Τρίτη 2 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΛΔΑΒΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΥΠΕΡΔΝΕΙΣΤΕΡΙΑ
Ρουμανικά στρατεύματα στη Μολδαβία σε περίπτωση συγκρούσεων

Μια ακόμη περιοχή, όπου τα τελευταία χρόνια συνεχίζεται μια «έρπουσα αντιπαράθεση», δεν αποκλείεται να γνωρίσει το επόμενο διάστημα μια νέα φάση όξυνσης. Λόγος γίνεται για την Υπερδνειστερία, με πληθυσμό μισό εκατομμύριο, η οποία έχει αποσχιστεί από τη Μολδαβία.

Στις 27 Ιούνη το Κοινοβούλιο της Μολδαβίας επικύρωσε τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρουμανία, που προβλέπει την είσοδο στη χώρα ρουμανικών στρατευμάτων, σε περίπτωση πολέμου με την Υπερδνειστερία. Νωρίτερα η Μολδαβία είχε προχωρήσει στην υπογραφή και συμφωνίας που προβλέπει την είσοδο ρουμανικών δυνάμεων αστυνομικής καταστολής, σε περίπτωση «μαζικών ταραχών» στη Μολδαβία.

Το ζήτημα περιπλέκεται από ορισμένους ακόμη παράγοντες, όπως ότι η Μολδαβία δεν έχει αναγνωρίσει την «ανεξαρτησία» που έχει κηρύξει η Υπερδνειστερία. Επίσης, στην Υπερδνειστερία βρίσκονται ρωσικές στρατιωτικές «ειρηνευτικές δυνάμεις», ενώ η Μολδαβία είναι πλέον χώρα του ΝΑΤΟ.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το ότι οι συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις, που βρίσκονται στην κυβέρνηση της Μολδαβίας, προχώρησαν στις συγκεκριμένες «αμυντικές» συμφωνίες με τη Ρουμανία, παρότι μεταξύ των δύο χωρών ακόμη δεν έχει επικυρωθεί η συμφωνία καθορισμού των συνόρων, αφού η ηγεσία της Ρουμανίας, που διακατέχεται από την αντίληψη περί «Μεγάλης Ρουμανίας», αρνείται να αποδεχτεί τα αποτελέσματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο ζήτημα του καθορισμού των συνόρων, έχοντας βλέψεις προσάρτησης της Μολδαβίας.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ