ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Παραμένει... «μαγαζί»

Τη συνέχιση της τακτικής χρηματοδότησης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών, διαψεύδοντας, ταυτόχρονα, δημοσιεύματα για ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησής του. Συνεπώς, εμμέσως πλην σαφώς, προκύπτει ότι αυτή η πολιτιστική «ναυαρχίδα» του αστικού πολιτισμού θα εξακολουθεί να λειτουργεί με ιδιωτικοοινομικά κριτήρια, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που έχει αυτή η λειτουργία μεταξύ άλλων και στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων του. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών «προχωρά σε ρύθμιση των οικονομικών του εκκρεμοτήτων προς το ελληνικό δημόσιο».

Τον περασμένο Σεπτέμβρη ο πρόεδρος του ΟΜΜΑ, Ι. Μάνος, παρουσίασε μια δυσάρεστη εικόνα για τα οικονομικά του Μεγάρου, λέγοντας ότι η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε από 12 εκατ. ευρώ το 2009, στα 3 εκατ. το 2011. Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμισθεί, ότι το Μέγαρο αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του -πέραν της κατασκευής του που στέρησε από τον αθηναϊκό λαό ένα μεγάλο κομμάτι σπάνιου ελεύθερου χώρου- το «χαϊδεμένο» «παιδί» όλων των κυβερνήσεων του δικομματισμού, οι οποίες το στήριξαν ποικιλοτρόπως -και οικονομικά- με μεγάλη «γενναιοδωρία», μακράν δυσανάλογη της οικονομικής απαξίωσης που επιφυλάσσουν διαχρονικά σε όλους τους πολιτιστικούς φορείς. Αυτό ακριβώς το γεγονός αναδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η βασική αιτία και αυτού του προβλήματος έγκειται στην ιδιωτικοοικονομική διαχείριση του Μεγάρου, που απηχεί τον στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου για πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού.

Από εκεί ξεκινούν και τα προβλήματα με καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών των εργαζομένων. Αυτό πρέπει να καταλάβουν και οι ίδιοι, οι οποίοι ευλόγως ανησυχούν για το μέλλον του Μεγάρου, όπως προκύπτει από την προχθεσινή ανακοίνωση του σωματείου τους.

Βραδιές στην «Πέτρα»

Φεστιβάλ του Δήμου Πετρούπολης

Η Μαρινέλλα και ο Κώστας Χατζής, εμφανίζονται αύριο στο θέατρο «Πέτρας» στο πλαίσιο του φεστιβάλ του Δήμου Πετρούπολης. Οι δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες προσφέρουν μουσική απόλαυση, με παλιές, πολυτραγουδισμένες επιτυχίες τους. Τη βραδιά ξεκινά ο Κώστας Χατζής, με την κιθάρα και γνωστά τραγούδια του («Θυμάμαι», «Δεν είμ' εγώ», «Σπουδαίοι άνθρωποι αλλά...» κ.ά.). Επεται η Μαρινέλλα με μεγάλες επιτυχίες της («Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει», «Σ' αγαπώ », «Κι ύστερα», «Πάρε με μαζί σου Τσιγγάνε». κ.ά.). Επειτα οι δυο τους και δεκαμελής ορχήστρα ερμηνεύουν τραγούδια των δίσκων «Ρεσιτάλ», «Ταμ-Ταμ» και άλλα.

Στο θέατρο «Πέτρας», το Σαββάτο (9.30 μ.μ.) θα παιχθεί η κωμωδία των Αλέξανδρου Ρήγα - Δημήτρη Αποστόλου «Τα παιδιά θα έρθουν στις 8». Πρωταγωνιστούν: Αλέξανδρος Ρήγας, Βασιλική Ανδρίτσου. Ενα αντρόγυνο, εγκλωβισμένο στο σπίτι τους. «Αδειάζουν» τις ψυχές τους, αλληλοκατηγορούνται, αλληλοαπειλούνται, απελπίζονται, ελπίζουν, αγωνιώντας να βρουν τρόπους διάσωσης και διαφυγής. Σκηνοθεσία Αλέξανδρος Ρήγας, σκηνικά Λία Ασβεστά, φωτισμοί Γιώργος Φωτόπουλος, κοστούμια Μαρία Καραπούλου, μουσική επιμέλεια Σταμάτης Γιατράκος. Εισιτήρια: προπώληση 10 ευρώ, στο ταμείο 12 ευρώ.

Πάσχουσα «Στέλλα»

Θεατρική μεταγραφή της κινηματογραφικής «Στέλλας», που ταυτίστηκε με τη μορφή και την ερμηνεία της Μελίνας Μερκούρη, αποτελεί η παράσταση «Στέλλα travel: η γη της απαγγελίας», που παρουσιάζει ο θίασος «Bijoux des kant» στα Δημοτικά Σφαγεία Αθηνών (Πειραιώς 225 και Επταλόφου, Ταύρος, δίπλα στο ΚΕΠ Ταύρου), μέχρι 28/7. Τα πρόσωπα συμπυκνώνονται σε τρία και η κεντρική ηρωίδα μιλάει συνέχεια για ένα ταξίδι. Ενα ταξίδι που ούτε η ίδια γνωρίζει αν επιθυμεί πραγματικά.

Η Στέλλα των σφαγείων απαγγέλλει τη ζωή της πάνω σ' ένα αιμάτινο πάλκο, προσπαθώντας να βρει την ίδια τη φωνή της ή εκείνο που φαντάζεται για φωνή. Εδώ, στη «γη της απαγγελίας», τα πάντα επιτρέπονται. Τα πρόσωπα, οι χρόνοι και οι τόποι εμπλέκονται. Η νέα Στέλλα πάσχει από αφόρητη νοσταλγία. Είναι η επιθυμία και η απώλεια μαζί. Το τραύμα και το θαύμα.

Σύλληψη - σκηνοθεσία - σκηνογραφία: Γιάννης Σκουρλέτης. Κείμενο: Γλυκερία Μπασδέκη. Μουσική: Κώστας Δαλακούρας. Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα. Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα. Δραματουργική υποστήριξη: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος. Παίζουν: Λένα Δροσάκη, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Αινείας Τσαμάτης. Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Ωρα έναρξης: 21.30. Διάρκεια: 80'. Είσοδος: 10 ευρώ. Πληροφορίες - Αγορά Εισιτηρίων: Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Πειραιώς 206 / 210.3418.550.

18χρονο το Φεστιβάλ Ροκ

«Dead Can Dance»
«Dead Can Dance»
Ξεκινάει στις 6/7 το ροκ φεστιβάλ στο «Terravibe Park» (37o χλμ. Αθηνών - Λαμίας. Το 18χρονο φεστιβάλ θα διεξαχθεί 6-9/7, με συμμετοχή 28 καλλιτεχνών /group.

Το Rockwave ξεκινάει ελληνικά! 6/7: Σωκράτης Μάλαμας, Γιάννης Αγγελάκας, Θανάσης Παπακωσταντίνου, Λεωνίδας Μπαλάφας, «Υπόγεια Ρεύματα» και Θάνος Ανεστόπουλος και Ειρήνη Σκυλακάκη. Για πρώτη φορά όλοι μαζί, θα βρεθούν στη σκηνή του «Terravibe» κατακλύζοντας τη νύχτα με μουσικές και μελωδίες.

Ακολουθούν: 7/7: Ska-P, Marky Ramone's Blitzkrieg, Alborosie και 1000mods αλλά και Saxon, Kreator, Carcass, Descending και Endsight. 8/7: Η ιέρεια του χιπ- χοπ Lana Del Rey, Echo and the Bunnymen, The Subways και ο Ελληνας Gautier, Iced Earth, Suicidal Tendencies, At the Gates, Psycho Choke και Black Hat Bones. 9/7: Dead Can Dance. Ηχοι που θα μεταφέρουν το κοινό σε ηπείρους, εποχές, πρωτόγνωρα μουσικά πεδία. Επίσης: οι Monophonics από τους δρόμους του San Francisco, ο Craig Walker (ex Archive), οι «Opera Chaotique», «Septicflesh», «Chaostar», «Acid Death», «Tardive Dyskinesia» και «Makahala».

Φέτος υπάρχουν μειωμένα εισιτήρια και ειδικές τιμές για ανέργους. Το τετραήμερο εισιτήριο κοστίζει 75 ευρώ και για ανέργους 60 ευρώ. Στην τιμή του τετραήμερου εισιτηρίου περιλαμβάνεται διαμονή στον ανανεωμένο camping και θέση στάθμευσης. Πληροφορίες - αγορά εισιτηρίων τηλ. 210.3608.366 και 2310.264.880.

Δωρεάν σινεμά στο ΣΕΑ

Δωρεάν κινηματογραφικές προβολές οργανώνει το καλοκαίρι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στον κήπο του πανέμορφου κτιρίου - έδρα του (στο πεζοδρομημένο κομμάτι της Ερμού 134-136, πλησίον του σταθμού του Θησείου).

Την ερχόμενη Δευτέρα θα προβληθεί η ταινία κινουμένων σχεδίων «Το τρίο της Μπελβίλ» (2003), σε σκηνοθεσία Σιλβέν Σομέ. Χιούμορ που θυμίζει Ζακ Τατί, εκπληκτικό σκίτσο, σε ένα πανέμορφο ευρωπαϊκό καρτούν.

Οι προβολές θα γίνονται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη (9 μ.μ.- 12 μ.μ.) και θα συνεχιστούν όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, με αφιερώματα και ταινίες του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου. Το πρόγραμμα θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του ΣΕΑ (www.sea.org.gr).

Στο «Τρένο στο Ρουφ»

Η «Αποβάθρα» του σιδηροδρομικού σταθμού Ρουφ, όπου δημιουργήθηκε το θέατρο «Το Τρένο στο Ρουφ», καλεί σε δροσερές βραδιές γεμάτες ήχους, εικόνες και χάπενινγκ. Μουσικοί, ηθοποιοί, χορευτές, εικαστικοί, τραγουδιστές προσφέρουν το κέφι και το πάθος τους, μουσικές, εκθέσεις και προβολές ταινιών. Το δειλινό, από τις 8 μ.μ., με live σαξόφωνο, καφέ, ποτό ή φαγητό, το κοινό μπορεί να δει εκθέσεις, να ακούσει μουσικές, από τους Βασίλη Γισδάκη, Καίτη Κουλιά, Μόρφω Τσαϊρέλη, Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, Σταύρο Παπασταύρου, Γεωργία Βεληβασάκη και «ψαγμένα» συγκροτήματα της jazz, της rock, της ethnic μουσικής σκηνής, αλλά και σπάνιες βωβές ταινίες με live soundtrack. Τα μουσικά δρώμενα αρχίζουν στις 9.30 μ.μ. Είσοδος 5 ευρώ. Μπίρα 4, ποτό 6,5, φαγητό από 12 ευρώ. Κλειστά: Κυριακή, Δευτέρα. Δωρεάν φυλασσόμενο πάρκινγκ. Στάση μετρό «Κεραμεικός». 210.5298.922.

ΤΟ ΜΠΕΛΛΩΝΕΙΟ Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Θήρας θα παρουσιάσει (7-26/7) έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας του Δημήτρη Νταλιάνη, με τίτλο «Αμπελόεσσα Σαντορίνη». Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά 10πμ-2μμ και 6.30-9.30μμ.

ΠΑΖΑΡΙ ΒΙΒΛΙΟΥ (4/7-3/8, 9πμ-9μμ) θα πραγματοποιήσει ο «Ιανός» στο κατάστημα «Fokas (Σταδίου 41). Θα υπάρχουν μυθιστορήματα, μελέτες, σημαντικά δοκίμια, λευκώματα και μεγάλη ποικιλία παιδικών βιβλίων, με τιμή από 1 ευρώ και πάνω.

ΔΥΟ ΣΥΜΦΩΝΙΚΕΣ συνθέσεις των κορυφαίων Ούγγρων μουσουργών Ζόλταν Κόνταϊ και Μπέλα Μπάρτοκ και τις «Εικόνες από μία έκθεση» του μεγάλου Ρώσου συνθέτη Μόντεστ Μούσοργκσκι, με την πανέμορφη ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ, περιλαμβάνει η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στο Ηρώδειο, αύριο (9μμ), με μαέστρο τον διακεκριμένο Γάλλο αρχιμουσικό Πασκάλ Ροφέ. Συμμετέχουν οι σπουδαίοι Ελληνες σολίστ, Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης (πιάνο), Στέφανος Θωμόπουλος (πιάνο), Δημήτρης Δεσύλλας (κρουστά), Ανδρέας Φαρμάκης (κρουστά).

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και το «Νεανικό Πλάνο», προβάλλει (έως αύριο) τρεις ταινίες από το μαγικό κόσμο των κινουμένων σχεδίων και τρεις μυθοπλασίας, στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, στο πλαίσιο της ενότητας του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας «Κινηματογράφος για Παιδιά» (είσοδος δωρεάν). Θα προβληθούν: 4/7 «Ενα παραμύθι για δύο κουνουπάκια» και «Ο Ιταλός». 5/7 «Ο Ντέσμοντ και το τέρας του βάλτου» και «Τα κροκοδειλάκια».

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ το τελευταίο βιβλίο του Αντώνη Κακαρά «Ο Αρτέμης ο Λέλεκας ανάμεσα σε ανθρώπους και άλλα ζώα» (εκδόσεις «Παπαζήση»). Παρουσιάζει τα πάθη και τις άσχημες κυρίως πλευρές ενός χωριού στο μεσοπόλεμο και μετά. Ακρατη φιλοδοξία, θρησκοληψία, αμορφωσιά, οδηγούν μια οικογένεια στην αλληλοσφαγή και τμήμα της τοπικής κοινωνίας σε ομαδικό έγκλημα. Ενας χαρισματικός νέος προσπαθεί να επιβιώσει κόντρα σ' αυτά τα πάθη και δίνει ελπίδες για το αύριο. Ο συγγραφέας διανθίζει το μύθο με στοιχεία παράδοσης και δοξασίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ