ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ ΣΤΑ ΚΑΡΑΤΟΥΛΑ
Δεν επέτρεψαν σε φασιστοειδή να καταθέσουν στεφάνι

Στα Καράτουλα Ηλείας, στη θέση Φονικό όπου εκτελέστηκαν 21 κάτοικοι της περιοχής το 1943 από τους Γερμανούς κατακτητές σε αντίποινα για την σύλληψη ενός Γερμανού αξιωματικού από τον ΕΛΑΣ, ο λαός της περιοχής με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, δεν επέτρεψε στα φασιστοειδή της Εθνικής Δράσης Ηλείας (ΕΔΗ) να προσβάλουν και να λερώσουν, με την παρουσία τους, στην εκδήλωση μνήμης και τιμής των θυμάτων που πραγματοποιήθηκε προχτές Κυριακή.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου μετά από πρόταση των συμβούλων του ΚΚΕ είχε πάρει απόφαση να μην επιτραπεί στους νεοναζί να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο και συνολικότερα να μην τους επιτρέπεται να παρουσιάζονται ως αθώοι «εθνικιστές». Η συγκεκριμένη εθνικιστική ομάδα δραστηριοποιείται βασικά στον Πύργο και έχει άμεση σχέση με την Χρυσή Αυγή (λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία) και σε κάθε ευκαιρία δηλώνουν περήφανοι απόγονοι του ταγματασφαλίτη Κοκώνη που ήταν επικεφαλής του τάγματος που μάτωσε το λαό στο μπλόκο της Αμαλιάδας στις 21 Ιούλη του '43.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εμφανίστηκε μια ομάδα μελών της ΕΔΗ και αξίωσε να καταθέσει στεφάνι, κάτι που δεν της επιτράπηκε από κατοίκους της περιοχής και μέλη του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Ηλείας του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Πάει πολύ οι φασίστες να καταθέτουν στεφάνια σε αυτούς που πέσανε από το φασισμό και ο λαός της περιοχής δεν πρέπει να το ανεχτεί και δεν το ανέχεται! Ο λαός θυμάται τι έκαναν οι Ελληνες εθνικιστές στη διάρκεια της αντίστασης ...αντίμετρα στον ΕΛΑΣ, κυνηγητό των κομμουνιστών, συνεργασία με τον κατακτητή. Αυτοί που αυτοσυστήνονται σαν σύγχρονοι "Λεωνίδες" ότι δήθεν "φυλάττουν Θερμοπύλες", ήταν οι πρώτοι που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή και την αστική τάξη της χώρας για να τσακιστεί η αντίσταση, ήταν ο "Εφιάλτης" του λαϊκού κινήματος και αυτό είναι και σήμερα: αντιδραστικά κακομούτσουνα στηρίγματα του καπιταλισμού, στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική και δημαγωγώντας χτυπάνε το λαϊκό κίνημα.

Η ιστορία δεν ξεγράφεται! Οι Λαοί νίκησαν όταν συντάχθηκαν με τους κομμουνιστές, και αυτό τον δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν πάλι για να κερδίσουν τη ζωή που τους αξίζει και να ρίξουν το φασισμό και τον εθνικισμό στο χρονοντούλαπο της ιστορίας μαζί με τη μήτρα που τους γεννά, τον καπιταλισμό».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολλά τα ερωτήματα για το νεκρό μετανάστη στο ΑΤ Σερβίων

Να απαντηθούν άμεσα τα ερωτήματα για τους δύο θανάτους μεταναστών μέσα σε Αστυνομικά Τμήματα, ζητά με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Κοζάνης του ΚΚΕ. Θυμίζουμε ότι το πρωί της Παρασκευής, 26χρονος Πακιστανός βρέθηκε κρεμασμένος μέσα στην τουαλέτα του ΑΤ Σερβίων όπου κρατούνταν. Είχε συλληφθεί λίγες μέρες πριν, χωρίς να έχει τα απαραίτητα χαρτιά για τη διαμονή του στη χώρα μας. Πριν περίπου ένα μήνα, είχε αυτοκτονήσει στις τουαλέτες του ΑΤ Γρεβενών, 20χρονος μετανάστης από την Ακτή Ελεφαντοστού, που επρόκειτο να επαναπροωθηθεί στην πατρίδα του.

Η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Κοζάνης του ΚΚΕ, με αφορμή την αυτοκτονία του 26χρονου Πακιστανού μετανάστη, η ΤΕ Υπαίθρου Κοζάνης του ΚΚΕ, θέτει για άλλη μια φορά το πλαίσιο αιτημάτων που έχει επεξεργαστεί το Κόμμα, για την άμεση ανακούφιση του προβλήματος, τόσο για τους παλιούς, όσο και για τους νέους μετανάστες που μπαίνουν στη χώρα μας και είναι:

«Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σε αυτά, να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρχει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.

Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων.

Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό "Δουβλίνο 2".

Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, να έχουν πλήρη εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Να σταματήσουν τα νέα μέτρα καταστολής μεταναστών στα σύνορα και η ανάθεση μέρους της φρούρησης των συνόρων στους μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX, Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων).

Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε ξένες χώρες».

Πυροβολισμοί εναντίον μεταναστών στον Εβρο

H Τομεακή Οργάνωση Εβρου του ΚΚΕ καταγγέλλει την επίθεση με πυροβόλο όπλο, σε βάρος 2 μεταναστών οι οποίοι ζήτησαν τα δεδουλευμένα που τους όφειλε ο κτηνοτρόφος - εργοδότης τους.

Το περιστατικό σημειώθηκε την Πέμπτη στις Φέρες του Εβρου. Ο 44χρονος κτηνοτρόφος απείλησε τους δύο νεαρούς Βούλγαρους, που πήγαν να ζητήσουν τα δεδουλευμένα για λογαριασμό του πατέρα τους, και στη συνέχεια πυροβόλησε με την καραμπίνα του το όχημα στο οποίο επέβαιναν. Την επόμενη μέρα συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Με ανακοίνωσή της η ΤΟ Εβρου του ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Η εκδήλωση βίας ενάντια στους μετανάστες και μάλιστα εκφραζόμενη με τόσο ακραίο τρόπο έχει ως βάση την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και αποτελεί συνέχεια του δόγματος "Νόμος και Τάξη" και οδηγεί συμπερασματικά, στη δική μας Μανωλάδα.

Το λαϊκό κίνημα πρέπει να ορθώσει αδιαπέραστο τείχος σε τέτοιου είδους συμπεριφορές της εργοδοσίας, συμπεριφορές που ενθαρρύνουν η συγκυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) και η ΕΕ.

Ολοι μαζί οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από θρήσκευμα, καταγωγή και γλώσσα να συμπορευτούν με το ΚΚΕ για να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τέτοια φαινόμενα αλλά και να στραφούν ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που τα γεννά, ανοίγοντας το δρόμο της λαϊκής εξουσίας.

Ζητούμε την άμεση και παραδειγματική τιμωρία του ενόχου».

ΔΙΚΗ «MARFIN»
Την ενοχή των κατηγορουμένων ζήτησε η εισαγγελέας

Μετά από μια διαδικασία που κράτησε πάνω από δύο μήνες, η εισαγγελέας, συνεκτιμώντας τα στοιχεία και τις καταθέσεις των μαρτύρων, πρότεινε χτες την ενοχή για τους τέσσερις κατηγορούμενους στην υπόθεση της «Marfin», που θεωρητικά ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια και την πυρασφάλεια του καταστήματος της τράπεζας, στην οδό Σταδίου, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις εργαζόμενοι στις 5 Μάη 2010. Στην εισήγησή της, η εισαγγελέας αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις που άφησαν το κτίριο εκτεθειμένο και απροστάτευτο από κινδύνους εμπρησμού.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια ο υπεύθυνος ασφαλείας της τράπεζας Κ. Βασιλακόπουλος, ο υπεύθυνος της εταιρείας που είχε αναλάβει την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων Εμμ. Βελονάκης, η διευθύντρια του καταστήματος Α. Βακαλοπούλου και η υποδιευθύντρια Α. Κούκου.

Η απόφαση αναμένεται στις αρχές της επόμενης βδομάδας.

ΝΑΖΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Εβγαλαν πιστόλια;

Πιστόλια φέρονται να έβγαλαν και να απειλήθηκαν μεταξύ τους φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής στην Πάτρα, στη διάρκεια συνεδρίασης της πενταμελούς «νομαρχιακής επιτροπής» τους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, δύο μέλη της οργάνωσης διαπληκτίστηκαν τόσο έντονα που έφτασαν στο σημείο να τραβήξουν πιστόλια. Λέγεται και γράφεται ότι επενέβησαν οι ψυχραιμότεροι, με αποτέλεσμα το επεισόδιο να λήξει εκεί, αφήνοντας όμως «ανοιχτούς λογαριασμούς». Το επεισόδιο αποδίδεται σε προσωπική αντιπαράθεση αλλά και εσωτερικές της νεοναζιστικής οργάνωσης έριδες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ως αποτέλεσμα του επεισοδίου, κλήθηκαν άμεσα από την Αθήνα οι βουλευτές των ναζί Παναγιώταρος και Λαγός να κατέβουν στην Αχαΐα, προκειμένου να αποφορτίσουν το κλίμα. Από την πλευρά τους, οι νεοναζί έσπευσαν να διαψεύσουν τα γραφόμενα, μιλώντας στην ιστοσελίδα τους για «γελοία συκοφαντικά δημοσιεύματα», «ψευδολογία» κ.ά.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΥΟΣΜΟΥ
Προβολές ταινιών

Προβολές ταινιών οργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Ευόσμου κάθε Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στο θεατράκι στην «Περικλέους».

Αύριο, Τετάρτη, θα προβληθεί η ταινία «Οι υπηρέτριες» (The Help), με θέμα τις εκμεταλλευτικές και ρατσιστικές πρακτικές των λευκών κυριών απέναντι στις μαύρες υπηρέτριές τους τη δεκαετία του '60 στην Αμερική.

Την Τετάρτη, 24 Ιούλη, θα προβληθεί «Το αγόρι με τις ριγέ πυζάμες», με θέμα τα γεγονότα σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί μέσα από τα μάτια του οκτάχρονου γιου του διοικητή του στρατοπέδου.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των κατοίκων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια Πολυγύρου και πορεία προς την Αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής, το Δήμο Πολυγύρου και την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής, πραγματοποίησαν χτες το πρωί κάτοικοι της Χαλκιδικής, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού, αλλά και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους με τις αναιτιολόγητες προφυλακίσεις συμπατριωτών τους, τις παράνομες λήψης γενετικού υλικού, τις επιθέσεις των ΜΑΤ, κ.λπ.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους στην Εισαγγελία και το Πρωτοδικείο Πολυγύρου, τον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, τον Δήμαρχο Πολυγύρου και τον Αστυνομικό διευθυντή Χαλκιδικής.

Μεταξύ άλλων, με το ψήφισμά τους, ζητούν την άμεση αποφυλάκιση των 4 συναγωνιστών τους, να σταματήσει η μαζική λήψη DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων, και η τρομοκρατία των κατοίκων από την αστυνομία.

Στη συνέχεια, και ενώ είχε ολοκληρωθεί η κινητοποίηση των συντονιστικών επιτροπών αγώνα, ορισμένοι κάτοικοι, αποφάσισαν να πάνε και να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία στην έδρα του Δήμου Αριστοτέλη, στην Αρναία. Πριν φτάσουν, στο Παλαιοχώρι βρέθηκαν αντιμέτωποι με εργαζόμενους της «Ελληνικός Χρυσός» και δυνάμεις της αστυνομίας. Στη διάρκεια των επεισοδίων, τραυματίστηκε ελαφρά ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Αρναίας, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ