Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΗΦΙΣΜΑ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
Κατά της καταδίκης των ενεργειών δικαίωσης του ναζισμού ψήφισαν οι ΗΠΑ

Απείχαν όλες οι χώρες της ΕΕ

Από παρέλαση των πρώην μελών των φασιστικών SS που συνεργάστηκαν με τους Ναζί στη Λετονία

Associated Press

Από παρέλαση των πρώην μελών των φασιστικών SS που συνεργάστηκαν με τους Ναζί στη Λετονία
Λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων (στις 18 Δεκέμβρη) κατατέθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο καταδικάζεται η επιχείρηση δικαίωσης του ναζισμού, που ακολουθείται σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ άλλων με την ηρωοποίηση όσων συμμετείχαν στις φασιστικές λεγεώνες «Βάφεν SS» στις χώρες της Βαλτικής, καθώς και με τη βεβήλωση των αντιφασιστικών μνημείων. Υπέρ του ψηφίσματος τάχτηκαν 127 αντιπροσωπείες, ενώ κατά την ψηφοφορία απείχαν απ' αυτήν 54 χώρες και κατά του ψηφίσματος τάχτηκαν μόνο οι ΗΠΑ.

Το σχέδιο ψηφίσματος είχε συνταχθεί με πρωτοβουλία της Ρωσίας και το συνυπέγραφαν 25 χώρες. Μεταξύ αυτών, βρισκόταν η Λευκορωσία, το Καζαχστάν, η Κιργιζία, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα, η Βολιβία, η Νότια Αφρική, η Αγκόλα κ.ά.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Ρωσίας αναφέρεται πως «προκαλεί άκρα αμηχανία και λύπη το γεγονός πως κατά του ψηφίσματος, το οποίο υποστήριξε η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών - μελών του ΟΗΕ, τάχτηκαν οι ΗΠΑ, ενώ μερικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών - μελών της ΕΕ, απείχαν απ' την ψηφοφορία».

Στην ανακοίνωση, επίσης, υπογραμμίζεται πως οι αντιπροσωπείες της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας, χωρών που πολέμησαν μέσα από τις γραμμές του Κόκκινου Στρατού κατά του φασισμού, απείχαν απ' την ψηφοφορία. «Και η στάση αυτών των χωρών δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τον ηρωισμό των στρατιωτών που αγωνίστηκαν κατά του ναζισμού στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το ψήφισμα καλεί τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ να πάρουν μέτρα κατά της ηρωοποίησης του ναζισμού και όσων συνεργάστηκαν μ' αυτόν, καθώς και κατά της καταστροφής και της βεβήλωσης των αντιφασιστικών μνημείων.

Να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ αιτιολόγησαν την αρνητική ψήφο τους με την ανάγκη «διαφύλαξης της ελευθερίας της διατύπωσης της γνώμης», ενώ το ψήφισμα εγκρίθηκε λίγες ώρες πριν η φιλο-αμερικάνικη ηγεσία της Γεωργίας ανατινάξει το αντιφασιστικό μνημείο στην πόλη Κουταΐσι.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ