Τρίτη 9 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΕΜΠΕΚ.-- Πέντε νεκροί και 40 αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της έκρηξης σε αμαξοστοιχία που μετέφερε αργό πετρέλαιο στην πόλη Λακ Μεγκαντίκ, στην περιοχή του Κεμπέκ. Η φωτιά ξέσπασε αρχικά στα 4 από τα 72 βαγόνια του τρένου, και ακολούθησε έκρηξη, με αποτέλεσμα να καταστραφούν 30 κτίρια περίπου στη γύρω περιοχή. Το γεγονός σημειώθηκε χωρίς κανείς να καταλάβει πώς η αμαξοστοιχία ξεκίνησε χωρίς μηχανοδηγό, καθώς ο αρμόδιος μηχανικός υποστηρίζει ότι είχε βάλει τα φρένα σε όλες τις μηχανές του τρένου.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Στην υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου προχώρησαν Κίνα και Ελβετία, μετά από διετείς διαπραγματεύσεις. Η συμφωνία, που υπογράφτηκε από τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου και τον Ελβετό υπουργό Οικονομικών, ακολουθεί αντίστοιχη συμφωνία της Κίνας με την Ισλανδία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει η Νορβηγία. Το Πεκίνο κάνει λόγο για «αμοιβαία επωφελή συμφωνία», που επιτρέπει στο 99,7% των κινεζικών εξαγωγών να εισέρχονται αδασμολόγητες στην Ελβετία και το 84,2% των ελβετικών στην Κίνα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε θάνατο και μετά σε ισόβια καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Σιδηροδρόμων της Κίνας, Λίου Ζιχουάν, με την κατηγορία των ατασθαλιών και της κατάχρησης εξουσίας.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Κλειστά έμειναν χτες τα σχολεία στην πολιτεία Γιόμπε στα βορειοανατολικά της Νιγηρίας μετά την επίθεση, το Σάββατο, εξτρεμιστών ισλαμιστών της οργάνωσης «Μπόκο Χάραμ» («Απαγορεύεται η Δυτική Εκπαίδευση» θα μπορούσε να μεταφραστεί) σε σχολεία της πόλης Μαμούντο, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άμαχοι, στην πλειοψηφία τους μαθητές, αλλά και δάσκαλοι, ενώ σχολεία πυρπολήθηκαν. Η πολιτεία Γιόμπε είναι μία από τις τρεις επαρχίες που από το Μάη έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της δράσης των ισλαμιστών.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Συμφωνία περαιτέρω συνεργασίας σε μια ευρεία γκάμα ζητημάτων που άπτονται του ενεργειακού τομέα (όπως είναι η ανταλλαγή τεχνολογίας και τεχνογνωσίας ως προς την αξιοποίηση συμβατικής και εναλλακτικής ενέργειας) υπέγραψαν, χτες, μετά από συνομιλίες πέντε χρόνων η Αλγερία και η ΕΕ. Στην τελετή υπογραφής παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και ο πρωθυπουργός της Αλγερίας, Αμπντελμάλικ Σιλάλ. Η Αλγερία είναι ο τρίτος προμηθευτής της ΕΕ με φυσικό αέριο (μετά από Ρωσία και Νορβηγία) καλύπτοντας το 13% - 15% των αναγκών.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Συνεδρίασε χτες η ηγεσία του γαλλικού νεογκολικού κόμματος UMP προκειμένου να εξετάσει τρόπους αντιμετώπισης του σοβαρού πλέον οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει μετά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου να κρίνει ότι η προεδρική προεκλογική εκστρατεία του 2012, του Σαρκοζί, υπερέβη τα προβλεπόμενα έξοδα και έτσι δεν πρόκειται να καλυφθούν περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ από το κράτος, γεγονός που ανεβάζει το χρέος του κόμματος στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

ΡΩΜΗ.-- Επίσκεψη στο νησί Λαμπεντούζα, όπου καταλύουν χιλιάδες μετανάστες από την Αφρική, διωγμένοι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη φτώχεια, πραγματοποίησε ο Πάπας Φραγκίσκος. Η επίσκεψη ήταν ενταγμένη στο επικοινωνιακό παιχνίδι του εξωραϊσμού της πολιτικής του κεφαλαίου που στηρίζει και το Βατικανό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάνω από 20 δισ. δολάρια για «ανοικοδόμηση» αραβικών κρατών (2018-07-11 00:00:00.0)
Μεγάλη συμμετοχή (2008-03-23 00:00:00.0)
Διεθνές βραβείο (2001-07-28 00:00:00.0)
Πολύνεκρη σύγκρουση τρένων (2000-01-05 00:00:00.0)
"Θρίλερ" στο Κάιρο (1999-06-17 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1995-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ