Πέμπτη 11 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΟΙΑ ΓΡΑΜΜΩΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ
Αγωνιστικό μπλόκο στη μείωση των οργανικών συνθέσεων

Από παλιότερη κινητοποίηση στο λιμάνι της Πάτρας
Από παλιότερη κινητοποίηση στο λιμάνι της Πάτρας
Μπλόκο στη δραστική μείωση των οργανικών συνθέσεων 6 επιβατηγών πλοίων της γραμμής Πάτρα - Ιταλία, που αποφάσισε να επιβάλει η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Ναυτιλίας για να θωρακίσει την κερδοφορία των εφοπλιστών, έχουν στήσει από χτες ναυτεργατικά σωματεία και τα πληρώματα των πλοίων στο λιμάνι της Πάτρας. Πρόκειται για μάχη που αφορά τόσο στην υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και των ναυτεργατικών δικαιωμάτων όσο και στην ίδια την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Οι απολύσεις ήταν να αρχίσουν χτες από το 35χρονο πλοίο «ΚΡΗΤΗ ΙΙ» της ΑΝΕΚ. Η σχετική απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτη, προβλέπει ότι από τους 95 ναυτεργάτες θα μείνουν 61. Μέχρι και χτες το απόγευμα κάτω από την αποφασιστικότητα των ναυτεργατών η υπουργική απόφαση είχε μείνει κενό γράμμα.

Πιο συγκεκριμένα, στις 5 Ιούλη ο υπουργός Ναυτιλίας υπέγραψε 6 καρμπόν υπουργικές αποφάσεις για τη μείωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων «SUPERFAST I», «SUPERFAST II», «SUPERFAST ΧΙ», «SUPERFAST XII», «ΚΡΗΤΗ ΙΙ» και «HELLENIC SPIRIT», πετώντας στις λίστες της ανεργίας 214 ναυτεργάτες από τους συνολικά 500 που είναι ναυτολογημένοι στα 6 πλοία. Δηλαδή, μειώνοντας τις οργανικές συνθέσεις κατά 42%. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις, μετά το διωγμό των 214 ναυτεργατών, «κατά την κρίση του πλοιοκτήτη», όπως αναφέρεται, μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των πλοίων με τη ναυτολόγηση ναυτεργατών εκτός οργανικής σύνθεσης, δηλαδή χωρίς Συλλογική Σύμβαση, σε καθεστώς «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας!

Η αντίδραση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ ήταν άμεση καθώς με απαίτησή τους η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ αποφάσισε αγωνιστικές παρεμβάσεις στα πλοία. Η κινητοποίηση αφορά όχι μόνο στο να μην περάσουν οι υπουργικές αποφάσεις, αλλά να ελέγχεται αν εφαρμόζεται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους τους ναυτεργάτες των πληρωμάτων και αν τηρούνται οι ώρες εργασίας και ανάπαυσης, όπως αυτές ορίζονται με σαφήνεια από τη Διεθνή Σύμβαση 180/1996 και τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας MLC - 2006.

Στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΝΗΗΕΝ (Πανελλήνια Ενωση Ηλεκτρολόγων Εμπορικού Ναυτικού) «κάτω από το βάρος - όπως σημειώνουν - της εντεινόμενης αντιναυτεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής» κατέθεσαν αίτημα στην ΠΝΟ απαιτώντας την άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την κήρυξη, την Τρίτη, 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στα πλοία.

Τα τέσσερα σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες «να καταδικάσουν τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος τους και τα ναυτεργατικά σωματεία να πρωτοστατήσουν στον απεργιακό αγώνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ