Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι αεροπορικές επιδρομές

ΣΑΝΑ'Α.-

Με «εκδίκηση» για τις αεροπορικές επιδρομές κατά μελών της στην Υεμένη στις 17 Δεκέμβρη απειλεί η «αλ Κάιντα», με ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε σε ισλαμιστικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο στις 20 Δεκέμβρη. Τέσσερις μέρες αργότερα, την παραμονή των Χριστουγέννων, πραγματοποιήθηκαν νέες αεροπορικές επιδρομές. Η «αλ Κάιντα» δεν έχει σχολιάσει αυτό το δεύτερο κύμα. Υποστηρίζει, όμως, ότι στις πρώτες επιθέσεις συμμετείχαν και αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.

Αν και οι υεμενίτικες αρχές υποστηρίζουν ότι συνολικά έχουν σκοτωθεί περίπου 84 ένοπλοι της «αλ Κάιντα», έχουν τραυματιστεί πολλοί περισσότεροι και συλληφθεί τουλάχιστον 17, η οργάνωση, στην ανακοίνωσή της, επιμένει ότι τα θύματα ήταν άμαχοι. Οι υεμενίτικες αρχές υποστηρίζουν, επίσης, ότι κατά την επιδρομή της παραμονής των Χριστουγέννων, στην περιοχή Ουάντι Ράφαντ της κεντρικής επαρχίας Σάμπουα, 650 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σάνα'α, βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση στελεχών της «αλ Κάιντα», όπου συμμετείχαν Σαουδάραβες και Ιρανοί υπήκοοι, ισχυρισμός που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από καμία άλλη πηγή. Χθες, ανακοινώθηκαν 29 νέες συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή στην «αλ Κάιντα», σε διάφορα σημεία της χώρας.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και σιιτών ενόπλων Χούθι, στη βόρεια Υεμένη. Εκπρόσωπος του στρατού υποστήριξε ότι, με βάση τα στοιχεία, στις τελευταίες μάχες τραυματίστηκε θανάσιμα ο επικεφαλής των ενόπλων, Αμπντέλ Μάλικ αλ Χούθι, πληροφορία που οι σιίτες ένοπλοι δεν επιβεβαιώνουν, ούτε διαψεύδουν προς το παρόν. Αν όντως ισχύει η πληροφορία, τότε η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω, καθώς ο συγκεκριμένος φέρεται να είχε συμφωνήσει, πριν μερικά 24ωρα, σε εκεχειρία με την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ