Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέο κύμα συλλήψεων

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Επιχείρηση - σκούπα πραγματοποίησε η τουρκική αστυνομία εναντίον στελεχών του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας, που τέθηκε εκτός νόμου από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Συνελήφθησαν περισσότεροι από 40 Κούρδοι, πολλοί εκ των οποίων ήταν στελέχη και μέλη του DTP, στο Ντιγιάρμπακιρ. Αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν παράλληλα και σε 11 ακόμα επαρχίες της Τουρκίας, με 31 ακόμα συλλήψεις, μεταξύ των οποίων και οκτώ δήμαρχοι. Στόχος της αστυνομίας όπως διέρρευσε ήταν να «εξαρθρωθούν παρακλάδια του ΡΚΚ», που συμμετείχαν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στο εκτός νόμου πλέον DTP.

Δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ απήγγειλε κατηγορίες στους 23 Κούρδους αξιωματούχους για «σχέσεις με αντάρτες» με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη φυλακή.

Την Παρασκευή συνελήφθησαν ακόμα οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατηγορούμενοι για συνωμοσία ενός αντιπροέδρου της κυβέρνησης και αναμένεται η παραπομπή τους σε δίκη, με τη φημολογία να θέλει αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ «κεμαλικών» και οπαδών του ΑΚΡ. Μετά και τις τελευταίες συλλήψεις στελεχών του στρατού ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον επικεφαλής του στρατού Ιλκέρ Μπασμπούγ, χωρίς να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των επαφών τους.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο το κουρδικό όσο και οι πολιτικές διαφορές στην Τουρκία χρησιμοποιούνται και αξιοποιούνται για τη δημιουργία τεχνητών εντάσεων με στόχο τον αποπροσαντολισμό του λαού και την επιβολή συγκεκριμένων σχεδίων της εκάστοτε κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ