεταξύ των οποίων και αυτές των Ελλάδας, Τουρκίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ινδίας, Ιαπωνίας, Μεξικού, Νότιας Κορέας. Ιδιαίτερα όσον αφορά στην Ελλάδα, η επιχείρηση παρακολούθησης της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στον ΟΗΕ αποκαλούνταν «Πάουελ» και η παρακολούθηση της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον «Κλοντάικ».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Μπίζνες κόντρα στους ανταγωνιστές

Από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Τζ. Ζούμα
Από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Τζ. Ζούμα
KEΪΠ ΤΑΟΥΝ - ΝΤΟΝΤΟΜΑ.--

Σε μία προσπάθεια να ανακόψει - έστω και τώρα...- την υπερδραστήρια οικονομική, πολιτική και εμπορική παρουσία της Κίνας στην υποσαχάρεια Αφρική, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο από το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, όπου πραγματοποιεί αφρικανική περιοδεία, το πενταετές πρόγραμμα «Power Africa» ύψους περίπου 7 δισ. δολαρίων. Υποτιθέμενος στόχος; Ο διπλασιασμός της πρόσβασης των Αφρικανών στην ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, απώτερος σκοπός θεωρείται η μεγαλύτερη διείσδυση των αμερικανικών εταιρειών ενέργειας στις αγορές της λεγόμενης «Μαύρης Ηπείρου» αφού μεταξύ των εταιρειών που θα παίξουν κεντρικό ρόλο στο στήσιμο αυτού του προγράμματος είναι μεταξύ άλλων κολοσσοί όπως η «General Electric» και η «Sympion Power».

Επειδή όμως η προώθηση των αμερικανικών οικονομικών συμφερόντων στην Αφρική πάει χέρι χέρι με την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας και ισχύος στην περιοχή, ο πρόεδρος Ομπάμα μιλώντας σε πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν προσπάθησε να ωραιοποιήσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αφρική που τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο ορατή με κορυφαία την προ ετών δημιουργία της διοίκησης του Αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM). Επιχείρησε ακόμη να υποβαθμίσει την παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Αφρική λέγοντας πως βρίσκονται εκεί για να βοηθήσουν «εφόσον... οι αφρικανικές χώρες είναι έτοιμες να ηγηθούν... και οι ΗΠΑ να ακολουθήσουν». Σε επόμενο σημείο σημείωσε πως όσο η ήπειρος δοκιμάζεται από τους πολέμους δεν θα μπορεί να στεριώσουν η δημοκρατία και οι ευκαιρίες για «ανάπτυξη».

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Νότια Αφρική, ο Ομπάμα δε συναντήθηκε με τον βαριά νοσούντα πρώην πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα αλλά με μέλη της οικογένειάς του. Φρόντισε ωστόσο να εκμεταλλευτεί φωτογραφικά στο έπακρον τη μετάβασή του στις φυλακές του Νησιού Ρόμπεν, όπου είχε περάσει 28 χρόνια από τη ζωή του ο ζωντανός θρύλος του αγώνα κατά του ρατσιστικού καθεστώτος Απαρτχάιντ...

Χτες ο Ομπάμα μετέβη στην Τανζανία που είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του στην Αφρική, επιδιώκοντας να ανακοινώσει μεταξύ άλλων και ένα νέο σχήμα εμπορικής συνεργασίας κυρίως με ανατολικοαφρικανικές χώρες όπως το Μπουρούντι, η Κένυα, η Ρουάντα, η Τανζανία, η Ουγκάντα στοχεύοντας σε μία νέα, αναπτυσσόμενη αγορά 130.000.000 ανθρώπων...

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες το απόγευμα με τον Τανζανό ομόλογό του Τζακάγια Κικοουέτε ο Ομπάμα μίλησε για μία «νέα εποχή» στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Αφρική, ενώ συνοδευόταν (σύμφωνα με ανταπόκριση του «Ασοσιέιτεντ Πρες») από πολλές εκατοντάδες αξιωματούχους και κυρίως επιχειρηματίες και μεγαλοστελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του Ομπάμα στην Αφρική ανακοινώθηκε η υπογραφή αμερικανικού προεδρικού διατάγματος με στόχο την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ειδών άγριων ζώων (ελεφαντοστό, κέρατα ρινόκερου κλπ) και πρόγραμμα ύψους 10.000.000 δολαρίων για την εκπαίδευση των αφρικανικών αρχών αναφορικά με την πάταξη του λαθρεμπορίου και της κακοποίησης αγρίων ζώων.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Παρατείνεται η αγωνία για τον Μαντέλα

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Πρετόρια από τις 8 Ιούνη ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα.

Στο πλευρό του 94χρονου πρώην ηγέτη παραμένουν στενά συγγενικά πρόσωπα, αξιωματούχοι της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης και του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) αλλά και ο νοτιοαφρικανικός λαός που με μυριάδες εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις υποστήριξης φανερώνει συναισθήματα βαθιάς αφοσίωσης και αγάπης στο ζωντανό θρύλο του αγώνα κατά του ρατσιστικού καθεστώτος Απαρτχάιντ.

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα κάλεσε πάντως χτες όλους τους Νοτιοαφρικανούς να αρχίσουν τα σχέδια για το γιορτασμό των γενεθλίων του πρώην ηγέτη στις 18 Ιούλη σημειώνοντας ότι «όλοι πρέπει να μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό για την ανθρωπότητα εκείνη τη μέρα, προς τιμήν του πρώην προέδρου μας».

ΗΠΑ
19 πυροσβέστες νεκροί στην Αριζόνα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μία ξαφνική αλλαγή στη φορά πνοής ισχυρών ανέμων στις παρυφές του λόφου Γιαρνέλ στην Αριζόνα των ΗΠΑ δημιούργησε, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το απόγευμα της Κυριακής παγίδα θανάτου για 19 πυροσβέστες που συμμετείχαν στην κατάσβεση μεγάλης πυρκαγιάς η οποία έκαιγε το τελευταίο τριήμερο υπό συνθήκες παρατεταμένης ξηρασίας και με θερμοκρασίες που κυμαίνονταν επί μέρες στους 54 βαθμούς Κελσίου!

Ο θάνατος των 19 πυροσβεστών στο Γιαρνέλ της Αριζόνα προκάλεσε, εκτός από θλίψη, κατάπληξη και καθώς επρόκειτο για πολύ έμπειρο προσωπικό ειδικών πυροσβεστικών δυνάμεων που τις τελευταίες βδομάδες είχε κληθεί να συνεισφέρει στη μάχη με τις φλόγες ανεξέλεγκτων πυρκαγιών που μαίνονταν στο Νέο Μεξικό και στο Πρέσκοτ...

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, από την Τανζανία όπου βρισκόταν, εξέφρασε χτες «βαθιά θλίψη» για τον άδικο χαμό των πυροσβεστών στην Αριζόνα, ανακοινώνοντας τη διενέργεια έρευνας για τις ακριβείς συνθήκες του τραγικού συμβάντος.

Οι πυρκαγιές στην Αριζόνα έχουν προκαλέσει ολικές και μερικές καταστροφές σε τουλάχιστον 200 κατοικίες και έχουν οδηγήσει στην αναγκαστική εκκένωση εκατοντάδων σπιτιών για προληπτικούς λόγους.

Το προχτεσινό δυστύχημα με θύματα πυροσβέστες στην Αριζόνα είναι το τρίτο πιο θανατηφόρο πλήγμα για τις αμερικανικές πυροσβεστικές υπηρεσίες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη το 2011 με συνέπεια το θάνατο 343 πυροσβεστών και τις φωτιές στο Γκρίφιθ Παρκ του Λος Αντζελες το 1933 με αποτέλεσμα το θάνατο 29 ατόμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ