Τρίτη 2 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Μπίζνες κόντρα στους ανταγωνιστές

Από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Τζ. Ζούμα
Από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Τζ. Ζούμα
KEΪΠ ΤΑΟΥΝ - ΝΤΟΝΤΟΜΑ.--

Σε μία προσπάθεια να ανακόψει - έστω και τώρα...- την υπερδραστήρια οικονομική, πολιτική και εμπορική παρουσία της Κίνας στην υποσαχάρεια Αφρική, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο από το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, όπου πραγματοποιεί αφρικανική περιοδεία, το πενταετές πρόγραμμα «Power Africa» ύψους περίπου 7 δισ. δολαρίων. Υποτιθέμενος στόχος; Ο διπλασιασμός της πρόσβασης των Αφρικανών στην ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, απώτερος σκοπός θεωρείται η μεγαλύτερη διείσδυση των αμερικανικών εταιρειών ενέργειας στις αγορές της λεγόμενης «Μαύρης Ηπείρου» αφού μεταξύ των εταιρειών που θα παίξουν κεντρικό ρόλο στο στήσιμο αυτού του προγράμματος είναι μεταξύ άλλων κολοσσοί όπως η «General Electric» και η «Sympion Power».

Επειδή όμως η προώθηση των αμερικανικών οικονομικών συμφερόντων στην Αφρική πάει χέρι χέρι με την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας και ισχύος στην περιοχή, ο πρόεδρος Ομπάμα μιλώντας σε πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν προσπάθησε να ωραιοποιήσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αφρική που τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο ορατή με κορυφαία την προ ετών δημιουργία της διοίκησης του Αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM). Επιχείρησε ακόμη να υποβαθμίσει την παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Αφρική λέγοντας πως βρίσκονται εκεί για να βοηθήσουν «εφόσον... οι αφρικανικές χώρες είναι έτοιμες να ηγηθούν... και οι ΗΠΑ να ακολουθήσουν». Σε επόμενο σημείο σημείωσε πως όσο η ήπειρος δοκιμάζεται από τους πολέμους δεν θα μπορεί να στεριώσουν η δημοκρατία και οι ευκαιρίες για «ανάπτυξη».

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Νότια Αφρική, ο Ομπάμα δε συναντήθηκε με τον βαριά νοσούντα πρώην πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα αλλά με μέλη της οικογένειάς του. Φρόντισε ωστόσο να εκμεταλλευτεί φωτογραφικά στο έπακρον τη μετάβασή του στις φυλακές του Νησιού Ρόμπεν, όπου είχε περάσει 28 χρόνια από τη ζωή του ο ζωντανός θρύλος του αγώνα κατά του ρατσιστικού καθεστώτος Απαρτχάιντ...

Χτες ο Ομπάμα μετέβη στην Τανζανία που είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του στην Αφρική, επιδιώκοντας να ανακοινώσει μεταξύ άλλων και ένα νέο σχήμα εμπορικής συνεργασίας κυρίως με ανατολικοαφρικανικές χώρες όπως το Μπουρούντι, η Κένυα, η Ρουάντα, η Τανζανία, η Ουγκάντα στοχεύοντας σε μία νέα, αναπτυσσόμενη αγορά 130.000.000 ανθρώπων...

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες το απόγευμα με τον Τανζανό ομόλογό του Τζακάγια Κικοουέτε ο Ομπάμα μίλησε για μία «νέα εποχή» στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Αφρική, ενώ συνοδευόταν (σύμφωνα με ανταπόκριση του «Ασοσιέιτεντ Πρες») από πολλές εκατοντάδες αξιωματούχους και κυρίως επιχειρηματίες και μεγαλοστελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του Ομπάμα στην Αφρική ανακοινώθηκε η υπογραφή αμερικανικού προεδρικού διατάγματος με στόχο την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ειδών άγριων ζώων (ελεφαντοστό, κέρατα ρινόκερου κλπ) και πρόγραμμα ύψους 10.000.000 δολαρίων για την εκπαίδευση των αφρικανικών αρχών αναφορικά με την πάταξη του λαθρεμπορίου και της κακοποίησης αγρίων ζώων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ