Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Αιματηρές συγκρούσεις

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις, που κατέληξαν σε αιματηρές συγκρούσεις
Από τις χτεσινές διαδηλώσεις, που κατέληξαν σε αιματηρές συγκρούσεις
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Εκρυθμη παραμένει σε μεγάλο βαθμό η κατάσταση σε αρκετές μεγάλες πόλεις του Ιράν, όπου διαστάσεις ανοιχτής αντιπαράθεσης τείνουν να λάβουν οι συγκρούσεις οπαδών της λεγόμενης «μεταρρυθμιστικής» αντιπολίτευσης με άνδρες των αστυνομικών δυνάμεων και των παραστρατιωτικών σωμάτων των «Φρουρών της Επανάστασης» και των «Μπασίτζ» (μηχανοκίνητων τμημάτων). Με αφορμή τις τελετές για τον εορτασμό της μεγαλύτερης σιιτικής γιορτής, της Ασούρα, που γίνονται κυρίως σε ανοιχτό χώρο, καθώς και τις τελετές που διοργανώθηκαν στη μνήμη του Μεγάλου Αγιατολάχ Μονταζερί, σφοδρού επικριτή του νυν πνευματικού ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Χαμενεΐ και του Προέδρου Αχμαντινετζάντ, οι οπαδοί της αντιπολίτευσης βρήκαν ευκαιρία να κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες τους.

Σε όλο αυτό το κλίμα δεν αποκλείεται και η δράση προβοκατόρων και υπηρεσιών των ιμπεριαλιστικών χωρών, ενώ ταυτόχρονα στο επίκεντρο έρχεται η συνολική λαϊκή δυσφορία για την κυβέρνηση Αχμαντινετζάτ και το σκληρό θεοκρατικό καθεστώς, Ωστόσο το κύριο είναι η απουσία οργανωμένης λαϊκής αντίδρασης, που θα αναδεικνύει τη σύγκρουση με το καπιταλιστικό σύστημα που έχει θρησκευτικό επικάλυμμα.

Οι ιρανικές αρχές έχουν απαγορεύσει την κάλυψη των γεγονότων από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ενώ τα τελευταία 24ωρα σοβαρά προβλήματα παρουσιάζει η λειτουργία του διαδικτύου. Με βάση τα ελάχιστα στοιχεία που δίνει η λεγόμενη «μεταρρυθμιστική» αντιπολίτευση, οι συγκρούσεις είναι σφοδρές στις πόλεις Ταμπρίζ, Ισφαχάν, Ζαντζιάντ και Τεχεράνη. Συνολικά, εκτιμάται ότι έχουν γίνει 300 συλλήψεις (μεταξύ αυτών και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ιμπραχίμ Γιαζντί) και έχουν τραυματιστεί δεκάδες διαδηλωτές.

Επισήμως, η ιρανική τηλεόραση μίλησε για οκτώ νεκρούς διαδηλωτές. Στη συνέχεια, ανέβασε, όπως μετέδιδαν αραβικά δίκτυα, τον αριθμό των νεκρών σε 15, χαρακτηρίζοντας τους 10 «μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που στρέφονται κατά της ισλαμικής επανάστασης». Το βέβαιο είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν αληθινά πυρά και ότι νεκρός έπεσε και ο 35χρονος Σαγιάντ Αλί Μουσαβί, ανιψιός του Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, ενός από τους ηγέτες του «μεταρρυθμιστικού» ρεύματος.

Η οικογένειά του καταγγέλλει ότι η σορός του χάθηκε από το νεκροτομείο χωρίς κανείς να δίνει πληροφορίες για το πού βρίσκεται.Ο έτερος ηγέτης των «μεταρρυθμιστών» Μεχντί Καρουμπί παρομοίασε τη στάση των αρχών απέναντι στους διαδηλωτές με εκείνη των δυνάμεων του Σάχη απέναντι στους τότε αντικαθεστωτικούς.

Τη βαθιά τους ανησυχία έχουν εκφράσει η Ουάσιγκτον, το Παρίσι, το Βερολίνο, η Μόσχα, το Λονδίνο, το Οσλο, η ΕΕ και άλλες ηγεσίες, καλώντας τις ιρανικές αρχές να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση της βίας και ν' αποφύγουν «βάναυσες συμπεριφορές», ωστόσο είναι εμφανής η προσπάθεια αξιοποίησης των γεγονότων απο τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αργά το βράδυ, ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι βρίσκεται «δίπλα στους διαδηλωτές», ζήτησε την «απελευθέρωση των συλληφθέντων», αλλά συμπλήρωσε ότι τα τεκταινόμενα αφορούν «το Ιράν και καμία άλλη χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ