Πέμπτη 4 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Παραμένει... «μαγαζί»

Τη συνέχιση της τακτικής χρηματοδότησης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών, διαψεύδοντας, ταυτόχρονα, δημοσιεύματα για ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησής του. Συνεπώς, εμμέσως πλην σαφώς, προκύπτει ότι αυτή η πολιτιστική «ναυαρχίδα» του αστικού πολιτισμού θα εξακολουθεί να λειτουργεί με ιδιωτικοοινομικά κριτήρια, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που έχει αυτή η λειτουργία μεταξύ άλλων και στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων του. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών «προχωρά σε ρύθμιση των οικονομικών του εκκρεμοτήτων προς το ελληνικό δημόσιο».

Τον περασμένο Σεπτέμβρη ο πρόεδρος του ΟΜΜΑ, Ι. Μάνος, παρουσίασε μια δυσάρεστη εικόνα για τα οικονομικά του Μεγάρου, λέγοντας ότι η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε από 12 εκατ. ευρώ το 2009, στα 3 εκατ. το 2011. Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμισθεί, ότι το Μέγαρο αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του -πέραν της κατασκευής του που στέρησε από τον αθηναϊκό λαό ένα μεγάλο κομμάτι σπάνιου ελεύθερου χώρου- το «χαϊδεμένο» «παιδί» όλων των κυβερνήσεων του δικομματισμού, οι οποίες το στήριξαν ποικιλοτρόπως -και οικονομικά- με μεγάλη «γενναιοδωρία», μακράν δυσανάλογη της οικονομικής απαξίωσης που επιφυλάσσουν διαχρονικά σε όλους τους πολιτιστικούς φορείς. Αυτό ακριβώς το γεγονός αναδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η βασική αιτία και αυτού του προβλήματος έγκειται στην ιδιωτικοοικονομική διαχείριση του Μεγάρου, που απηχεί τον στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου για πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού.

Από εκεί ξεκινούν και τα προβλήματα με καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών των εργαζομένων. Αυτό πρέπει να καταλάβουν και οι ίδιοι, οι οποίοι ευλόγως ανησυχούν για το μέλλον του Μεγάρου, όπως προκύπτει από την προχθεσινή ανακοίνωση του σωματείου τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ