Τρίτη 2 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις παρά την κρατική βία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεχίστηκαν όλο το Σαββατοκύριακο σε Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα και άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην κρατική βία και καταστολή που έχει ως τώρα προκαλέσει το θάνατο τριών νεαρών διαδηλωτών και την απαγόρευση διαδηλώσεων σε κεντρικές πλατείες αστικών κέντρων της χώρας.

Μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης με τη συμμετοχή πολλών δεκάδων χιλιάδων, που βροντοφώναξαν συνθήματα υπέρ της κατάργησης της απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Συνθήματα ακούστηκαν και στη μνήμη του 27χρονου εργάτη Ετχέμ Σαρισουλούκ που δολοφονήθηκε από αστυνομικό την περασμένη Παρασκευή από τα πυρά των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στο Lice του Ντιγιαρμπακίρ.

Η δολοφονία επίσης Κούρδου διαδηλωτή την περασμένη Παρασκευή στο Ντιγιαρμπακίρ προκάλεσε συγκρούσεις Κούρδων διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ σε άλλες πέντε τουρκικές πόλεις πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις σε μια προσπάθεια να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση Ερντογάν, στην κατεύθυνση επίλυσης του Κουρδικού. Στην Αγκυρα η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει παρόμοια συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντονης λαϊκής δυσαρέσκειας έναντι της πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου προτίμησε να ασχοληθεί με τις προοπτικές ένταξης της Αγκυρας στην ΕΕ λέγοντας στο γερμανικό περιοδικό «Φόκους» ότι η ενταξιακή διαδικασία για την Τουρκία είναι «αναπότρεπτη» γιατί η χώρα «διαθέτει τις απαραίτητες δομές όπως ένα κράτος δικαίου και συμμετοχική δημοκρατία».

Στα θετικά των εξελίξεων στην Τουρκία είναι οι μαζικές συσκέψεις που πραγματοποίησε το ΚΚ Τουρκίας το Σαββατοκύριακο σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα - και έπονται σε άλλες πόλεις - με εκατοντάδες εργαζόμενους και νέους που έκαναν το βήμα στη διάρκεια των κινητοποιήσεων να ενταχθούν στο Κόμμα και να συνεχίσουν τον αγώνα με στόχο τη σοσιαλιστική Τουρκία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υψηλοί τόνοι απέναντι στην Ευρώπη (2016-11-08 00:00:00.0)
Δολοφονήθηκε Κούρδος πρόεδρος δικηγορικού συλλόγου (2015-12-01 00:00:00.0)
Νέο κύμα συλλήψεων (2009-12-29 00:00:00.0)
Καταστολή διαδηλώσεων μετά την απαγόρευση του DTP (2009-12-15 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις ενάντια στη Ράις (2006-04-27 00:00:00.0)
Ανατροπή των αρχικών σχεδίων (2003-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ