Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αποκλεισμένη η Γάζα, ένα χρόνο μετά την εισβολή

Νέα επέκταση των εποικισμών στην ανατολική Ιερουσαλήμ ενέκρινε η ισραηλινή κυβέρνηση

Από τις διαδηλώσεις στη Γάζα ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, ένα χρόνο μετά την εισβολή
Από τις διαδηλώσεις στη Γάζα ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, ένα χρόνο μετά την εισβολή
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ.--

Με εκδηλώσεις που θα κρατήσουν 23 μέρες, όσες κράτησε και η ισραηλινή αιματηρή εισβολή, οι αρχές της «Χαμάς» σκοπεύουν, όπως δήλωναν, «να δείξουν σε όλη την ανθρωπότητα τη σφαγή που συντελέστηκε πέρυσι από τον ισραηλινό στρατό». Οι σειρήνες φέτος ήχησαν την ώρα των πρώτων επιδρομών στις 27 του Δεκέμβρη.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 1.450 Παλαιστίνιοι και 13 Ισραηλινοί νεκροί, χιλιάδες τραυματίες, οι περισσότεροι με μόνιμες αναπηρίες (225 νεκροί μόνο το πρώτο 24ωρο), 3.500 σπίτια ισοπεδωμένα, 56.000 σπίτια με σοβαρές ζημιές, 700 επιχειρήσεις κατεστραμμένες, 18 σχολεία (συμπεριλαμβανομένων αυτών του ΟΗΕ), κατεστραμμένα, καθώς και όλες οι θεμελιώδεις υποδομές. Μέχρι σήμερα, δεν έχει επιτραπεί η είσοδος παρά μόνο σε 41 φορτηγά με οικοδομικά υλικά, κάτι που πρακτικώς σημαίνει ότι δεν έχει ανοικοδομηθεί τίποτε, ούτε το υδροδοτικό και αποχετευτικό δίκτυο.

Με το σταγονόμετρο εισέρχεται και η ανθρωπιστική βοήθεια ακόμη και από τη μεθόριο με την Αίγυπτο, παρά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες. Πλέον πρόσφατο παράδειγμα; Η αιγυπτιακή κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο από το έδαφός της στη Λωρίδα σε δύο ομάδες ακτιβιστών: Στο κομβόι 150 φορτηγών με ανθρωπιστικό υλικό και 400 ακτιβιστών, του οποίου επικεφαλής έχει τεθεί ο Βρετανός βουλευτής Τζορτζ Γκάλογουεϊ (το οποίο μετά από τουρκική διαμεσολάβηση θα προσπαθήσει να προσεγγίσει τη Γάζα διά θαλάσσης από το συριακό λιμάνι Λατάκεια), και στους 1.300 ακτιβιστές του «Free Gaza Movement», που παραμένουν στο Κάιρο πιέζοντας για άδεια εισόδου, από τη Ράφα, στη Λωρίδα.

Επιδρομές και εποικισμοί

Επιμένει προκλητικά η κυβέρνηση Νετανιάχου. Χτες, μόλις, και ενώ το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Καντίμα» απέρριπτε τη νέα πρόταση συγκυβέρνησης που απηύθυνε ο Νετανιάχου, ανακοινώθηκε η έναρξη οικοδόμησης 700 νέων κατοικιών σε εποικισμούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Αμεση ήταν η αντίδραση των Παλαιστινίων, με τον Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, σύμβουλο του Προέδρου Αμπάς, να υπογραμμίζει ότι η δολοφονία έξι Παλαιστινίων την παραμονή των Χριστουγέννων σε ισραηλινές επιδρομές στη Δ. Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, σε συνδυασμό με τη συνέχιση του εποικισμού, αποδεικνύει ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει ειρήνη.

Να «σταματήσει άμεσα» η ανέγερση νέων κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ ζήτησε ο Λευκός Οίκος εκφράζοντας την «αντίθεσή του σε τέτοιες κινήσεις, που εμποδίζουν τις προσπάθειες αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας». Για «παράνομη απόφαση» έκανε λόγο η ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ