ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Συμβιβασμοί μπροστά στις δυσκολίες διαχείρισης

Από την πρόσφατη γενική απεργία στην Πορτογαλία στις 27 Ιούνη
Από την πρόσφατη γενική απεργία στην Πορτογαλία στις 27 Ιούνη
ΛΙΣΣΑΒΟΝΑ.--

Μόνο ως προσωρινός συμβιβασμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η λύση «ύστατης στιγμής» στην οποία κατέφυγε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κουέλιο, το Σάββατο, για να διασφαλίσει την, έστω και αδύναμη, επιβίωση της κυβέρνησής του και την περαιτέρω εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της. Ετσι, διασφάλισε την παραμονή του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, του συντηρητικού κόμματος CDS-PP, προσφέροντας στον επικεφαλής του, Πάουλο Πόρτας, την αντιπροεδρία καθώς και την ευθύνη του «συντονισμού της οικονομικής πολιτικής και του χειρισμού των σχέσεων με την τρόικα» (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ).

Το νέο κυβερνητικό σχήμα μένει να εγκριθεί από τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα αλλά το μείζον πρόβλημα δεν είναι μια ενδεχόμενη άρνηση του Σίλβα, κάτι που δε φαίνεται ούτως ή άλλως πιθανό, αλλά το κατά πόσο θα λειτουργήσει το «μίγμα» στο οποίο κατέληξε ο Κουέλιο για να διασφαλίσει την περαιτέρω προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής και των προβλέψεων τού εκεί μνημονίου που έχουν προκαλέσει οργή στους Πορτογάλους εργαζόμενους. Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι ο Πόρτας είχε παραιτηθεί, μόλις πριν λίγα 24ωρα, από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών έχοντας ως πρόσχημα την τοποθέτηση της τεχνοκράτη Μαρίας Λουίς ντε Αλμπουκέρκ, σθεναρής υποστηρίκτριας της σκληρής λιτότητας, στη θέση της υπουργού Οικονομικών, που αντικατέστησε τον επίσης υποτίθεται «διαφωνούντα» με τη λιτότητα Βίκτορ Γκασπάρ. Οι όποιες αντιπαραθέσεις και οι συμβιβασμοί των αστών πολιτικών σχετίζονται άμεσα με τις δυσκολίες διαχείρισης της κρίσης και τον τρόπο χειραγώγησης του λαού.

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Συνεχίζεται το «σίριαλ» με τον Ε. Σνόουντεν

ΜΟΣΧΑ, ΚΑΡΑΚΑΣ, ΛΑ ΠΑΣ.--

Στην ανταλλαγή του Αμερικανού πράκτορα, Εντουαρντ Σνόουντεν, με τον Ρώσο Αλεξάντρ Ποτέεφ, που διέφυγε στις ΗΠΑ το 2010 και έχει καταδικαστεί από ρωσικό δικαστήριο σε 25 χρόνια κάθειρξη, προσανατολίζονται Ρώσοι βουλευτές, ζητώντας από τη Γενική Εισαγγελία να προωθήσει το σχετικό αίτημα στην Ουάσιγκτον. Ο Α. Ποτέεφ είναι το στέλεχος της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπίας της Ρωσίας, ο οποίος έδωσε στις ΗΠΑ τις πληροφορίες για τους συνεργάτες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που δρούσαν στις ΗΠΑ ως πληροφοριοδότες.

Ασυλο στον Ε. Σνόουντεν εμφανίζεται πρόθυμος να προσφέρει μεταξύ άλλων και ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, σύμφωνα με δηλώσεις του, ωστόσο η Βενεζουέλα σημειώνει ότι μέχρι στιγμής δεν είχε καμία επαφή με τον Αμερικανό πράκτορα. Πρόθυμοι δήλωσαν και ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες. Ο Πρόεδρος της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα, ανακοίνωσε ότι δέχτηκε αίτημα ασύλου από τον Αμερικανό πράκτορα, το οποίο θα μπορούσε να αποδεχτεί «αν το επιτρέπουν οι περιστάσεις», χωρίς να διευκρινίζει σε τι αναφέρεται.

Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξη του στο γερμανικό «Σπίγκελ», ο Ε. Σνόουντεν δηλώνει ότι στην πραγματικότητα συνεργάζονται από καιρό μαζί με την Γερμανία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι κατάσκοποι της NSA «εργάζονται χέρι-χέρι με τους Γερμανούς και τα περισσότερα από τα άλλα δυτικά κράτη», παρά τις αντιδράσεις τις οποίες εμφανίστηκαν να προβάλλουν. Σύμφωνα με τον Σνόουντεν η συνεργασία ανάμεσα στην NSA και τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών, αφορά την επεξεργασία πληροφοριών από περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, ενώ η σύμπραξη ανάμεσα στην NSA και τις άλλες χώρες είναι διαμορφωμένη με τρόπο ώστε «να προστατεύονται οι πολιτικοί ηγέτες τους από την αγανάκτηση της κοινής γνώμης» σε περίπτωση που δημοσιοποιηθεί «ο τρόπος με τον οποίο παραβιάζουν ευρέως την ιδιωτική ζωή σ' όλο τον κόσμο».

ΙΝΔΙΑ
Νέα κατάρρευση κτιρίου

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ακόμα ένα κτίριο κατέρρευσε στην Ινδία, χτες το πρωί, παρασύροντας στο θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπους. Το κτίριο βρισκόταν στην πόλη Σεκουντεραμπάντ, ήταν διώροφο και λειτουργούσε σαν ξενοδοχείο, με την αστυνομία να αναφέρει ότι δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι ήταν παγιδευμένοι στα συντρίμμια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επρόκειτο για ένα παλιό κτίριο, με πολλές ρωγμές, με το περιστατικό να προστίθεται στο μακρύ κατάλογο των καταρρεύσεων με θύματα που έχουν λάβει χώρα στην Ινδία, καθώς δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας στις οικοδομές, ούτε ακολουθείται η απαραίτητη συντήρηση. Αποτέλεσμα οι καταρρεύσεις κτιρίων να αποτελούν συχνό φαινόμενο, με τα προηγούμενα περιστατικά να έχουν συμβεί στη Μουμπάι, τόσο τον Ιούνιο, όσο και τον Απρίλη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΕΜΠΕΚ.-- Πέντε νεκροί και 40 αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της έκρηξης σε αμαξοστοιχία που μετέφερε αργό πετρέλαιο στην πόλη Λακ Μεγκαντίκ, στην περιοχή του Κεμπέκ. Η φωτιά ξέσπασε αρχικά στα 4 από τα 72 βαγόνια του τρένου, και ακολούθησε έκρηξη, με αποτέλεσμα να καταστραφούν 30 κτίρια περίπου στη γύρω περιοχή. Το γεγονός σημειώθηκε χωρίς κανείς να καταλάβει πώς η αμαξοστοιχία ξεκίνησε χωρίς μηχανοδηγό, καθώς ο αρμόδιος μηχανικός υποστηρίζει ότι είχε βάλει τα φρένα σε όλες τις μηχανές του τρένου.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Στην υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου προχώρησαν Κίνα και Ελβετία, μετά από διετείς διαπραγματεύσεις. Η συμφωνία, που υπογράφτηκε από τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου και τον Ελβετό υπουργό Οικονομικών, ακολουθεί αντίστοιχη συμφωνία της Κίνας με την Ισλανδία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει η Νορβηγία. Το Πεκίνο κάνει λόγο για «αμοιβαία επωφελή συμφωνία», που επιτρέπει στο 99,7% των κινεζικών εξαγωγών να εισέρχονται αδασμολόγητες στην Ελβετία και το 84,2% των ελβετικών στην Κίνα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε θάνατο και μετά σε ισόβια καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Σιδηροδρόμων της Κίνας, Λίου Ζιχουάν, με την κατηγορία των ατασθαλιών και της κατάχρησης εξουσίας.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Κλειστά έμειναν χτες τα σχολεία στην πολιτεία Γιόμπε στα βορειοανατολικά της Νιγηρίας μετά την επίθεση, το Σάββατο, εξτρεμιστών ισλαμιστών της οργάνωσης «Μπόκο Χάραμ» («Απαγορεύεται η Δυτική Εκπαίδευση» θα μπορούσε να μεταφραστεί) σε σχολεία της πόλης Μαμούντο, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άμαχοι, στην πλειοψηφία τους μαθητές, αλλά και δάσκαλοι, ενώ σχολεία πυρπολήθηκαν. Η πολιτεία Γιόμπε είναι μία από τις τρεις επαρχίες που από το Μάη έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της δράσης των ισλαμιστών.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Συμφωνία περαιτέρω συνεργασίας σε μια ευρεία γκάμα ζητημάτων που άπτονται του ενεργειακού τομέα (όπως είναι η ανταλλαγή τεχνολογίας και τεχνογνωσίας ως προς την αξιοποίηση συμβατικής και εναλλακτικής ενέργειας) υπέγραψαν, χτες, μετά από συνομιλίες πέντε χρόνων η Αλγερία και η ΕΕ. Στην τελετή υπογραφής παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και ο πρωθυπουργός της Αλγερίας, Αμπντελμάλικ Σιλάλ. Η Αλγερία είναι ο τρίτος προμηθευτής της ΕΕ με φυσικό αέριο (μετά από Ρωσία και Νορβηγία) καλύπτοντας το 13% - 15% των αναγκών.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Συνεδρίασε χτες η ηγεσία του γαλλικού νεογκολικού κόμματος UMP προκειμένου να εξετάσει τρόπους αντιμετώπισης του σοβαρού πλέον οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει μετά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου να κρίνει ότι η προεδρική προεκλογική εκστρατεία του 2012, του Σαρκοζί, υπερέβη τα προβλεπόμενα έξοδα και έτσι δεν πρόκειται να καλυφθούν περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ από το κράτος, γεγονός που ανεβάζει το χρέος του κόμματος στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

ΡΩΜΗ.-- Επίσκεψη στο νησί Λαμπεντούζα, όπου καταλύουν χιλιάδες μετανάστες από την Αφρική, διωγμένοι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη φτώχεια, πραγματοποίησε ο Πάπας Φραγκίσκος. Η επίσκεψη ήταν ενταγμένη στο επικοινωνιακό παιχνίδι του εξωραϊσμού της πολιτικής του κεφαλαίου που στηρίζει και το Βατικανό.

ΗΠΑ
Ερευνώνται τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δύο κορίτσια ηλικίας 16 ετών από την Κίνα έχασαν τη ζωή τους και ακόμα 182 άνθρωποι από τους 307 επιβαίνοντες τραυματίστηκαν κατά τη συντριβή του αεροσκάφους τύπου Boeing 777 των αερογραμμών της Νότιας Κορέας, Asiana Airlines. Το αεροσκάφος συνετρίβη και πήρε φωτιά κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο στις ΗΠΑ το Σάββατο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο πιλότος προσπάθησε την τελευταία στιγμή να ακυρώσει την προσγείωση και να σηκώσει ξανά το αεροσκάφος, ωστόσο ήταν πολύ αργά. Το αεροσκάφος είχε πολύ μικρότερη ταχύτητα από τη δέουσα κάτι που ενδέχεται να συνέβαλε στο δυστύχημα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πιλότος είχε πολύ λίγες ώρες πτήσης με το συγκεκριμένο μοντέλο αεροσκάφους.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο η εταιρεία διαψεύδει το ενδεχόμενο μηχανικής βλάβης, αναφέροντας ωστόσο ότι ήταν η παρθενική πτήση του κυβερνήτη με τέτοιου τύπου αεροσκάφος. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι πρόκειται για έναν έμπειρο πιλότο, ο οποίος είχε δοκιμαστεί σε διαφορετικά αεροσκάφη της Boeing.

Παράλληλα, ερωτηματικά προκαλούνται για το θάνατο του ενός εκ των δύο κοριτσιών, το οποίο φαίνεται να έχασε τη ζωή του όταν χτυπήθηκε από διασωστικό όχημα του αεροδρομίου που έσπευδε στο σημείο για την περισυλλογή των θυμάτων και όχι κατά τη συντριβή.

Σε άλλο δυστύχημα που συνέβη στο αεροδρόμιο Σόλντοτνα της Αλάσκας, ακόμα 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή αεροσκάφους της εταιρείας Rediske Air, την ώρα της απογείωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ