ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΟΙΑ ΓΡΑΜΜΩΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ
Αγωνιστικό μπλόκο στη μείωση των οργανικών συνθέσεων

Από παλιότερη κινητοποίηση στο λιμάνι της Πάτρας
Από παλιότερη κινητοποίηση στο λιμάνι της Πάτρας
Μπλόκο στη δραστική μείωση των οργανικών συνθέσεων 6 επιβατηγών πλοίων της γραμμής Πάτρα - Ιταλία, που αποφάσισε να επιβάλει η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Ναυτιλίας για να θωρακίσει την κερδοφορία των εφοπλιστών, έχουν στήσει από χτες ναυτεργατικά σωματεία και τα πληρώματα των πλοίων στο λιμάνι της Πάτρας. Πρόκειται για μάχη που αφορά τόσο στην υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και των ναυτεργατικών δικαιωμάτων όσο και στην ίδια την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Οι απολύσεις ήταν να αρχίσουν χτες από το 35χρονο πλοίο «ΚΡΗΤΗ ΙΙ» της ΑΝΕΚ. Η σχετική απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτη, προβλέπει ότι από τους 95 ναυτεργάτες θα μείνουν 61. Μέχρι και χτες το απόγευμα κάτω από την αποφασιστικότητα των ναυτεργατών η υπουργική απόφαση είχε μείνει κενό γράμμα.

Πιο συγκεκριμένα, στις 5 Ιούλη ο υπουργός Ναυτιλίας υπέγραψε 6 καρμπόν υπουργικές αποφάσεις για τη μείωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων «SUPERFAST I», «SUPERFAST II», «SUPERFAST ΧΙ», «SUPERFAST XII», «ΚΡΗΤΗ ΙΙ» και «HELLENIC SPIRIT», πετώντας στις λίστες της ανεργίας 214 ναυτεργάτες από τους συνολικά 500 που είναι ναυτολογημένοι στα 6 πλοία. Δηλαδή, μειώνοντας τις οργανικές συνθέσεις κατά 42%. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις, μετά το διωγμό των 214 ναυτεργατών, «κατά την κρίση του πλοιοκτήτη», όπως αναφέρεται, μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των πλοίων με τη ναυτολόγηση ναυτεργατών εκτός οργανικής σύνθεσης, δηλαδή χωρίς Συλλογική Σύμβαση, σε καθεστώς «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας!

Η αντίδραση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ ήταν άμεση καθώς με απαίτησή τους η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ αποφάσισε αγωνιστικές παρεμβάσεις στα πλοία. Η κινητοποίηση αφορά όχι μόνο στο να μην περάσουν οι υπουργικές αποφάσεις, αλλά να ελέγχεται αν εφαρμόζεται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους τους ναυτεργάτες των πληρωμάτων και αν τηρούνται οι ώρες εργασίας και ανάπαυσης, όπως αυτές ορίζονται με σαφήνεια από τη Διεθνή Σύμβαση 180/1996 και τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας MLC - 2006.

Στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΝΗΗΕΝ (Πανελλήνια Ενωση Ηλεκτρολόγων Εμπορικού Ναυτικού) «κάτω από το βάρος - όπως σημειώνουν - της εντεινόμενης αντιναυτεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής» κατέθεσαν αίτημα στην ΠΝΟ απαιτώντας την άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την κήρυξη, την Τρίτη, 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στα πλοία.

Τα τέσσερα σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες «να καταδικάσουν τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος τους και τα ναυτεργατικά σωματεία να πρωτοστατήσουν στον απεργιακό αγώνα».

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Παλικαρίσια αναμέτρηση

Από την κατάληξη της πορείας στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας
Από την κατάληξη της πορείας στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας
Παλικαρίσια αναμέτρηση κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία και την ασυδοσία αποτέλεσε η χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση των ξενοδοχουπαλλήλων στην Κέρκυρα. Μια σκληρή μάχη που δόθηκε από το χάραμα μπροστά από τις πύλες των ξενοδοχείων απέναντι στη μανιασμένη αντεργατική επίθεση που εξαπολύουν με την στήριξη κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης οι μεγαλοξενοδόχοι με στρατηγικό στόχο τη μείωση της τιμής πώλησης της εργατικής δύναμης. «Marbella», «San Said», «Sadi», «Aqualad», «Sidari Village», ήταν τα ξενοδοχεία όπου από νωρίς το πρωί συγκροτήθηκαν απεργιακές φρουρές από το ταξικό σωματείο και την στήριξη του ΠΑΜΕ. Ιδιαίτερα θετικό και ελπιδοφόρο είναι η αποφασιστικότητα αρκετών εργαζόμενων που παρά τις πρωτοφανείς πιέσεις και τον εκφοβισμό από την εργοδοσία έκαναν το βήμα. Δήλωσαν απεργία και κατέβηκαν στο δρόμο εργαζόμενοι ακόμα και σε ξενοδοχεία που δε συγκροτήθηκε απεργιακή φρουρά. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων από τα ξενοδοχεία του Δασκαλαντωνάκη και του Λούη. Η εργοδοσία κατέφυγε σε άθλιες πρακτικές για να χτυπήσει την απεργία. Σε ορισμένα ξενοδοχεία έβαλε από το βράδυ τους εργαζόμενους μέσα, σε άλλους έδωσε ρεπό για να μη δηλώσουν απεργία, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις που διευθυντές προσπάθησαν να υπονομεύσουν το περιεχόμενο της απεργιακής κινητοποίησης, προσδίδοντας στο ταξικό περιεχόμενο της πάλης προσωπική αντιπαράθεση με συγκεκριμένο εργοδότη. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας συγκεντρώθηκαν στο εργοστάσιο του Δεσύλλα στην Γαρίτσα, όπου η κεντρική ομιλία έγινε από τον Σταμάτη Πελάη, πρόεδρο του κλαδικού ταξικού σωματείου. Στο πλευρό των ξενοδοχοϋπαλλήλων βρέθηκαν δάσκαλοι και καθηγητές. Η απεργιακή κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με δυναμική πορεία στο αεροδρόμιο του νησιού.

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «PRICE WATER HOUSE COOPERS»
Κλείδωσαν τις πόρτες σε συνδικαλιστές

Την παρεμπόδιση εκλεγμένων μελών των Διοικητικών Συμβουλίων της Ενωσης Λογιστών Αθήνας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών στην προσπάθειά τους να περιοδεύσουν στην εταιρεία «Price Water House Coοpers», από υπαλλήλους «σεκιούριτι» της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι η τελευταία ήταν ενήμερη, καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους τα ΔΣ των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων. Η εργοδοσία έφτασε στο σημείο να κλειδώσει τις πόρτες, προκειμένου οι συνδικαλιστές να μην έρθουν σε επαφή με τους εργαζόμενους.

Οπως σημειώνουν στην ανακοίνωση «η παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης είναι ανεπίτρεπτη και γι' αυτό καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να πάρει άμεσα θέση, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που με τεχνάσματα και μεθοδεύσεις οι εργοδότες της εν λόγω εταιρείας προσπαθούν να παρεμποδίσουν συναδέλφους μας να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους. Δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε τέτοιες προκλήσεις. Δεν θα επιτρέψουμε την τρομοκράτηση των εργαζομένων. Καλούμε κάθε συνάδελφο να συσπειρωθεί στα σωματεία μας, να παλέψουμε ενωμένοι ενάντια στον μεσαίωνα που θέλουν να μας επιβάλουν».

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ
Ανάλγητη απόρριψη των αιτημάτων του αγωνιστικού κινήματος

Απανθρωπιά και πάλι εισέπραξαν οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους που βρίσκονται σε συνθήκες εξαθλίωσης και φτώχειας από την κυβέρνηση στη συνάντηση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όπου παραβρέθηκαν και αντιπροσωπείες της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Τυφλών (ΕΣΚ Τυφλών) και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Το μόνο που «έδωσε» ο πρωθυπουργός είναι η απαλλαγή από το φόρο επιτηδεύματος σε 15 τυφλούς δικηγόρους που οι περισσότεροι είναι στελέχη των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός ομολόγησε αυτό που από καιρό είχαν καταγγείλει η ΣΕΑΑΝ και η ΕΣΚ-Τυφλών: Οτι, δηλαδή, από το 2014 θα προχωρήσουν σε μαζικές περικοπές σε επιδόματα, συντάξεις, παροχές μέσω του Ενιαίου Πλαισίου Παροχών στα ΑΜΕΑ. Ουσιαστικά, δηλαδή, χρησιμοποιώντας τα λεγόμενα κοινωνικά κριτήρια ή τη λειτουργικότητα και σαν βάση το ποσοστό αναπηρίας 80% θα αφήσουν δεκάδες χιλιάδες ανάπηρους και χρόνιους πάσχοντες χωρίς και αυτό το πενιχρό επίδομα των 300 ευρώ και την αναπηρική σύνταξη, αλλά και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ετσι αποδεικνύονται λόγια χωρίς αντίκρισμα οι δηλώσεις του πρωθυπουργού: «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δώσουμε ένα επίδομα στους εργαζόμενους ανάπηρους του δημοσίου που έχουν υποστεί τις περικοπές, αφού βρούμε το ποιος είναι ο αριθμός των αναπήρων που δουλεύουν στο δημόσιο και θα το πιστώσουμε με τον προϋπολογισμό του 2014». Ο πρωθυπουργός δεν είπε ούτε για ποσοστό ούτε για ποσό, και παρότι πιέστηκε από τους συνδικαλιστές της ΣΕΑΑΝ έστω και αυτό να το ψηφίσει τώρα αρνήθηκε με πρόσχημα τις «δημοσιονομικές ανάγκες» και την άγνοια του ακριβούς αριθμού. Σε συνέχεια αυτού, ο Αντ. Σαμαράς απέρριψε το αίτημα της ΣΕΑΑΝ για την ανάκληση των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις όπως και για μέτρα προστασίας των άνεργων αναπήρων (μαζικές προσλήψεις ΑΜΕΑ κ.λπ.) και για την εξασφάλιση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανάπηρους και χρόνιους πάσχοντες.

Εξορμήσεις στον Επισιτισμό

Παρεμβάσεις στην «Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης» και στην «Ενωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών, Καφέ Μπαρ και συναφών επαγγελμάτων Ν. Θεσσαλονίκης», πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων στις Τουριστικές Επισιτιστικές Επιχειρήσεις (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, στο πλαίσιο των δράσεων για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Επίσης, το ΣΕΤΕΠΕ μαζί με την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν πανεξόρμηση στο κέντρο της αγοράς με αιχμή τα εργασιακά προβλήματα στον κλάδο του επισιτισμού - τουρισμού, αλλά και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ - ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Παρέμβαση στη διοίκηση των ΕΛΤΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική διοίκηση των ΕΛΤΑ πραγματοποίησε χτες το Συνδικάτο Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, ενάντια στις εσωτερικές μεταθέσεις που κάνει η διοίκηση των Ταχυδρομείων.

Συγκεκριμένα, δεκάδες είναι οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ (εσωτερικοί υπάλληλοι γραφείων και κέντρων διαλογής) που μετατίθενται σε άλλα γραφεία εντός του Λεκανοπεδίου στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Με αυτόν τον τρόπο, η διοίκηση προσπαθεί να καλύψει τις κενές οργανικές θέσεις που φτάνουν το 40% αντί να προσλάβει τους αναγκαίους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι μετακινήσεις γίνονται όχι μόνο σε άσχετο έργο, αλλά επιπρόσθετα, μετακινούνται και εργαζόμενοι με σοβαρά προβλήματα υγείας. Η εταιρεία, το μόνο που απάντησε ήταν ότι για όσους έχουν προβλήματα θα το φροντίσουν οι επιτροπές υγείας.

Οι ταξικές δυνάμεις κατήγγειλαν πως αυτή η διαδικασία εντάσσεται στο συνολικότερο σχεδιασμό για τη συρρίκνωση των ταχυδρομείων, με προοπτική την ιδιωτικοποίηση με λιγότερο προσωπικό και μεγαλύτερη εντατικοποίηση. Προειδοποίησαν, δε, τους εργαζόμενους ότι οι μετακινήσεις θα συνεχιστούν και στους εργαζόμενους στους χώρους διανομής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ